Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 18 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 18 Nisan
FİLMLER
 
ÇÖL ASLANI ÖMER MUHTAR
II. Dünya Savaşı öncesi faşizmin hüküm sürdüğü İtalya'da zalim bir komutan olan General Rodolfo Graziani, bizzat Mussolini tarafından Libya'da savaşmak ve Arapları tamamen temizlemek ile görevlendirilir. Fakat, Büyük Roma İmparatorluğu hayalleriyle gittiği bu topraklarda kendisini hiç ummadığı büyük bir yenilgi beklemektedir. Cesur ulusal lider Ömer Muhtar ve beraberinde bedevilerden ve köylülerden oluşan birlikler İtalyan askerlerine karşı büyük bir direniş gösterirler. Öte yandan Muhtar'ı yenilgeye uğratmak için hain planlar da devrededir. Yönetmenliğini Mustafa Akkad'ın üstlendiği filmin kadrosunda Anthony Quinn, Oliver Reed, Irene Papas, Rod Steiger, John Gielgud ve Raf Vallone gibi önemli isimler yer alıyor.
 
Yönetmen: Moustapha Akkad
Senarist: H.A.L. Craig
Oyuncular: Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger
Orijinal adı: Omar Mukhtar
Tür: Dram, Savaş filmi, Tarihi, Biyografik
 
col-aslani-omer-muhtar-002.jpg
 
İNŞALLAH
Chloe Kanadalı genç bir doktordur. Yaşamı Ramallah'taki Türk Kızılayı'nda doktorlara yardım etmekle, akşam da Kudüs'e geçerek İsrailli bir asker olan kapı komşusu Ava arasında gidip gelmektedir. Yaşadığı çelişkilerle Chloe, her gün iki kent arasındaki kontrol noktalarında gidip gelir ve hamile mülteci kadınların barındığı çadırlarda hastalarını muayene eder.Bu arada Rand adındaki hastalarından biriyle de arkadaş olur. Ailesiyle tanıştıktan sonra işgal atındaki yaşam bölgelerinde hayatının nasıl aktığına da şahit olacaktır. Her gün uçurumun iki farklı yanını gören Chloe, birbirlerine düşman arkadaşları arasında köprü kurmaya çalışsa da her iki tarafa da aslında yabancı olduğunu fark edecektir. Belgeselleriyle tanınan Fransız sinemacı Anais Barbeau-Lavalette'in ikinci uzun metrajlı işi olan filmin başrolünde ise en son Café de Flore filminde izlediğimiz Evelyne Brochu yer alıyor.
 
Yönetmen: Anaïs Barbeau-Lavalette
Senarist: Valérie Beaugrand-Champagne, Anaïs Barbeau-Lavalette
Oyuncular: Evelyne Brochu, Sabrina Ouazani, Yousef Sweid
Orijinal adı: Inch'Allah
Tür: Dram
 
insallah-001.jpg
 
SELAMÜNALEYKÜM PEKİN
Film; Endonezyalı Müslüman kızın, nişanlısı tarafından aldatıldığını öğrenmesi ve düğünü iptal etmesi ile başlıyor. Bunun üzerine Esma, kilometrelerce uzaktaki Çin'e arkadaşının yanına hem ziyaret hem de gazetede çalışmak için gidiyor. Ülkeyi dolaşırken Müslüman bir kızın gözünden Çin'i, gazetedeki "Assalamualaikum Beijing"isimli köşesinde yazıyor.İlk gezisi esnasında tek başına otobüse bindiğinde, Zhong Wen isimli rehber olan bir genç ona yardım ediyor. Bu yardımdan bir süre sonra, tekrar karşılaşacak olan Asma ile Zhong Wen'in hikayesi bu şekilde tanışmaları ile başlamış oluyor.
 
Yönetmen: Guntur Soeharjanto
Senarist: Asma Nadia, Alim Sudio
Oyuncular: Revalina S. Temat, Ibnu Jamil, Laudya Cynthia Bella
Orijinal İsmi: Assalamualaikum Beijing
Tür: Dram
 
selamunaleykum-pekin-002.jpg
 
SENİN DÜNYANDA SAAT KAÇ?
Safi Yazdanian’ın yazdığı ve yönettiği 2014 yapımı masalımsı, duru ve naif bir İran filmi. Başrollerini Leyla Hatemi ve Ali Musaffa paylaşıyor. Filmin müziklerinin yapımını ise Christophe Rezai üstlenmiş ve film ile tam bir bütünlük içinde. Film “ilginç bir adamın” yılmadan, usanmadan yıllarca karşılıksız, safiyane bekleyiş hikâyesini bizlere sunuyor. Film 20 yıl sonra Fransa’dan aniden memleketine dönmeye karar veren Gil-i Gül ile başlıyor. Öyle ki annesi ve babası vefat etmiş evi ise harap haldedir. Film açılış müziği “Güli can” ile 20 yıl önce terk ettiği memleketi Reşt’e dönen Güli’mize memleketinin yeniden hasretle kucak açışı hissini bize ulaştırır. Şehri ona ilk dakikalardan kucak açsa bile “yokluğunda yaşlanan gençler” in onu affetmesi zaman alacaktır. Zira “Kalp kırmak bir sanatsa eğer, sesi ayarsız bir kaz gazel okur.”
 
