Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 29 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 29 Nisan
FİLMLER
 
 
İÇİMDEKİ YANGIN
 
İçimdeki Yangın'da yönetmen Denis Villeneuve, yazar Wajdi Mouawad'ın bol ödüllü tiyatro oyunundan sinemaya taşıdığı trajik bir hikâye ile karşımızda. Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan'a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne'e katılır... Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de, çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar. Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir. Orta Doğu'daki iç savaşın en karanlık dönemine ışık tutan İçimdeki Yangın, En İyi Yabancı Film Oscarı'na da aday gösterilmişti.
 
Tür: Dram
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Valérie Beaugrand-Champagne, Wajdi Mouawad
Oyuncular: Rémy Girard, Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin
Orijinal adı: Incendies
 
+++
 
KUZEYLİ
 
Kuzeyli, öldürülen babasının intikamını almaya kararlı olan bir Viking prensinin hikayesini konu ediyor. Viking kralı Aurvandil, imparatorluğunun yönetimini küçük oğlu Amleth'e devretmek ister. Ancak başka planları olan Aurvandil'in üvey kardeşi Fjölnir, tahtı ele geçirmek için kralı öldürür. Kaçmayı başaran Amleth, amcası Fjölnir'in annesi Kraliçe Gudrun'u yakaladığını görür. Bunun üzerine Amleth, bir gün babasının intikamını alacağına, annesini kurtaracağına ve Fjölnir'i öldüreceğine yemin eder. Aradan geçen yirmi yılın ardından Amleth, Slav köylerine akınlar yapan bir Viking savaşçısı olur. Bu sırada tanıştığı bir kahin, Amleth’in yıllar önce verdiği sözü tutma zamanının geldiğini hatırlatır. Amleth, babasının intikamını almak ve annesini kurtarmak için bir yolculuğa çıkar.
 
Tür: Aksiyon, Tarihi
Yönetmen Robert Eggers
Senarist Robert Eggers, Sjón
Oyuncular: Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Claes Bang
Orijinal adı The Northman
 
+++
 
GOL
 
Futbol severlerin izlemesi gereken filmlerden biri olan Gol, saf bir futbol yeteneğinin, ne kadar imkansızlıklar içinde olursa olsun mutlaka birileri tarafından keşfedilebileceği fikrine odaklanıyor. Meksikalı Munez, henüz yaşı çok küçükken ailesi ile birlikte Amerika’ya göç etmiştir. En büyük hayali ise bir futbol yıldızı olmaktır. Ancak ne yazık ki ailesi, bu konuda ona hiç destek vermez. Kader ağlarını örer ve nihayet eski bir futbolcu, Munez’i keşfeder. Bu genç yeteneğe hayat bir fırsat tanımıştır. Şimdi mücadele zamanıdır. Emek ve asla eksilmeyen bir tutkuyla çalışarak hayallerini gerçekleştirmemek için hiçbir neden yoktur.
 
Tür: Dram
Yönetmen: Danny Cannon
Senarist: Mike Jefferies, Adrian Butchart
Oyuncular: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures
Orijinal adı: Goal
 
+++
 
YEŞİL SOKAK HOLİGANLARI
 
 
Harvard'ta gazetecilik okuyan Matt, oda arkadaşına ait uyuşturucu kendi yatağında bulununca okuldan atılır. İngiliz bir adamla evlenmiş ablasının yanına İngiltere'ye taşınmak zorunda kalan Matt, eniştesinin West Ham United fanatiği kardeşi Ben ile takılmaya başlar. Futbol konusunda en ufak bir bilgisi olmayan yumuşak başlı Matt kendini West Ham United taraftar grubu GSE(Green Street Elite)?nin içinde bulur. Ben ve arkadaşlarıyla maçlara gitmeye, kavgalara karışmaya başlayan Matt, bunca zamandır içinde biriktirdiği şiddeti dışa vuracak ve kendini anlamsız bir fanatikliğin içinde bulacaktır. Bayan bir yönetmenden futbolun artık yalnızca futbol olmadığına dair sarsıcı bir dram. Futbolun kalbinin attığı İngiltere'de giderek artmaya başlayan holiganlığı, vandalizmi ve fanatizmi en sert biçimde ortaya koyan Yeşil Sokak Holiganları, Milwall ve West Ham United klüpleri arasındaki rekabete dair de güzel sekanslar barındırıyor.
 
