Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 28 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 28 Nisan
Filmler
 
SAMA İÇİN
 
2019 BAFTA Ödülleri’nde, En İyi Yönetmen, En İyi Film ve En İyi Belgesel ödüllerini kazanan For Sama/Sama İçin, Suriye İç Savaşı’nda, Esed rejiminin kuşatma altına aldığı Halep’teki yaşamı, hem Suriyeli bir yönetmen, hem gazeteci hem de bir anne olan Waad Al-Kateab ve kızı üzerinden konu alan bir belgesel. For Sama, savaşın etkisini bir kadının bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Suriye’nin Halep ayaklanmasına şahit olan bir kadın, bu süreçte yaşadıklarını kızına anlatıyor. Bu beş yıllık süreçte aşık olan, evlenen, kızı Sama’yı dünyaya getiren kadın, aynı zamanda birçok acıya da şahit olur.
 
Tür: Belgesel
Yönetmen: Waad al-Kateab, Edward Watts
Senarist: Waad al-Kateab, Edward Watts
Oyuncular: Waad al-Kateab
Orijinal adı: For Sama
 
 
1917
 
1917, Sam Mendes’in tamamı iki uzun planda çekilmiş gibi görünen, I. Dünya Savaşı esnasındaki tek bir günü ele alan, En İyi Sinematografi, Ses Miksajı ve Görsel Efekt dalında 3 Oscar ödüllü 2019 yapımı filmi. 1917, I. Dünya Savaşı sırasında askerlerin hayatını etkileyecek önemde bir mesajı iletmekle görevlendirilen iki askerin hikayesini konu ediyor. konu ediyor. I. Dünya Savaşı sırasında Britanya askeri olan Kıdemsiz Onbaşı Schofield ve Kıdemsiz Onbaşı Blake, gerçekleştirilmesi imkansız gibi görünen bir göreve atanır. Görevleri, zamana karşı yarışırken düşman bölgesini geçerek yüzlerce askerin ölümünü engellemek üzere bir mesaj iletmektir. Blake'in kardeşi de kurtarılabilecek askerlerin arasındadır. Bu durumda Blake'i daha da fazla ciddiye alması gereken bir mücadele bekliyordur.
 
Tür: Dram, Savaş filmi
Yönetmen: Sam Mendes
Senarist: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns
Oyuncular: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong
 
SPOTLİGHT
 
2016 Oscar Ödülleri’nde En İyi Film ödülünü alan Spotlight, Katolik Kilisesi’ndeki çocuk tacizleriyle ilgili skandalları haber yapan The Boston Globe gazetesindeki araştırmacı gazeteci ekibin hikayesini anlatıyor. Katolik Kilisesi, papaların, kardinallerin, keşişlerin tarih boyunca dahil oldukları tüyler ürperten skandalları saklayagelmiş, ta ki The Boston Globe’dan bir grup gazeteci onları ortaya çıkarana kadar. Filmde, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci gibi yıldız isimlerle dolu bir oyuncu kadrosu var. Gerçek gazetecilik nasıl olur görmek için izleyin.
 
Tür: Dram, Polisiye
Yönetmen Tom McCarthy
Senarist Josh Singer, Tom McCarthy
Oyuncular: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams
 
MUHTEŞEM GATSBY
 
The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald’ın, Amerikan edebiyatı klasiklerinden olan Muhteşem Gatsby romanının Hollywood uyarlaması. Romeo & Juliet ve Moulin Rouge gibi filmlerin yönetmeni Baz Luhrmann’ın yönettiği film, 1922 yılı New York’unda geçiyor. Çiçeği burnunda borsacı Nick Carraway (Tobey Maguire), New York’a taşınıyor ve milyoner komşusu Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) ile tanışıyor ve onun klasik arabalar, partiler, ihtişamlı evlerle dolu yaşamının parçası oluyor. Fakat sonrasında aralarındaki bu dostluğun başlamasının başka nedenleri olduğu ortaya çıkıyor. Filmin soundtrack’lerinde, Jay Z, Lana Del Rey, Fergie, Florence + Machine, The xx ve will.i.am gibi ünlü isimlerin imzası olduğunu ve En İyi Prodüksiyon ve Kostüm Tasarımı olmak üzere 2 dalda Oscar ödülü sahibi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
 
Tür: Dram, Romantik
Yönetmen: Baz Luhrmann
Senarist: F. Scott Fitzgerald, Craig Pearce
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan
Orijinal adı: The Great Gatsby
 
