Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 21 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 21 Nisan
Filmler
 
AY IŞIĞI ALTINDA
Hasan ilim havzasında (medrese) bir talebe olup eğitimini tamamlamak üzeredir. Arkadaşları cübbe giyime konusunda heyecanlanırken Hasan şüphe etmeye başlar. Sosyal yaralara parmak basılmış bu filmde. İnsan yüreğinin derinliklerine dokunan ve gözleri dolduran hüzünlü bir film… İlahi sistemin işleyişi, tesadüfler sebepler ve sonuçlar, kaderin çizgisi doğrultusunda ne de güzel yerini bulduğu anlatılıyor. Düşmüşlerin birbirlerine yardımları, Allah’a dilekçe yazıp şikayetlerini dile getirmeleri gözlerin yaşarmasına sebep oluyor. İnsanı kendine getiren izlenesi bir film.
 
Süre: 96 Dakika
Ülke: İran-2001
Tür: Dram, Tasavvuf
 
ay-isigi-altinda-001.jpg
 
SIFIRIN ALTINDA: DAĞDAKİ MUCİZE
Eski bir olimpik sporcu olan Eric, geçmişindeki sorunlarla boğuşmaktadır. Yönünü kaybeden ve ne yapacağın bilemeyen Eric, birkaç gün kafa dinleyip, sorunlarıyla yüzleşmek için her şeyi ardında bırakarak Sierra Nevada sıradağlarında bir evde inzivaya çekilir. Uçsuz bucaksız Sierra Nevada sıradağlarında snowboard yapan Eric, büyük bir kar fırtınasına yakalanır. Usta bir snowboard’cu olmasına rağmen fırtına sonucu dağın zirvesinde kaybolur. Eric, sekiz gün boyunca insanlığın sınırlarını zorlayan koşullarda hayatta kalmak için mücadele eder. Dondurucu soğuk ve zorlayıcı yaşam koşullarının yanı sıra kendi geçmişi ile de savaşan Eric hayatta kalmak için içindeki inancı yeniden keşfetmelidir.
Yönetmen: Scott Waugh
Senarist: Madison Turner
Oyuncular: Josh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont
Orijinal adı: Miracle On The Mountain
Tür: Macera, Dram
 
 
sifirin-altinda-dagdaki-mucize-001.jpg
 
 
KOŞUCU
İran sinemasının büyük ismi Mohsen Makhmalbaf, ­Un Instant D'Innocence­ adlı filminde yıllar önce ünlü yönetmenden kendisini bir filminde oynatacağına dair söz alan bir polis memurunun hikayesini anlatıyor. Yönetmenin evine kadar gelen ve ona verdiği sözü hatırlatan polisin davranışı karşısında duygulanan Makhmalbaf filmi çekmeye karar verir. Filmin konusu da aslında filmin çekilme sebebinin kendisi yani onu bu sözü vermeye iten olaylar dizisi olacaktır.
 
Yönetmen: Amir Naderi
Senarist: Amir Naderi , Behrouz Gharibpour
Yapımı: 1985 – İran
Orijinal İsmi: Davandeh
Süre: 94dk
Tür: Dram
 
kosucu-001.jpg
 
DERVİŞ
Senaryosu, Boşnak yazar Meşa Selimoviç’in 1966’da yayınlanan ve yaklaşık otuz farklı dile çevrilmiş ’Derviş ve Ölüm’ adlı romanından yola çıkılarak hazırlanan Derviş, Osmanlı döneminde küçük bir kasabadaki tekkede yaşayan Mevlevi şeyhi Ahmet Nurettin’in hayatını anlatıyor. Mutlak dini doğrular üzerine kurulu dünyasında yaşayan Ahmet Nurettin, olaylar karşısında hep seyirci kalmış, gerçeklerden ve çelişkilerden kaçmıştır. Öte yandan, diğer insanlara yol gösterici olma iddiasındadır. Ancak yaşam, onu kaçtığı her şeyle yüzleşmeye zorlayacaktır. Erkek kardeşinin suçsuz yere tutuklanıp idam edilmesiyle Nurettin, bunun sorumlularına karşı müthiş bir öfkeye kapılır ve isyan eder. Bu öfke ve isyan sonucu ’kutsallık’ ve ’sonsuzluk’ katından iner, yıkıcı duygulara sürüklenerek, gittikçe daha kusurlu ve güvensiz bir kişiliğe bürünür.
 
