Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 14 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 14 Nisan
Filmler
 
 
MÜNİH
 
Olimpiyatlar, 1972 yılında Münih’te başlamıştır. Başarı, ve barışın hakim olduğu ortama bir anda bir ahber bomba etkisi yaratarak düşüyor. Bir grup Filistinli terörist, İsrailli atletlerin bulunduğu yatakhaneyi basarak iki sporcuyu öldürüp dokuz kişiyi de rehin almıştır. İstedikleri ise rehinelerle birlikte Münih Havaalanı’na ulaşabilmektir. Hükümet rehine kurtarma operasyonu başlatır. Teröristlerden birinin peşine Mossad ajanı düşer. Ortalık karmakarışıktır. Steven Spielberg, Münih ile iddialı tepkiler almış ve tartışmalar açmış bir yönetmen konumundadır burada.
 
 
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist Eric Roth, Tony Kushner
Orijinal adı: Munich
Tür: Dram, Tarihi, Gerilim
 
munih-1.jpg
 
 
BAŞLANGIÇ
 
Leonardo DiCaprio bu yapımda, çok yetenekli bir hırsız olan "Dom Cobb " ile karşımızda. Uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb'un bu nadir insanlarda görülebilecek yeteneği, bu ender rastgelinebilecek mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb'a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız 'başlangıç'ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.
 
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Orijinal adı: Inception
Tür: Bilimkurgu, Gerilim
 
baslangic-1.jpg
 
ÇÖKÜŞ
 
Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Aralarında Führer'in özel sekreteri Traudi Junge de vardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Birlikte intihar etmeden birkaç saat önce Eva Braun ile evlenirler. Cesetleri düşman eline geçmemesi için yakılır. Führer'in peşinden yıllarca sadık bir şekilde gitmiş birçok insanın durumu da farklı değildir. Berlin düşerken herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati giderek yaklaşmaktadır.
 
Yönetmen: Oliver Hirschbiegel
Senarist: Bernd Eichinger
Orijinal İsmi: Der Untergang
Tür: Biyografi, Dram, Tarih
 
cokus-1.jpg
 
LİON
 
 
5 yaşındaki Hintli bir çocuk ağabeyinin geri dönmesini beklerken bir tren vagonunda uyuyakalır. O uyurken trenin yola çıkması sonucu küçük çocuk uyandığında kendini evinden kilometrelerce uzakta bulur. Artık kayıptır ve eve nasıl döneceğine dair bir fikri yoktur. Kendini Calcutta'da bulan küçük çocuk büyük mücadelelerden sonra Avustralyalı bir çift tarafından evlat edinilir ve sevgiyle büyür. Ancak ailesini bulma isteği giderek bir saplantıya dönüşür. Elinde hiçbir şey olmadan ilerlemeye çalışan genç adamın içindeki çaresizlik zamanla hayatını da etkilemeye başlar...
 
Yönetmen: Garth Davis                                                                                                                                                Senarist: Luke Davies, Saroo Brierley
Tür: Biyografik, Dram
 
lion-001.jpg
 
Kitaplar
 
TANINMAYAN BÜYÜK ÇAĞ-FUAT SEZGİN
 
İslam Uygarlığının Tanınmayan Büyük Çağını Keşfedin. Prof. Dr. Fuat Sezgin uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu bu eserle, İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları incelemekte, bilim tarihi için yeni bir bakış açısına kapı aralamaktadır. Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele alan bu eser, Batı merkezli bilim anlayışına bir alternatif niteliği taşımakla birlikte, İslam dünyası için de bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan bir kaynak oluşturmaktadır. Prof. Dr. Fuat Sezgin, bilim ve teknolojide Müslümanların insanlık kültür mirasına yaptıkları önemli katkıları gözler önüne sererken, Mimarlık, Savaş Tekniği, Tıp, Denizcilik, Kimya, Coğrafya, Geometri, Fizik ve Astronomi gibi alanlarda İslam Dünyası'ndaki gelişmelerin on asırlık tarihini titizlikle inceleniyor. Renkli görsellerle desteklenen, Avrupa merkezci ve oryantalist olmayan bir gözle kültür tarihimize yeniden bakmak isteyenler için kaçırılmayacak prestij bir kitap.
 
