Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 26 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 26 Nisan
FİLMLER
 
SONA DOĞRU
Fırtınalı açık denizde bir hayatta kalma mücadelesi... Kocaman dünyada küçücük bir insan olmak... Büyük bir okyanusta bir su damlası olarak var olmaya çalışmak... İnsanoğlunun evrenin içindeki yerini sorgulayan, dolayısıyla insanın ‘ne’ olduğuna, nasıl bir canlı türü olduğuna kafa yoran başarılı filmlerden biri “Sona Doğru”. Karakterimizin, kendisine ait küçük güzel bir tekneyle, ne amaçla çıktığı bilinmeyen tek kişilik yolculuğu, o uyurken teknesine çarpan bir konteynerla bölünür. Bu hesapta olmayan kaza teknenin dış dünyayla ilişkisini keser ve navigasyon sistemini bozar. Ama teknedeki diğer hasarlar adamımız tarafından sakinlikle ve ustalıkla tamir edilir. Her seferinde daha zor bir sorunla cebelleşir, imkânlarını ufak ufak kaybediyor olsa bile, umudunu ve direncini sonuna kadar korumaya çalışır.
Tür: Dram, Macera
Yönetmen: J.C. Chandor
Senarist: J.C. Chandor
Oyuncular: Robert Redford
Orijinal adı: All Is Lost
 
sona-dogru-all-is-lost-2-001.jpg
                                
MEGAZEKA   
Seyir keyfi veren eğlencesi yüksek bir animasyon. Pixar filmlerinin en iyilerinden biri sayılan İnanılmaz Aile yıllara meydan okuyan yenilikçi bir bakışa sahipti. Megazeka ise o kadar derin olamıyor belki ama işin eğlence kısmında hiç tökezlemiyor. Megazeka’nın özünde Süperman başta olmak üzere süper kahraman mantığının parodisini yapmak var. Tabii telif mevzularından dolayı tam adını kullanmayıp küçük imaj oynamalarıyla süper kahramanların en bilineni Süperman’i “Metro Man” yapmışlar. Filmin ana kahramanı Megazeka’yı Metro Man’in hayat çizgisiyle paralel başlatan öykü, mavi derisi yüzünden dışlanan ve hep Metro Man’ın yardımseverliğinin arkasında kalan Megazeka’nın kötü olmaya karar vermesiyle şekilleniyor.
Tür: Animasyon, Komedi, Macera
Yönetmen: Tom McGrath
Senarist: Alan J. Schoolcraft, Catherine Yuh Rader
Oyuncular: Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey
Orijinal adı: Megamind
 
megazeka-001.jpg
 
UMUDUNU KAYBETME
Gabriele Muccino’nun sinemaya kazandırdığı efsane filmlerden biri olan Umudunu Kaybetme Filminin başrolünde Will Smith ve oğlu jaden Smith rol almıştır. Ailesine bakabilmek için gece gündüz durmadan çalışan Chris Gardner, iş hayatında yaşadığı birtakım sorunlardan dolayı önce eşini sonra da evini kaybeder. Küçük oğkuyla birlikte sokakta kalan Chris kendi hayatı ve oğlu için bir mucize yapmaya çalışmaktadır. Mükemmel bir hayata tutunma filmi olan Umudunu Kaybetme Ebeveynler ile çocukları arasındaki sevgi bağınıda olumlu etkileyecektir.
Tür: Biyografik, Dram
Yönetmen: Gabriele Muccino
Senarist: Steve Conrad
Oyuncular: Will Smith, Thandiwe Newton, Jaden Smith
Orijinal adı: The Pursuit of Happyness
 
umudunu-kaybetme-003.jpg
 
Pİ'NİN YAŞAMI
Hindistan’dan Kanada’ya giden bir yük gemisi, içindeki hemen hemen tüm canlılarla birlikte trajik şekilde batar. Bir can kurtaran filikası, uçsuz bucaksız vahşi Pasifik Okyanusu'nun ortasında yapayalnız kalır. Sandalın hayatta kalmayı başarabilen mürettebatı ise bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan, Richard Parker adında üç yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve Pi adlı 16 yaşında Hintli bir çocuktan oluşmaktadır. Pi'nin hayvanat bahçesi işleten ve hayvanlarıyla göç yoluna koyulan ailesi, batan gemide yaşamını kaybetmiştir. Pi, kurtuluş yok gibi görünen bu okyanusta zayıf bir sandalda yanındaki hayvanlarla birlikte hayatta kalma savaşı verir ve keskin zekası ve zooloji bilgisiyle besin zincirine kurban gitmez.
Tür: Macera, Dram
Yönetmen: Ang Lee
Senarist: David Magee, Yann Martel
Oyuncular: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain
Orijinal adı: Life of Pi
 
