Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 20 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 20 Nisan
Filmler
 
ALLAH YAKINDIR
 
Köyündeki insanlar Rıza'yı pek aklı başında olmayan bir genç olarak biliyorlar. Rıza anayol selden zarar gördüğü için motosiklet-taksiciliği yaparak insanları taşımaktadır. Bu esnada yolculardan biri olan köyün yeni öğretmenine aşık olur. Öyle bir aşk ki onu gerçekten divane eder.   Mucizevî bir deneyimle sonlanan "Hüdâ Nezdik Est" (Allah Yakındır), Ali Veziriyan'ın aşkı ruhanî ve irfânî bir bakış açısıyla incelemesidir.   Mecâzî ve İlahî aşk konulu film, Veziriyan'a İran 25. Uluslararası "Fecr Film Festivali"nde (2007), en iyi yönetmen ve İtalya'da 10. Din ve Günümüz Film Festivalinde (2007) "Don Tonino Bello" ödülünü kazandırdı.
 
Yönetmen: Ali Vazirian
Senarist: Ali Vazirian
Yapımı: 2006 – İran
Orijinal İsmi: God is Close
Süre: 86dk
Tür: Dram

allah-yakindir-002.jpg
 
RANGO
 
Fanus içinde büyüyen bir bukalemun, ya kendini birden vahşi doğanın ortasında bulursa? Bu nefis filmi de mutlaka izleyin. Rango, kendini birden gözüpek kanunsuzların ve eşkıyaların olduğu, sakinlerini çölün en üçkağıtçı ve sahteler yaratıklarının oluşturduğu Toprak kasabasında bulunca, cesur diyemeyeceğimiz bu bukalemun dikkat çektiğini fark eder. Kasabanın yıllardır heyecanla beklediği umudu olarak sevinçle karşınan Şerif Rango, yeni rolüne uyum sağlamaya mecbur kalır. Fakat kendini aksiyon dolu durumlarla, ürkütücü karakterlerle yüzyüze bulması uzun sürmez.
 
Yönetmen: Gore Verbinski
Senarist: John Logan, Gore Verbinski
Yapımı: 2011 – ABD
Süre: 107dk
Tür: Animasyon, Komedi, Macera

rango-001.jpg
 
KORKUSUZLAR
 
2013'te Arizona eyaletinin Prescott bölgesine bağlı Granite Mountain Hotshots'ta korkunç bir yangın başlar. Kısa sürede iyice yayılan yangın birçok hayatı tehdit etmektedir. Yangınla mücadele için Granite Mountain Hotshots yangın departmanında çalışan 19 itfaiyeci göreve başlarlar. Ancak yangınla mücadele oldukça zorludur. Herkesin kaçmaya çalıştığı mücadeleye koşar adım ilerleyen itfaiye ekibi, sevdiklerini, ailelerini ve komşularını koruyabilmek için kendi hayatlarını kaybetme riskiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.
 
Yönetmen: Joseph Kosinski
Senarist: Ken Nolan, Eric Warren Singer
Yapımı: 2017 – ABD
Orijinal İsmi: Only The Brave
Süre: 133dk
Tür: Biyografi, Dram

korkusuzlar-001.jpg
 
YAŞAMAK GÜZEL ŞEY
 
Film, yaşam koşullarına boyun eğen, pısırık bir adam olan Müfit’in başına gelen talihsiz bir olaya başkaldırması ile bir anti kahramana dönüşmesini ve hayatın güzelliklerini keşfetmesini konu ediyor. Müfit Can Saçıntı'nın bu üçüncü filminde Saçıntı, başrolü Yasemin Conka ile paylaşıyor. İkiliye, Zihni Göktay, Ayşegül Atik, Günay Karacaoğlu, Reha Özcan, Renan Bilek, Onur Dilber, Merve Hazer, Bahar Süer, Fulden Akyürek, Nihan Tarhan, Nihan Taşyürek, Ali Çoban ve Fatih Koyunoğlu gibi güçlü oyunculardan oluşan dev bir kadro eşlik ediyor.
 
