Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 5 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 5 Nisan
FİLMLER
 
MUNA
 
6 yaşındaki Muna, Gazze’de ailesiyle yaşayan bir kız çocuğudur. Bir gece evi İsrail Ordusu’na bağlı askerler tarafından basıldığında annesinin yönlendirmesiyle mutfak dolabına saklanır. Ancak dolaptan çıktıktan sonra ailesinin ortadan kaybolduğunu fark eder. Gazze sokaklarında ailesini arayan küçük kızın yolu, Türkiye’den Yeryüzü Doktorları organizasyonu aracılığıyla bölgeye gelen Ela ile kesişir. Genç doktor, Muna’nın ailesini bulabilmesi için elinden ne geliyorsa yapacaktır. Bu film Türk yapımıdır.
 
Yönetmen: Serdar Gözelekli
Senarist: Pınar Ordu, Nur Araboğa Kıyma
Tür: Dram, Gerilim, Savaş
 

muna-1.jpg
 
KİRAZIN TADI
 
Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir. Çekim senaryosu, kitap olarak basıldı. Film, gösterildiği yıl, Cannes Film Festivalinde Shohei Imamura'nın Yılanbalığı filmiyle Altın Palmiye ödülünü paylaştı. Bay Badii arabasıyla bir yola çıkmıştır. Bu yolculuğun amacı bellidir. Badii, kendisini öldürmek için ikna edeceği bir adam bulacaktır ve bu iş için ona para verecektir. Önce bir Kürt asker bulur, daha sonra Afgan asıllı bir öğretmen ve en sonunda da ihtiyar bir Türk... En sonunda aralarından birine teklifini kabul ettirecektir. Ancak tüm bu boşvermişliğine rağmen halen öğrenmesi gereken çok şey vardır.
 
Yönetmen: Abbas Kiarostami
Senarist: Abbas Kiarostami
Orijinal adı: Ta'm e guilass
 
kirazin-tadi-1-001.jpg
 
 
SERÇELERİN ŞARKISI
 
2008 yılında Berlin Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu kategorisinde Gümüş Ayı ödülüne layık görülmüş olan film, şehir dışında bir devekuşu çiftliğinde çalışan Amir ve ailesinin etrafında dönüyor. Amir, sorumlusu olduğu çiftlikten kaçan bir kuş sebebiyle işsiz kalır ve işitme engelli kızının işitme cihazını tamir için şehre gider. Hiç beklemediği bir iş kapısı açan şehir, karmaşası ve çeşit çeşit insanlarıyla dürüst ve cömert ve yumuşakbaşlı dünyasını ne kadar etkileyecektir.
 
Yönetmen: Mecid Mecidi
Senarist: Mecid Mecidi, Mehran Kashani
Orijinal İsmi: Avaze Gonjeshk-ha
Tür: Komedi, Dram, Aile
 
sercelerin-sarkisi-1.jpg
 
BEN HUR
 
Judah Ben Hur zengin yahudi bir prenstir. Bir gün çocukluk arkadaşı Messela ile buluşup konuşurlar ve hasret giderirler. Bu konuşmaların sonunda iki taraf siyasi fikirlerini ortaya döktüklerinde tartışmaya başlarlar. Ben Hur arkadaşına hiç bir koşulda destek vermeyeceğini söyler. Bunun üzerine arkadaşı Messela onu kürek mahkumu olarak sürgüne gönderir. Zengin hayatına veda eden prens bu olay üzerine intikam yemini edecektir. Film, Çin'de yasaklanmıştır.
 
Yönetmen: William Wyler
Senarist: Karl Tunberg
Orijinal İsmi: Ben-Hur
Tür: Aksiyon, Dram, Macera
 
ben-hur-1.jpg
 
KİTAPLAR
 
 
Var Olmak-Nurettin Topçu
 
Nurettin Topçu`ya göre var olmak; düşünmek, sevmek ve iradî hareketler gerçekleştirmektir. Topçu “var olmak”ı bu kavramlarla izah etse de bu konuda insana tam anlamıyla sadece “hareket”in rehberlik edebileceğini iddia eder. Eğer insanın bir cevherinden bahsedilecekse, iradî hareketler gerçekleştirebilme kabiliyeti onun cevheridir. Çünkü insan varlığını ve onun boyutlarını sadece hareket sayesinde anlayabiliriz. Düşünmek ise, insanın olsa olsa kısmî özüdür. Bundan dolayı, hareket kabiliyetinin gelişmesi düşünme kabiliyetinin gelişmesini sağlar; sırasında, düşünmek de hareketin gelişmesine elbette katkıda bulunur. Kitap genel olarak felsefe ağırlıklı ama tasavvuftan da fazlasıyla etkiler barındırıyor. Kullandığı üslup yer yer okuyucuyu zorlasa da merak uyandırıcı. Arkadaş çevrenizle tahlil yaparsanız kitaptan daha çok istifade edersiniz.
 
var-olmak-01.jpg
 
Mahrem ve Münzevi-Nurullah Genç
 
Peygamber efendimize yazdığı ödüllü naatı Yağmur ile gönüllere taht kuran şair Nurullah Genç’in tüm şiirleri tek bir kitapta toplandı: Mahrem ve Münzevi. Usta şairin kaleminden hayata armağan ettiği kelimelerle Allah ve Peygamber sevgisini yaşatan, aşkla tanıştıran, ayrılık acısını tattıran, hasret çektiren ve yalnızlığa merhem olan şiirlerinin bulunduğu bu özel eser, okura Nurullah Genç hissiyatından oluşan bir hayat serüvenine tanık olma fırsatı sunuyor: Ömür denilen nehre lirik bir akıntı oluyor Yağmur’la gelen şair. Mahrem ve Münzevi, şairin kendi çektiği fotoğraflar ve şiir severlerin göz zevkine hitap edecek ciltli baskısıyla edebiyatımızdaki güzide yerini alıyor.
 
mahrem-ve-munzevi-nurullah-genc-003.jpg
 
Gün Olur Asra Bedel-Cengiz Aytmatov
 
Yürek paralayan, tüyler ürperten bir haykırış. Geçmiş, bugün ve yarın; bilim-kurgu, gerçek ve efsane bir arada gözler önüne serilir... Derin ve temiz aşklar, efsane ve masallar, KGB'nin acımasız uygulamaları, okuru heyecandan heyecana sürükler. Birbirinden ilginç ve sürükleyici konular ustalıkla bütünleştirilerek sunulur. "Mankurt hikâyesi bu eserle kültürümüze mal edilir. Yedigey, ölen emektar arkadaşı Kazangap'ın cenazesini mezarına götürürken, kendisinin ve milletinin geçmişini, acı-tatlı, düşündürücü yanlarıyla bir bir gözlerinin önünden geçirir. O gün "asra bedel bir gün olur.
 
gun-olur-asra-bedel-003.jpg
 
Beş Şehir-Ahmet Hamdi Tanpınar
 
Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir. Bu itibarla onların arkasında kendi insanımızı ve hayatımızı, vatanın manevi çehresi olan kültürümüzü görmek daha da doğru olur. Bizden evvelki nesiller gibi bizim neslimiz de, bu değerlere, şimdi medeniyet değişmesi dediğimiz, bütün yaşama ümitlerimizin bağlı olduğu uzun ve sarsıcı tecrübenin bizi getirdiği sert dönemeçlerden baktı. Yüzelli senedir hep onun uçurumlarına sarktık. Onun dirseklerinden arkada bıraktığımız yolu ve uzakta zahmetimize gülen vaitli manzarayı seyrettik.
 
bes-sehir-003.jpg