Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 22 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 22 Nisan
FİLMLER
 
UZUN HİKAYE
Bulgar Ali küçük yaşta yetim kaldıktan sonra Pehlivan dedesi Süleyman ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen bir Balkan göçmenidir. Ali'yi dedesi mert ve eşitliğe inanan bir insan olarak büyütür. Delikanlılık yıllarında aşık olduğu Münire'yi ailesi ona vermeyince kaçıran Ali'nin hayatı bundan sonra sevdiği kadınla birlikte tren istasyonlarını arasında kasaba kasaba gezip, nerede tutunabilirse orada yaşayarak geçer. Bu arada Mustafa adında bir de oğulları olur. Fakat geçimini daktilo bilgisi, katiplik, muhasebe kaydı tutma gibi işlerle kazanan Sosyalist lakaplı Ali haksızlığa katlanamayan kişiliği nedeniyle, en basit eşitlik istediği kasabadan dahi bencil ve çıkarcı insanların kumpası nedeniyle kovulur. Bu arada Mustafa da büyümekte ve kendi hikayesini oluşturmanın peşindedir. 1940'lı yıllardan başlayarak 70'li yıllara kadar uzanan öyküsü ile hem hüzünlü, hem de neşeli ve heyecanlı bir film olan Uzun Hikaye'nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Osman Sınav üstlenirken, senaryo Yiğit Güralp'e ait.
 
Tür: Dram, Macera, Romantik
Yönetmen Osman Sınav
Senarist Yiğit Güralp, Mustafa Kutlu
Oyuncular: Kenan İmirzalıoğlu, Tuğçe Kazaz, Mustafa Alabora
 
uzun-hikaye-006.jpg
 
BÖRÜ
Börü, Polis Özel Harekat'ının en seçkin, sıcak savaş timidir. 34-50 telsiz kodlu ekip, elit askerlerin bir araya gelmesi ile oluşur ve altından kalkamayacağı görev yoktur. Vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanlar, kumpasların ve düşmanın kim olduğunun belli olmadığı gölge savaşında vatanlarını korumak için canlarını ortaya koymaya hazırdır. Film de bu tarihin yazılışını değiştiren kahramanların hikayelerini konu ediniyor. Ekip, Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. 15 Temmuz gecesi yuvaları olan Özel Harekat Daire Başkanlığı bombalanınca ekip korkusuzsa savaşmak için hazırlanıyor. Bir yandan terör örgütleri ile ülke savunması için durmaksızın mücadele edilirken, bir yandan da ülke ve Börü yönetime sızan örgütlerce tehdit ediliyor.
 
Tür: Aksiyon, Savaş filmi
Yönetmen Cem Özüduru, Can Emre
Senarist Alper Çağlar
Oyuncular: Serkan Çayoğlu, Murat Arkın, Atıf Emir Benderlioğlu
 
boru-002.jpg
 
EMOJİ FİLMİ
Telefon kullanıcılarının bildiği bütün emojiler mesajlaşma uygulaması olan Textopolis'te yaşamaktadır. Telefonun kullanıcısı tarafından seçilecekleri zamanı bekleyerek zaman geçiren emojilerin hepsinin tek bir yüz ifadesi vardır ve bu ifadeyi değiştiremezler. Ancak Gene filtresiz doğmuştur ve birden fazla yüz ifadesi sergilemektedir. Diğer emojiler gibi "normal" olmak isteyen Gene çözüm yolu bulabilmek için en yakın arkadaşı emoji Hi-5 ve usta kod kırıcı emoji Jailbreak ile güçlerini birleştirir. Gene'i düzeltmek için aplikasyondan aplikasyona bir yolculuk başlar. Ancak bildikleri dünya tehdit altına girdiğinde bütün emojilerin kaderi bu üçlünün ellerinde olacaktır. Yönetmenliğin Anthony Leondis'in üstlendiği filmin senaryosunda yönetmenin yanı sıra Eric Siegel'in de payı var. Sony Pictures'ın yapımcılığını üstlendiği projede T.J. Miller sesiyle da yer alıyor.
 
Tür: Animasyon, Macera, Komedi
Yönetmen: Tony Leondis
Senarist: Tony Leondis, Tony Leondis
Oyuncular: T.J. Miller, James Corden, Anna Faris
Orijinal adı: The Emoji Movie
 
emoji-filmi-002.jpg
 
KÖPEKBALIĞI HİKÂYESİ
Ağırlıklı olarak “Baba” (The Godfather) ve “Jaws” gibi yetişkin filmlere gönderme yaparak oluşturulmuş eğlenceli bir animasyon. Sert kardeşi ve babasından bağımsız olarak sanatçı ruhlu, kibar ve bunlar yetmezmiş gibi bir de etyemez bir köpekbalığı olan Lenny ile, zengin ve popüler olma sevdasına düşmüş, geveze ve küçük bir balık olan Oscar’ın yolları bir gün kesişir. Oscar’ın kumar borcunu tahsil etmek isteyen kötü balıklar onu tam kurban edeceklerken Lenny ile garip bir tanışma yaşarlar ve bir anlaşma yaparlar. Oscar, güçlü mafya babası olan babasından saklanmak isteyen Lenny’ye kalacak yer ayarlayacaktır, Lenny de Oscar’ın tüm şehirde kahraman olması için ondan dayak yiyor gibi yapacaktır. Bir süre her şey yolunda gider ama sonrası epey bir karışır.   
 