pinin-yasami-002.jpg
 
KİTAPLAR
 
İNSAN NEYLE YAŞAR-LEV N. TOLSTOY
Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910) Anna Karenina, Savaş ve Barış, Kreutzer Sonat ve Diriliş’in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara verdi. Bu dönemde yazdığı öykülerde yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurgu içinde ele aldı. Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını ustalığının bütün inceliğiyle işlerken, İnsan Neyle Yaşar? ile gerçek hayatı yansıtan tabloların içinde yeni bir ahlak anlayışını ortaya koydu.
 
insan-neyle-yasar-002.jpg
 
İSLAM VE MODERN İNSANIN ÇIKMAZI-SEYYİD HÜSEYİN NASR
İranlı akademisyen Seyyid Hüseyin Nasr, eserinde İslam ve Batı hakkında çok önemli tespitlerde bulunuyor. Hem Doğu’da hem de Batı’da yaşamış olan İranlı alim Seyyid Hüseyin Nasr, diğer eserlerinde olduğu gibi İnsan Yayınları'ndan çıkan “İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı” adlı eserinde de İslam ve Batı hakkında pek çok çarpıcı değerlendirmede bulunuyor. İslam geleneği ve modern insanın içinde bulunduğu çatışmalar, “modern Müslüman”, düşünce ve eylem birliği, özgürlük gibi pek çok kavram kitapta kapsamlı olarak ele alınıyor. Modernizmin Batı’daki olumsuz etkilerinin yalnızca Batı insanının birtakım kusurlarından kaynaklanmadığını ve Doğu’nun da bu etkilerden kaçınabileceğine inananmadığını belirten Seyyid Hüseyin Nasr, kitabın sunuş kısmında “Amacımız sırf İslam dünyasıyla batı arasındaki coğrafi hatta kültürel tezatları göstermek değil, her yerde ve her zamanda gerçek (Hakk) iledir” diyerek eserinin amacını en sade ve en etkili şekilde özetliyor.
 
islam-ve-modern-insanin-cikmazi-seyyid-huseyin-nasr.jpg
 
İBN HALDUN: HAYATI VE DÖNEMİ-ALLEN JAMES FROMHERZ
"İbn Haldun - Hayatı ve Dönemi" adlı eser, Yusuf Selman İnanç'ın çevirisiyle yayımlandı. Fikirleri, analizleri, önerileri, bir metodoloji çerçevesinde yaşadığı döneme olan tanıklığı vs. gibi özellikleriyle İbn Haldun’un İslam medeniyet tarihi içerisinde sahip olduğu önem tartışılmaz olmakla birlikte; kendisinin ne kadar tanındığı konusunda aynı şeyi söylemek maalesef pek mümkün değildir. Özellikle günümüz İslam dünyasının fikrî anlamda kaos içinde yaşadığı bu dönemde kendisini tanımaya olan ihtiyacın daha da arttığında şüphe yoktur. Durum böyleyken mevcut örnekler maalesef İbn Haldun’u tanımamak ya da tanınmış olsa bile mevcut birikiminden istifade edilmemek adına yürütülen cedelleşmelerle dolu.
 
ibn-haldun.jpg
 
DİRİLİŞ MUŞTUSU-SEZAİ KARAKOÇ
Sezai Karakoç, öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir diriliş eyleminden bahsediyor. Bu diriliş eylemini gerçekleştirecek olan kişileri de diriliş eri olarak tavsif ediyor. Üstada göre; diriliş eylemini gerçekleştirmesi gereken diriliş erleri tek başlarına kalsalar dahi asla yılmayacak, dünyayı kaplasalar dahi eylemlerinde en ufak bir gevşeme göstermeyeceklerdir. Diriliş erleri temkinli olarak, şamata ve patırtılara kulak asmadan, asla gerilemeden, yavaş fakat güvenilir adımlarla diriliş eylemini gerçekleştirmelidir. Üstat; seküler, kapitalist ve materyalist anlayışın tahakkümünde bulunan çağımız insanının kurtuluşunun, ancak kendini tutsak etmeye çalışan barikatları yıkacak ve zincirleri kıracak bir direniş eylemi göstermesiyle mümkün olacağını, bu direnişin de büyük çalışmalar istediğinin unutulmaması gerektiğini söylüyor Muhakkak ki büyük çalışmalar için ciddi ve büyük planlar gereklidir.
 
dirilis-mustusu-001.jpg

Etiketler :