Yönetmen: Müfit Can Saçıntı
Senarist: Müfit Can Saçıntı
Yapımı: 2017 – Türkiye
Tür: Dram, Komedi
 
yasamak-guzel-sey-001.jpg
 
Kitaplar
 
BEŞ ŞEHİR-AHMET HAMDİ TANPINAR
 
Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir. Bu itibarla onların arkasında kendi insanımızı ve hayatımızı, vatanın manevi çehresi olan kültürümüzü görmek daha da doğru olur. Bizden evvelki nesiller gibi bizim neslimiz de, bu değerlere, şimdi medeniyet değişmesi dediğimiz, bütün yaşama ümitlerimizin bağlı olduğu uzun ve sarsıcı tecrübenin bizi getirdiği sert dönemeçlerden baktı. Yüzelli senedir hep onun uçurumlarına sarktık. Onun dirseklerinden arkada bıraktığımız yolu ve uzakta zahmetimize gülen vaitli manzarayı seyrettik.
 
bes-sehir-004.jpg
 
İSLAM'IN AYNASI CAMİLER-ROGER GARAUDY
 
Dünya çapında ünlü felsefe ve estetik profesörü, Fransız Müslüman düşünür Roje Garodi (Roger Garaudy), bu eserinde üç kıtaya damgasını vuran İslâm sanat ve mimarisinin felsefî ve estetik açıdan son derece çarpıcı bir değerlendirmesini yapıyor. “Güzelliğin Dini İslâm” düşüncesinden yola çıkan yazar, “Allah güzeldir, güzelliği sever” hadisinin İslâm sanat ve mimarisinde nasıl somutlaştırıldığını en çarpıcı örnekleriyle gözler önüne seriyor. İslâm sanatı ve mimarisi konusunda hem dînî, hem tarihî, hem de felsefî ve estetik bilgilerle donanımlı bu eser, sahasında tek ve biricik olma özelliğine sahiptir.
 
islamin-aynasi-camiler-roger-garaudy-001.jpg
 
KIRK AMBAR RÜMUZ-ÜL EDEB -CEMİL MERİÇ
 
Kırk Ambar adeta bir mefhumlar kamusu dağınık ve derbeder bir ansiklopedi. Üstada göre, kurmak istediği abidenin birkaç sütunuyla birkaç odası. Bu abide önemine binanen iki ayrı cilt halinde yeniden düzenlendi. İlk cildin başlığı "Rümuz-ül Edeb". Bu cilt, dünya edebiyatından yola çıkarak klasiğe hümanizmden edebiyatından yola çıkarak klasiğe hümanizmden edebiyat sosyolojisine, romanın romanından edebiyat tarihinin tarihine uzanıyor. Cemil Meriç, bu uzun edebi yolculukta okuru düşünmeye davet ediyor.
 
kirk-ambar-rumuz-ul-edeb-cemil-meric-001.jpg
 
AŞK ESTETİĞİ-BEŞİR AYVAZOĞLU
 
Aşk, bir medeniyet yıldızına nasıl dönüşür? İslam inanç ve kültürü kendi medeniyet estetiğini nasıl inşa etti? Mimari, süsleme sanatları, şiir, edebiyat, güzelliğin sırrını keşfetmek için hangi eşiklerden geçti? Dünün poetik ve estetik mirası nasıl ve kimler tarafından devralındı, hangi krizleri yaşadı? Beşir Ayvazoglu o her zamanki zarif ve kuşatıcı üslubu ve çok yerinde geliştirdiği sorularıyla sanat ve düşünce ufkumuza yepyeni ışık tuğları dikiyor. İlk baskıları yıllar önce yapılan ve her yönden bir ders kitabı sayılan Aşk Estetiği yeniden sizinle. Zihniyet dünyamız kadar hayat üslubumuzun sanat duraklarının ruhunu kavramak için... Hep aşk ve elbette Aşk Estetiği...
 
ask-estetigi-besir-ayvazoglu-001.jpg