Tür: Animasyon, Komedi, Macera
Yönetmen: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman
Senarist: Mark Swift, Michael J. Wilson
Oyuncular: Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger
Orijinal adı: Shark Tale
 
koekbaligi-hikayesi-001.jpg
 
KİTAPLAR
 
YABAN-YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
 Yaban ’da olaylar, savaş gazisi olan Ahmet Celal’in İstanbul’a dönememesi sebebiyle, Porsuk Çayı kıyısındaki bir köye yerleşmesiyle başlıyor. Ahmet Celal, romanda dönemin aydınlarını yansıtan karakter olarak okur karşısına çıkıyor. Başkahraman, yedek subay olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda kolunu kaybediyor. Savaşın ardından İstanbul’a dönmek istese de İngiliz işgalinde olan şehre dönemiyor. Emir eri Mehmet Ali’nin davetiyle Porsuk Çayı kıyısındaki köye geliyor. Yazar buradan sonrasında aydın-köylü çatışmasını öne çıkarıyor. Kılık kıyafetinden üslubuna kadar köydeki herkesten farklı olan Ahmet Celal’in kendini kabul ettirmesi elbette ki kolay olmuyor. Bununla birlikte kendisiyle bambaşka bir açıdan dünyaya bakan köylülere, kurtuluş mücadelesiyle ilgili fikirlerini anlatabilmesi de mümkün olmuyor. Tüm bunların arasında bir de Ahmet Celal’in yüreğine sevda düşüyor. Yakup Kadri, Yaban adlı eseri ile milli mücadele yıllarındaki koşulların zorluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Kitapta, söz konusu dönemde köylerdeki imkanların kısıtlılığının yanı sıra eğitimsizliğin ve cehaletin yol açtığı sorunlar ile başa çıkmanın güçlüğü açık bir şekilde vurgulanıyor. Ayrıca eğitimsiz bir topluluk içerisine yerleştirilen aydın karakter ile olaylara ve durumlara iki yönlü bir bakış açısı sunuluyor.
 
yaban-yakup-kadri-karaosmanoglu.jpg
 
FABRİKA AYARI-HAYATİ İNANÇ-BEKİR DEVELİ
Ahlâk, kulluk bilinci, bir miktar tasavvufu satırlarında barındıran sohbet havasında vakit ayırmaya değer bir kitap olan Fabrika Ayarı’nı Hayati İnanç şöyle özetlemiştir: Biz sohbetin gücüne ve bereketine inanıyoruz. Zira sohbet bir hâl aktarımıdır. Sohbet gönlün dile gelmesidir. Sohbet kalbin içindekinin bütün yalınlığıyla dışa vurmasıdır. Sohbet ile söz âdeta can bulur, can olur, can verir. Evet, bir sohbetin, muhabbetin sonucunda ortaya çıkan bu kitabın temel amacı bir yerlerde aksini bulmak, bir gönülden yankılanmaktır. Bir başlangıca vesile olmak, bir umudu diriltmektir. Bütün meselemiz, bir insanın kalbine dokunabilmektir. Sadece bir kardeşimizin fabrika ayarıyla, yani fıtratıyla yüzleşmesine aracı olsa, bu kitap görevini fazlasıyla yapmış olacaktır. Umudumuz, belki de kurtuluşumuza sebep olacak o bir kişidir. Duamız, o bir kişiye ulaşabilmek, dokunabilmektir. Niyazımız, o bir kişinin yarasına merhem olabilmektir. Ötesi değil, fazlası da değil: Sadece o bir kişi. Âmin.
 
fabrika-ayari-hayati-inanc-bekir-develi-001.jpg
 
HÜZNÜN LALESİDİR DÜNYA-PROF. DR. NURULLAH GENÇ
Nurullah Genç′e Yazarlar Birliği Ödülü kazandıran Hüznün Lalesidir Dünya, âdeta bir aşk sarhoşluğu içinde kaleme dökülen, yürek ritimlerinin kitaba dönüştüğü enfes bir şiir atmosferini bünyesinde barındırıyor. Doğduğu an′a, doğduğu eve, uyuduğu beşiğe, geçtiği sokağa, su içtiği çeşmeye, ana baba ve kardeşlerine, oturduğu mahalleye, gittiği okula kadar sevgilinin her anını gözleyen şiirler bu muhteşem eserde hayat buluyor. Edebiyat dünyamızın en değerli üstadının kalemiyle nakış nakış işlediği bu kitap her şiirde insanı başka bir yolculuğa çıkarıyor. Kitaplığınızda bulundurmanız gereken bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.
 
huznun-lalesidir-dunya-001.jpg
 
MARAKEŞ'TE SESLER- ELIAS CANETTI
Develer, eşekler, dilenciler, çarşılar, türbeler, keşmekeş dolu gündelik hayat…Başka bir coğrafyanın, kendine has ritmiyle devinen kadim Marakeş'ini anlamaya çalışan, Batılı deneyimlerle mukayese eden, sözlü bir kültürün derinliklerini kavrama çabasındaki meraklı, eleştirel bir zihin. Elias Canetti, Müslüman Arap bir şehirde yaşadıklarını edebi ustalığının hakkını veren bir renklilikle ve canlılıkla aktarırken okuru da sokak sokak, meydan meydan peşinden sürüklüyor. Yadırgama ile kozmopolitliğin kabullenici tavrının iç içe geçtiği bu anlatıda, modern insanın kadim değişmezlik karşısındaki çelişkilerinin ve hayretle karışık hayranlığının izini sürmek mümkün.
 
marakeste-sesler-001.jpg