 
Tür: Dram
Yönetmen: Lexi Alexander
Senarist: Lexi Alexander, Dougie Brimson
Oyuncular: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani
Orijinal adı: Hooligans
 
KİTAPLAR
 
İZ'LER- AKİF EMRE
 
Her kitabın bir serüveni var. Bu serüven, önce bizzat yazarın yaşadığı sonra okuruyla paylaştığı bir kaderdir aslında. 'İz'ler ne bir roman ne de bir sinema senaryosu. Ama fotoğraf karelerinin peş peşe akışına benzeyen formatı, geçmişi ve yaşanılan anı iç içe buluşturması; gerçekte kurgu ya da biçim kaygısından çok yazarının hayata karşı duruşunu yansıtıyor oluşu kitaplaşmasını meşrulaştıran bir gerekçe sayılabilir. Estetik kaygı bir yana, gazete üslubu içinde güncelle kalıcı olanın, evrensel mekân duygusunun yerelle kesiştiği, geçmişin bugünle hatta gelecekle buluştuğu bir süreci yakalama bilincinin bir ürünü olarak 'İz'ler ortaya çıktı. Kayda geçilmemiş anılarla henüz not edilmemiş yaşanan ‘an’ı buluşturmayı denedi “İz”ler. 'İz'ler, geçmişten bugüne çağrılmış bir cevap olarak düşünülebilir. Parçalar zaman ve mekânlar arası kesintilerle oluşan bir süreklilik, bütünlük kaygısının tahrik ettiği arayışın İzleri biçiminde ortaya çıktı. 'İz'ler geçmişten bugüne verilmiş bir cevap olarak, anılar yığını olmaktan çok yaşayanları ve yaşayan anı önemseyen/gözeten, farklı bir dünyaya pencere açmaya yönelik bir duyarlılığın günübirlik telaşlarımızdan bir an için olsun sıyrılma çabası olarak da okunabilir.
 
KALPLERİN KEŞFİ-MUKAŞEFETÜ'L KULÜP
 
Mukaşefetü'l Kulüb konu itibariyle tasavvufi bir eserdir. İçerik itibariyle kalpleri hassas bir İslami hayata sevk etmeyi, oraya saf bir İslami hayatı sıkıştırmayı hedef edinen bir eserdir. Mukaşefetü'l Kulüb bir “Kalpleri ihya” kitabıdır. Durumlarını tespit ve keşfedip aralayarak, ortaya çıkararak ıslaha çalışmayı öğreten bir eserdir. Tasavvuf kalp ile meşgul olan bir ilimdir. Malumdur ki, kalp nasıl olursa dış aza ve yaşayış da ona uygun bir manzara arz eder. Allah Tela'nın; “Her kulun kalbini günde birkaç kere kontrol ettiği” hadisinin manasına itibarla tasavvufta amellerin zuhur mahalli olan kalp ele alınmıştır.
 
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRKLER- PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL, PELİN ÇİFT
 
Türk tarihinin şifreleri hangi boylarda saklı? Türklerin kara kutusu Töles boylarının önemi ne? Türk ismiyle kurulan ilk devlet Göktürkler kimlerdir? Göktürk modeli, Türk yönetimlerine nasıl referans oldu? Bilge Kağan, Türk milletine ne vasiyet etti? Yazıtları nasıl okumak lazım? Türk ilinin yüreği Ötüken nasıl bir yer? Papa Roma’yı esirgemesi için Attila’ya nasıl yalvardı? Çin sarayını yanındaki yiğitlerle bastığı anlatılan Kürşad kimdir? Türk ordusunun kuruluşu neden Mete’ye dayandırılıyor? Türklüğe ait kavramlar ve semboller neler? Bu kitapta Türk adının anlamından başlayarak yaşadıkları coğrafya, boyları, kurdukları devletler, inançları, kültür dünyaları ve sosyal yapıları, devlet yönetim şekilleri, Çinliler ile ilişkileri, destanları, orduları, şehirleri ve kahramanları, İslamiyet öncesi Türklere dair merak edilenleri Pelin Çift sordu, Ahmet Taşağıl cevapladı.
 
MARTI JONATHAN LİVİNGSTON-RİCHARD BACH
 
Durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı.
Sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. İşte zor bir gün daha başlıyordu.