Yönetmen: Alberto Rondalli
Senarist: Alberto Rondalli
Oyuncular: Antonio Buil Puejo, Cezmi Baskın, Haldun Boysan
Orijinal adı: Il derviscio
Tür: Tarihi, Macera, Dram
 
dervis-002.jpg
 
Kitaplar
 
KURŞUNÎ KALEM-MEHMET TOKER
Mehmet Toker bu kitabında; Toplumların hayatını etkileyen fikirlerin, hadiselerin sadece yaşandığı günü, dönemi etkileyen, o gün ortaya çıkmış ve o gün yaşanıp bitmiş tarihin sayfalarında kalacak mefhumlar olmadığını, canlı bir organizma gibi, geçmişi olan, kendi özel hikayesini derûnunda  barındıran, belirli bir olgunlaşmanın neticesinde ortaya çıkan, sadece çıktığı dönemle kalmayıp geleceği de şekillendiren, geleceği de etkileyen mefhumlar olduğunu ortaya koyuyor. Bugün yaşadığımız pek çok hadisenin, tartıştığımız pek çok düşüncenin köklerinin yüzyıllar öncesinde filizlendiği gibi bugünkü ortaya koyduğumuz her bir fikrin, yaşadığımız her bir hadisenin de yıllar, yüzyıllar sonrasını etkileyecek birer filizolarak değerlendiriyor. Yazarın bu eserini, geçmişten aldığımız insanlık mirasını geleceğe ümit olarak taşıyabilmenin, geçmişin kökleri üzerinde, geleceği filizlendirebilmenin, ferdi olduğumuz insanlık ailesine fikri bir katkı sunabilmenin sancısının bir neticesi olarak değerlendirebilirsiniz.
 
kursuni-kalem.jpg
 
YİTİK CENNET-SEZAİ KARAKOÇ
Ne anlatıyor bu kitabında üstad... Hz. Adem ve Havva'nın cenneti yitirmesiyle başlayan insanlık yolculuğunu ve yitirilen bu cenneti tekrar kazanma yolundaki insanlığın yolculuğunu peygamberler üzerinden anlatıyor. Tabi bütün peygamberler üzerinden değilde medeniyetin doğup, gelişip, geçtiği kritik noktalarda başrolü oynamış olan Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz Yusuf, Hz Musa, Hz. Süleyman, Hz. Yahya, Hz. İsa ve Hz. Muhammed (s.a.v) üzerinden anlatıyor. Sezai Karakoç'a göre insanlığın yitirilen cenneti tekrar kazanmaları yolculuğu bu peygamberlerin mücadeleleri ve önderliğinde gelişmiştir. Umarım herkes yitik cenneti kazanma yolundaki mücadelesinde başarıya ulaşır.
 
yitik-cennet-sezai-karakoc-001.jpg
 
KIL BENİ EY NAMAZ-SENAİ DEMİRCİ
"Kıl Beni Ey Namaz"la namazın bizi doğru, duru, diri ve insan kılmasının ruhunu hissedeceksiniz. Abdestin insanın zihnini ve gönlünü nasıl kötülüklerden arındırdığına şahitlik edeceksiniz. Ezanla namaza çağrının, anne çağırışı gibi sıcak olduğunu fark edeceksiniz. Namaz vakitlerinin hayatımızı düzene koyduğunu keşfedeceksiniz. Fatiha Suresinde nuh’un gemisinde "biz" olma bilinciyle bütün kainatı kucaklamayı öğreneceksiniz. Tesbihâtla, Rabbimize yakarışın en güzelini tesbih, hamd ve tekbir ışığında yaşayacaksınız. Namaz sevgisini bir nefes gibi içinize çekeceksiniz. Huşu’yu yakalayamadığınız anlar için namaza aşk ile bağlanmanın yollarını bulacaksınız.
 
kil-beni-ey-namaz-senai-demirci-001.jpg
 
SİMYACI-PAULO COELHO
Simyacı Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğunu konu ediniyor. Gördüğü bir rüya üzerine sahip olduğu her şeyi ardında bırakan Santiago’nun bu serüveni, onu düşlerine kavuşturduğu kadar hayatın hakikatine de ulaştırıyor. Simyacının sayfalarını çevirdikçe siz de Santiago’yla birlikte kendi içinize doğru bir yolculuğa çıkacaksınız. Gezgin olma isteğiyle çobanlık yapmaya başlayan Santiago, uzun bir müddet yalnızca koyunlarının onu götürdüğü yöne gidiyor. Böylelikle farklı yerler keşfeden Santiago, bir gün koyunlarıyla birlikte sığındığı eski bir kilisenin bahçesinde uyurken rüya görüyor. Mısır’a gittiğini ve orada bir hazine bulduğunu gördüğü bu rüyaya başta aldırış etmese de sonrasında yaşadığı ilginç olaylar, Santiago’yu bu gizemli yolculuğa ikna ediyor. Afrika’ya adım atar atmaz seyahati için biriktirdiği tüm parayı kaybeden Santiago, çalışmak durumunda kalıyor. Bir yandan para kazanmak için çabalarken diğer yandan kendisini zorlu yolculuk şartlarına hazırlayan tecrübeler ediniyor. Tekrar yola koyulan ve çölleri aşan Santiago, bu çetin seyahatte hem savaşı hem de aşkı deneyimliyor. Yolun sonuna vardığında ise aradığı hazineye beklenmedik bir şekilde ulaşıyor.
 
simyaci-paulo-coelho.jpg