Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 25 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 25 Nisan

FİLMLER

EKİM DÜŞÜ

Gerçek bir öyküden filme aktarılan 'October Sky - Ekim Düşü' tüm erkek çocukların babaları gibi madenci olmalarının beklendiği bir kasabada, ailesinin onun için hazırladığı geleceğin dışına çıkmaya çalışan, büyük hayalleri olan bir gencin hikayesini anlatıyor. 50’li yıllarda Batı Virginia’nın Coalwood kasabasında maden kontrolörü olarak çalışan John Hickam’ın (Chris Cooper) en büyük isteği, oğulları Jim ve Hower’ın da kendi gibi kontrolör olmalarıdır. Fakat Jim bir futbol bursu kazanmıştır ve Hower’ın ise çok başka hayalleri vardır.

 

Tür: Dramatik komedi, Dram, Aile

Yönetmen: Joe Johnston

Senarist: Lewis Colick

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Chris Cooper, Laura Dern

Orijinal adı: October Sky

ekim-dusu-001.jpg

KIRIMLI

Cengiz Dağcı’nın Korkunç Yıllar adlı romanından beyazperdeye aktarılan film, II. Dünya Savaşı sırasında Alman esir kamplarında rehin alınan Tatarlı esirlerin yaşadıkları insanlık dramını ve çektikleri acıları konu alıyor. Kırım'da yaşayan Sadık Turan savaş başlayınca diğer Kırım Türkleri gibi askere alınır ve cepheye gider. Savaş esnasında Almanlara esir düşer ve Almanca biliyor olması nedeniyle bulunduğu esir kampında irtibat görevlisi olarak çalışmaya başlar. Kısa süre sonra Almanların, Kırım'ı Ruslardan kurtarıp özgürleştirme vaadiyle Türklerden oluşan birlik kurma planına dahil olarak Alman ordusunda görev almaya başlar. Ancak bunun bir oyun olduğunu fark eden Sadık artık gerçek Kırım kurtuluşu için harekete geçecektir.

 

Tür: Dram, Tarihi, Savaş filmi

Yönetmen: Burak Cem Arlıel

Senarist: Nil Ünsal, Cengiz Dağcı

Oyuncular: Murat Yıldırım, Selma Ergeç, Baki Davrak

kirimli-001.jpg

KAPTAN PENGU

Kaptan Pengu çizgi dizisinin sinema uyarlaması olan filmde, kaybolan arkadaşlarını ararken türlü maceralara atılan Kaptan Pengu ve arkadaşlarının hikayesi konu ediliyor. Sera gazları ve küreseller ısınma buzulların erimesine neden olmaktadır. Kaptan Pengu da eriyen buzullar için elinden geleni yapmaya çalısır. Tam da bu sırada üzücü bir haber alır. En yakın arkadaşı Putuk, eriyen buzuldan düşmüştür ve uçsuz bucaksız denizde kaybolmuştur. Haberi alır almaz arkadaşını bulmak için yola koyulan Kaptan Pengu’ya bu süreçte Misket, Pelik ve Mandalina da yardım eder. Ekip, arkadaşları Putuk’u bulmak için zorlu bir maceranın içine atılır.

 

Tür: Animasyon

Yönetmen Nurullah Yenihan, Engin Baştürk

Senarist Arzu Yurtseven, Murat Ferhat

Oyuncular: Onur Orhan Akgülgil, Emin Yaraç, Ufuk Yükselkaptan-pengu-001.jpg

RÜZGARI DİZGİNLEYEN ÇOCUK

Film maddi imkansızlıklar sonucu okuldan atılan 13 yaşındaki bir çocuğun hikayesini konu ediyor. William Kamkwamba, Malavili’de yaşayan 13 yaşındaki bir çocuktur. Zeki bir çocuk olan William, ailesinin yaşadığı maddi zorluklar yüzünden çok sevdiği okulundan atılır. Fakat bu William’ın çalışma isteğine engel olmaz. William, kimsenin haberi olmadan geceleri okulun kütüphanesine gitmeye başlar. William, yaptığı çalışmaların sonunda babasına ait olan eski bir bisikletini parçalarını kullanarak bir rüzgar jeneratörü yapar. Bu başarı sadece onun ve ailesinin hayatını değiştirmekle kalmayacak, köyün de sefaletten kurtulmasını sağlayacaktır.

