Yeni Meram yolunu yaptıran vali: Cemal Bardakçı

Konya’nın cumhuriyet dönemi valileri arasında olan Cemal Bardakçı, Konya’da bazı yenilikleri ve yatırımları yapan valiler arasında bulunuyor.
Yeni Meram yolunu yaptıran vali: Cemal Bardakçı

Cemal Bardakçı Kimdir?

Balıkesir Burhaniyeli olan Cemal Bardakçı, 30.5.1933-31.12.1938 tarihleri arasında Konya’da valilik görevini yaptı. Cemal Bardakçı Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi) İçişleri Bakanlığına intisap ettikten sonra yurdun çeşitli bölgelerinde Kaymakamlık hizmetlerinde bulundu. Çorum Valisi iken 30-5-1933 tarihinde Konya Valiliğine tayin oldu. Konya'da yedi yıla yakın hizmet veren Cemal Bardakçı zamanında Konya Doğumevi'ni (Şimdiki Sağlık Müdürlüğü ve Diş Protez merkezinin bulunduğu bina) yaptırdı. Çumra ilçesine iskân edilen göçmenler için İskân evleri yapıldı. Vali Cemal Bardakçı Konya merkezindeki Yeni Meram yolunu da ilk kez açtıran vali oldu. Vali Bardakçı’nın zamanında birçok köy okulları ve sair devlet yapılarının da yapıldığı bilinmektedir. 31-12-1938 tarihinde Valilik görevini bırakan Vali Bardakçı, 16-11-1939 tarihinde emekli olup İstanbul'a yerleşti.

Cemal Bardakçı, İstanbul'da Köroğlu isimli bir Halk gazetesi çıkarıp uzun yıllar Türk Basın hayatının da içinde kaldı. Anadolu İsyanları isimli bir de kitabı yayınlandı. İstanbul’da vefat etti.

 

Etiketler :