Yeni Haber'de Ramazan
Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.53
HER İNSAN ALLAH’IN BİR ÂYETİDİR!
Hepimiz insan olarak aynı özden, aynı topraktan yaratıldık. Hepimiz beşer olarak aynı babadan, Âdem’den; aynı anneden, Havva’dan geliyoruz. Hepimiz aynı dünyayı, aynı âlemi birlikte paylaşıyoruz. Hepimiz aynı güneşin ısısından, aynı ayın ışığından istifade ediyoruz. Hepimiz Âdem’in çocukları olarak Allah nazarında tarağın dişleri gibi eşitiz. Hz. Ali’nin, “Ya hilkatte eşimsin ya dinde kardeşimsin” sözü bu hususu veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bizim hem insan olmaktan hem de İslam’a inanmaktan kaynaklanan kardeşliğimizin bir hukuku ve bir ahlâkı vardır. İnsan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimiz gereği hangi dinden, hangi ırktan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun her insan saygındır. Bu sebeple insan, insana zulmedemez. İnsan, insana haksızlık edemez. Her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyeti muhteremdir, mukaddestir, dokunulmazdır.
Mesleği gereği yolcu olan kişi orucu nasıl tutar?
Dinen yolcu konumunda bulunan kimseler farz namazlarını kısaltarak kılarlar. Yolculuk hâli, Ramazan orucunun ertelenmesi için de bir ruhsat sebebidir. Mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de, ‘’Kim de hasta veya yolcu olursa, oruç tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.’’ (Bakara, 2/185) buyurulmaktadır. Buna göre sürekli yolculuk halinde olan kimseler namazlarını ertelemeden kısaltarak kılarlar, Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar. Zira ilgili âyette ‘’Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır’’ (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Fakat buna güç yetirilmezse oruç, uygun zamanda kaza edilmek üzere yolculuk süresince ertelenebilir.
KUREYŞ SURESİ
Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!
1. Allah Kureyş kabilesinin huzur ve güvenliğini sağlamak için,
2. Özellikle de, Mekke’nin en önemli gelir kaynağı olan kervan ticareti amacıyla kışın daha sıcak olan Yemen’e ve yazın da daha serin olan Suriye’ye yaptıkları yolculuklarında onların güvenliğini sağlamak için Kâbe’yi fil ordusunun ve başkalarının saldırılarından korumuştur. Böylece Arap Yarımadasın da Kureyş’in saygınlığını artırarak Mekke’yi son derece güvenli bir şehir haline getirmiştir.
3. O halde bu huzur ve güven ortamının sürmesini istiyorlarsa, bu evin Rabbine kulluk etsinler ve onun gönderdiği kulluk sistemini bireysel ve toplumsal hayata egemen kılsınlar.
4. Onları bu verimsiz topraklarda açlıktan kurtarıp doyuran ve Arabistan’ın dört bir yanında kargaşa ve anarşi hüküm sürerken kendilerini her türlü tehlikeden koruyup güvene kavuşturan yüce Allah’a kulluk etsinler ki toplumsal felaketlerden, anarşiden, siyasi, ekonomik, ahlaki ve kültürel yozlaşmadan korunabilsinler; böylece, mutlu ve huzurlu bir toplumun temelini atarak, hem dünya da, hem de ahirette kurtuluşa erişebilsinler.
GÜNÜN AYETİ
Doğrusu insanlar için ilk kurulan ev, Mekke’de, dünyalar için mübarek ve doğru yol gösteren Kâbe’dir. -Ali İmran 3/96
GÜNÜN HADİSİ
Hastayı ziyaret edin, aç olanı doyurun, esiri kurtarın. -Buhari, Cihat, 171
GÜNÜN SÖZÜ
En büyük felaketler içinde bile ümidini kaybetme, unutma ki ilik, sert kemiğin içinden çıkar. -Hafız Şirazi