 

Tür: Dram

Yönetmen Chiwetel Ejiofor

Senarist Chiwetel Ejiofor, William Kamkwamba

Oyuncular: Maxwell Simba, Chiwetel Ejiofor, Aïssa Maïga

Orijinal adı: The Boy Who Harnessed the Windruzgari-dizginleyen-cocuk-001.jpg

KİTAPLAR

İSLAM'IN VİZYONU-WILLIAM C. CHITTICK

 “İslâm üzerine yazılmış çok sayıda eser, İslâm’ın çağdaş dünya ile canlı bir ilişki içinde olduğunu kabul etmektedir; fakat İslâm’ın gözünden âlemin nasıl göründüğünü veya onun ne olduğunu, bunların çok azı göz önünde bulundurmaktadır. Bizim bu kitaptaki yaklaşımımız, İslâm'ın kendisi  hakkında ne düşündüğünü ortaya koymaktır. Bu kitapta aynı zamanda İslâmî dünyaya giden kapının sırlarını açmaya ve araştırmaya çalışıyoruz. Modern ilmî zihniyetin, konuyu değerlendirmek için, çeşitli çağdaş kendini anlama tarzlarını esas alan hâkim bakış açılarından hareket etmek sûretiyle İslâm’ı değerlendirmeye ilgi göstermedik. Bunun yerine, kadîm Kur’ânî yorum ve İslâmî anlayışın ana tarzlarını ortaya koymuş olan büyük Müslümanların bakış açısından İslâm’ı anlatmak istedik.” 

islamin-vizyonu-william-c-chittick-001.jpg

GELİN BU DÜNYAYI DEĞİŞTİRELİM-EBU'L ALA MEVDUDİ

"Ben, gerçekte İslam'ı çok dikkatli bir inceleme ve araştırmadan sonra benimsemiş olan bir çeşit mühtediyim. Kalbim de, kafam da bu yolun dışında başka bir selamet ve emniyet yolu olmadığını söylüyor. Sadece gayri müslimleri değil, müslümanları da İslam'a davet ediyorum. Fakat bu davetin gayesi, kendisi İslam yolundan sapmış olan halihazırdaki müslüman diye adlandırılan toplumu korumak ve pekiştirmek değildir. Benim davetim: Gelin dünyaya yayılmış olan zulüm ve kargaşaya son verelim. İnsanın insana olan hakimiyetini söküp atalım."

gelin-bu-dunyayi-degistirelim-ebul-ala-mevdudi-001.jpg

GÜVERCİN GERDANLIĞI-İBN HAZM

Benim düşünceme göre aşk, ruhların çeşitli yaratıklar arasında bölünmüş parçaların birleştirilmesidir. Bu birleşme onların en yüksek temel öğelerinde meydana gelir. Beraberlik ve ayrılığın, varlıkların birleşimi ve ayrışmıyla ilgili olduğunuzu biliyoruz. Her şekil kesinlikle kendine uygun olan şekli çağırır onu arar, bulur. Her şey mili mislinedir. Aramızda karşıtların birbirlerini ittiğini benzerlerin birbirlerini çektiğini hemcinslerin birbirleriyle uyum sağladığını bilmeyen yoktur. Niçin aynı durumlar ruhlar için söz konusu olmasın? Allah Ademin eşinde bulacağı ısınmanın nedenini Havva'nın kendisinden bir parça bulmasında kılmıştır. Büyük bir hukukçu edebiyatçı, dilbilimci ve şair olan İbn Hazmın hemen hemen bütün dünya dillerine çevrilen bu önemli eseri Endülüs'te ve İslam dünyanın belli başlı merkezlerinde sevgi üzerine gelişen zengin düşünceleri, yaşanan büyük aşkları bize anlatan önemli bir kitaptır.

guvercin-gerdanligi-ibn-hazm-001.jpg

SIR- MUSTAFA KUTLU

Mustafa Kutlu'nun bu eseri "Şark hikâyesi"nin tasavvufî ve biçimsel özellikleri üzerine kurulmuş bir kitaptır. Kitapta yer alan hikâyeler tek başlarına müstakil bir hikâye olmaları yanında aynı zamanda bir bütünün parçalarıdır. Kitabın bütünü bir şeyhin dramını yansıtmaktadır. Şeyhin dergâhında ve etrafında toplumun hemen her kesiminden tipler yer alır. Bir gazeteci, bir ilim adamı, bir siyasetçi, vb. Bu tiplerin tekke ile olan bağlantıları aynı zamanda kendi şahsî dramlarını da ortaya koyar. Sır kitabı Kutlu'nun öteden beri işlemekte olduğu Türkiye'de toplumsal değişme serüveninin bilhassa seksen sonrasındaki görünümüne ışık tutmakta, eleştiriler getirmektedir.

sir-mustafa-kutlu-001.jpg