Kitaplar
 
İSLAM KÜLTÜR ATLASI-LUİS LAMİA EL-FARUKİ
 
İslâm kültür ve medeniyetinin bütün birikimini, dünyada ilk defa bir atlasta toplayan bu eser; İslâm’ın dünya görüşünü, inancını, geleneklerini, müesseselerini ve köklerini saldığı kültürler içindeki yerini anlatmaktadır. Resim, tablo ve haritalarla bezenen çalışma, müslümanların günlük ibadetlerinden, ilim, sanat, hukuk, felsefe ve siyaset alanları gibi bir çok sahada, İslâm medeniyetinin özünün bir ifadesi olarak nitelenmektedir. Yazarlar, İslâm’ın öncüleri olan Araplar, Mezopotamyalılar, Kenanîler ve Yahudiler gibi kolların tesirlerini inceleyerek İslâm’ın en eski temelleriyle işe başlarlar. İslâm’ın bugün dünya üzerindeki farklı geleneklerden gelen toplumlardan nasıl tek bir inanç, düşünce sistemi ve ahenkli bir yapı meydana getirdiğini anlatırlar. Klasik ve çağdaş bilimleri etraflıca bir araya getirmesiyle temayüz eden bu eser, İslâm’ı içten dışa, Batılı ilim adamlarınca gözardı edilen yahut tahrif edilen birçok gerçeği açık, hayatî ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymakta; bütün insanlığın yaklaşık bir çeyreğini arkasından sürükleyen bir dinin bütün gerçeklerini dile getirmektedir. Bu kitap, her kütüphane için tamamlayıcı bir eser olduğu kadar, İslâm ve genelde dinî tecrübeyle ilgilenen herkes için vazgeçilemeyecek bir kaynaktır.
 
DÖRT BÜYÜK HALİFENİN HAYATI- MAHMUD HASAN EL-MISRİ
 
Raşid halifelerden her birinin hayatını başından sonuna, müslüman olmasından, Rasullah'la arkadaşlığına, mesuliyet yüklendiği günlere kadar araştırdığımızda onların çektikleri sıkıntıları daha iyi anlıyoruz. Çünkü onların hiçbiri (Allah hepsinden razı olsun) o bilindik lüks yaşam, keyfi liderlik, saltanatın nimetleri, yönetimin sertliği, insanlar ve halklar üzerinde hakimiyetin zorbalığı içinde keyif sürmüyordu. Bilakis onlar gerçekten ve fiili birer örnek ve önderdiler.
 
İPEKYOLU'NDAN AFGANİSTAN'A-ERDEM BAYAZIT
 
İpekyolu’ndan Afganistan’a kitabında Erdem Bayazıt, Afganistan halkının 30 yıl önce koca bir Sovyetler Birliği’ni dize getiren şanlı bir mücâdelesinin hikâyesini anlatıyor. Giderek ve yerinde bizzat gözlemleyerek. Yüreğini İslâm coğrafyası üzerine harmanlamış bir mümin duyarlılığı ile kaleme alınmış roman da diyebilirsiniz buna. Tam 30 yıl önce ilk baskısı yapılan bu kitabın yeni baskısını, çeyrek asrın ardından olaylara aynı zaviyeden bakanlar, “Bu direnişin sonucu böyle mi olmalıydı?” sorusu eşliğinde hüzünlü bir duyguyla okuyacaklar. Umudunu hiç yitirmeyen, çevresine hep gençlik aşısı yapan “Yedi Güzel Adam”dan biri olan Erdem Bayazıt’a, “Dünyanın kalbini dinle geliyor adım adım/Dallar meyvaya dursun toprak tohuma dursun/İnsan barışa dursun selama dursun zaman/Sabır savaş zafer! Adım: MÜSLÜMAN!” diyen koca şaire rahmet olsun!
 
İNCE MEMED-YAŞAR KEMAL
 
Otuz iki yıllık bir zaman diliminde yazılan İnce Memed dörtlüsü, düzene başkaldıran Memed'in ve insan ilişkileri, doğası ve renkleriyle Çukurova'nın öyküsüdür. Yaşar Kemal'in söyleyişiyle "içinde başkaldırma kurduyla doğmuş" bir insanın, "mecbur adam"ın romanı. Abdi Ağa'nın zulmüyle köyünü terk etmek zorunda kalan Memed, Ağa'nın yeğeniyle evlendirilmek üzere olan Hatçe'yi kaçırır. Abdi Ağa'yı yaralayan, yeğenini de öldüren Memed eşkiya Deli Durdu'ya katılır, ancak kıyıcılığına katlanmadığı Deli Durdu'dan iki arkadaşıyla birlikte ayrılır. Memed, sıradan bir köy çocuğuyken, zulmedenler için eşkiyaya, köylüler içinse bir kurtarıcıya dönüşür.