taninmayan-buyuk-cag-001.jpg
 
ARAPLARIN GÖZÜNDEN HAÇLI SEFERLERİ-AMİN MAALOUF
 
Amin Maalouf’un “Arapların Gözlüyle Haçlı Seferleri” kitabının konusu 1099’da Kudüs’ü işgal eden Haçlıların Ortadoğu’da meydana getirdiği sarsıntı iken, o dönemle şu anda içinde bulunduğumuz dönemin şaşırtıcı benzerliği, okuyucu şok etmeye aday. Kitabın birçok paragrafında, isimleri bugünkülerle değiştirdiğinizde bile anlatımdaki akış bozulmuyor. Bazı tarihî kitaplar vardır, okurken sık sık kapatır, “Acaba bunlar gerçekten olmuş mudur?” dersiniz. Bazen içeriğe inanamazsınız, bazen anlatılanlar hayalmiş gibi gelir, bazen de geçmişte yaşananların günümüzle tıpatıp benzerlikler taşıdığını fark edersiniz, hayretler içinde. Hıristiyan asıllı Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un“Arapların Gözlüyle Haçlı Seferleri” tam da böyle bir etkiyi uyandırıyor.
 
araplarin-gozunden-hacli-seferleri-001.jpg
 
KAZAKİSTAN'DA KIZIL KITLIK-DAMİRA İBRAHİM-VAHİT TÜRK
 
Damira İbrahim ve Vahit Türk'ün derlediği ''Kazakistan'da Kızıl Kıtlık ''kitabı Bilge Kültür Sanat'tan yayınlandı. Bolşeviklerin iktidara gelmesinden sonra, özellikle Stalin’in önderliğinde gerçekleştirilen kollektifleştirme sürecinde kitlesel ölümlerle ilgili Türkçe’de çok az kaynak var. Kazakistan’daki kıtlık/katliamla ilgili Bilge Kültür Sanat Yayınevi’nden çıkan, Damira İbrahim ve Vahit Türk’ün derlediği “ Kazakistan’da Kızıl Kıtlık (1929-1933)” isimli kitap var olan bu bilgi boşluğunu doldurma açısından altın değerinde bir çalışma. Kitapta dönemin yerel kömünist parti yöneticilerinin Moskova’daki Komünist Parti Merkezi Komitesine sitem dolu mektuplarınının yanısıra, olayın tanıklarının anıları ve konuyla ilgili tanıklar ve araştırmacılarla ilgili yapılan röportajlar mevcut.
 
kazakistanda-kizil-kitlik-001.jpg
 
ÇÖLE İNEN NUR-NECİP FAZIL KISAKÜREK
 
“Tefsir, Hadîs, siyer ve nakil olarak en emin kaynaklardan devşirili ve kaynaklarını tek tek göstermek tasasından uzak bu eser, «Başlangıç» yazısında da belirtildiği gibi, sadece iman sahiplerine hitap edici, hiçbir aklî teftiş, tespit ve ispat gayretine düşmeyici, mutlak «doğru» üzerine hissî ve teessürî bir çatı kurucu ve eğer bir kıymeti varsa onu bu noktada toplayıcı bir denemedir; ve akla verdiği pay, onu bazı noktalarda yine akılla iptal etmekten ibarettir. Bu bir ilim değil, sanat eseridir ve ilmin içini ve dışını tahkik selâhiyetinde olmadığı mukaddes kapıya, ancak, inanmış ve teslim olmuş sanat tavriyle sokulmaktan başka çare yoktur.”
 
cole-inen-nur-necip-fazil-kisakurek.jpg