Yönetmen: Safi Yazdanian
Senarist: Safi Yazdanian
Oyuncular: Leila Hatami, Ali Mosaffa, Zahra Hatami, Christophe Rezai
Orijinal İsmi: Dar Donya Ye To Saat Chand Ast?
Tür: Dram, Romantik
 
senin-dunyanda-saat-kac-001.jpg
 
KİTAPLAR
 
HELALLER VE HARAMLAR-HAYREDDİN KARAMAN
Haram ve helâl mefhumu dinin özü ve şekli, dindarın Allah'a kulluk nizamnâmesi ile yakından ilgilidir. Nizam fikri ile mutlak serbestlik fikri bir arada düşünülemez. Bir yerde nizam varsa mutlak hürriyeti kayıt altına alan, sınırlayan kaideler, emir ve yasaklar da var demektir. İslâm, kulun kendini ve Rabbini bilmesi, O'na kulluk edilmesi, böylece ebedi saadete erebilmesi için Allah'ın lütfettiği son din, irşad ve nizam olduğuna göre onda helâl ve haramı birbirinden ayıran sınırların bulunması tabiidir.
 
helaller-ve-haramlar-003.jpg
 
GELECEĞİMİZDE İSLAM VAR-ROGER GARAUDY
Roger Garaudy, bu kitabında şu çığlığı atıyor: Batı'yı Ortaçağ karanlığından, barbarlıktan, cahillikten ve canlı cenazelikten dün İslâm kurtarmıştı! Bugün de gerekli gereksiz, yararlı yararsız ve hatta zararlı her bir şeyi imal eden ve insanlara bunları reklamlarla vazgeçilmez ihtiyaçlarmış gibi sunan, körü körüne üretip körü körüne tüketen ve tükettiren Batı'yı bu korkunç sapmadan yine İslâm kurtaracaktır! Ya İslâm'ın eşsiz bilgeliği, kültürü ve medeniyetiyle tanışıp onun kurtarıcı insanlık değerlerini paylaşacağız ya da yakın zamanda yok olacak ve Batı toplumlarıyla birlikte bütün dünyayı da intihara sürükleyeceğiz. Bundan böyle, bütün dirilişlerin müjdecisi, İslâm'ın destanıdır. Çünkü İslâm'ın destanı, insanlık destanının muhteşem bir ânıdır.
 
gelecegimizde-islam-var-001.jpg
 
KUR’AN VE KILIÇ-TUFAN GÜNDÜZ
Türkler kılıç zoruyla mı Müslüman oldular? Yoksa Allah’ın hidayetiyle mi?  Ya da bu ikisinin dışında bir kültür değişmesi mi yaşandı? Satuk Buğra Han mı İslam’ın öncüsüydü? Yoksa Deli Dumrul mu? Kuteybe b. Müslim mi başarılıydı, yoksa  Sulu Kağan mı? Tartışmaya bu sorularla başlamak tarihi olayları değerlendirme imkanını ortadan kaldırıyor ama Türklerin eski dinlerini bırakıp, Müslüman oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Maveraünnehr’de yükselen kılıç şakırtıları yerini ezan sesine bırakalı neredeyse 1000 yıl oldu. Kitap Türklerin İslamiyet’e girişini, genel tartışmaların uzağında tarihi olayları eğip bükmeden, tarihte intikam veya rekabet sahası yaratmadan anlatıyor.
 
kuran-ve-kilic-001.jpg
 
RAMAZANLA DİRİLMEK-ABDULLAH YILDIZ
Ramazan bir rahmet ve bereket iklimi… Ramazan bir arınma ve dirilme mevsimi… Ramazan’da hayırlar ve hayırlı ameller, çalışmalar artırılır, günahlar ve kötülükler azaltılır, duâlar çoğaltılır. Bu nedenle Müslümanların bütün davranışları bu ayda birden değişiverir. Kalpler yumuşar, gönüller huzur dolar. Müslümanlar her Ramazan’ı, büyük bir heyecan ve coşku ile karşılar; o kutlu ayın bereketli iklimine girmek için adeta sabırsızlanırlar. Şeytanın ve ‘şeytanî güçler’in çekim alanından kurtularak, bir aylık yoğunlaştırılmış İslamî hayatın huzur atmosferini teneffüs etmeye can atarlar. On bir ay boyunca kir ve pas tutan nefislerini, hevâ ve heveslerini oruçla dizginleyip Allah için duâ, niyaz ve itikafta bulunmanın, Kur’ân okuyup üzerinde tefekkür ve tedebbür etmenin, sadaka vermenin, ibadet etmenin manevi lezzetini tatmaya, teravihin, sahurun, iftarın coşkusunu yaşamaya hazırlanırlar.
 
ramazanla-dirilmek-abdullah-yildiz-001.jpg