Yeni umut İran pazarı

İran’a ambargonun kaldırılması kararı, iş dünyasında heyecan yarattı. Emniyet Fren Sistemleri sahibi İsmail Türkmen, İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla bu ülkeye yapılan ihracatların artacağını ifade etti.
Yeni umut İran pazarı

'TÜRK YATIRIMCI İRAN’A YATIRIMDA ACELE ETMELİ'

İran’a ambargonun kaldırılması kararı, iş dünyasında heyecan yarattı. Emniyet Fren Sistemleri sahibi İsmail Türkmen,  İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla bu ülkeye yapılan ihracatların artacağını ifade etti. İran’a yönelik ambargonun kalkmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Natamak Otomotiv Genel Müdürü Ali Bostancı İran’ın dünya ekonomisine ivme kazandıracak bir ülke olduğunu söyledi.

ismail-turkmen.jpg

İYİ BİR HÜKÜMET SANAYİCİ İÇİN HER ŞEYDİR

İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla bu ülkeye yapılan ihracatların artacağını ifade eden Emniyet Fren Sistemleri sahibi İsmail Türkmen, ‘’İnşallah İran’a ve Avrupa’ya ihracat artarak devam edecek. Konya’mızı daha iyi yerlere getirmek için Konyalı sanayicilerle birlikte çalışmaya devam ediyoruz’’ dedi.

12 yıldır da İran’a ihracatımız devam ettiklerini belirten İsmail Türkmen “İran ile birlikte birçok Avrupa ve Afrika ülkesine de ihracat yapmaktayız” dedi.  Özellikle İran ile ambargodan sonra ihracatımız azaldığını ancak ambargonun kalkmasıyla da ihracatımızın yavaş yavaş artacağını tahmin ettiklerini söyleyen Türkmen, ‘’İran ekonomisi toparlandıktan sonra da Konya’nın ihracatı da artacak. Özellikle Kobilerin yaptığı küçük ihracatlar da bariz bir artış olmasını bekliyoruz. Bu nedenle de Konyalı sanayicilerin çalışmalarını buna göre yapması önemli. Diğer taraftan ambargonun kalkması ile birlikte İran’a yapılacak büyük yatırımlar var. Büyük firmalarımızın bu konuda çalışmalara çoktan başlamış olmaları gerekirdi. Fakat şu anda İran ile siyasi anlamda çok iyi olmadığımızdan dolayı bu firmalarımız gecikmiş durumdalar. Zaten İran ekonomisinin de toparlanması lazım. Belli bir süre sonra İran ekonomisi de toparlanacaktır. Böylece İran’a daha rahat ihracat yapılabilecek. İran’daki ambargo dolayısıyla İran ekonomisi epey bir zayıflama yaşamıştı. Şu anda ambargomun kalkması ile birlikte İran ekonomisi yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Ama bu da belli bir zaman alacak’’ şeklinde konuştu.

KONYA SANAYİSİ OLUMLU ETKİLENECEK

İran’a ambargonun kalkması Konya sanayisini nasıl etkileyeceği sorusuna da cevap veren Türkmen, ‘’İran’a uygulanan ambargonun kalkması Konya sanayisini olumlu yönde etkileyecektir. İran’a yapılacak büyük yatırımlar konusunda ise şu anda geç bile kalınmış durumda. Şimdiye kadar yapılacak bu yatırımların hazırlıkları bitmiş, şu anda yatırımları konuşuyor olmamız gerekirdi. Konya’da zaten böyle büyük yatırım yapacak firmamız da pek yok. Konya’da İran’a ihracat yapan çok sayıda firma var. İran’ın ekonomisi düzledikçe bu firmaların işleri de artacaktır. Biz bunu böyle olacağına inanıyoruz. Tabi bu da hemen olacak bir şey değil. İran’ın ekonomisinin de düzelmesi önemli. İran ekonomisinin zayıf olmasından dolayı bizim de alacaklarımız gecikiyor. İran ekonomisin toparlanmasıyla İran’a yapılan ihracat da artacaktır. Büyük yatırımlar konusunda ise görüşülüyor. Şu anda geç kalınmış durumda. Onun da sebebi siyasi tabi. Ülkemizin İran ile siyasi olarak bazı ters düştüğü konular var. Bu nedenle de bahsettiğim büyük yatırımlarda aksamalar oluyor’’ şeklinde konuştu.

SİYASİ İSTİKRAR ÇOK ÖNEMLİ

İyi ve güçlü bir hükümetin sanayicilerin de işlerini olumlu yönde etkilediğini sözlerine ekleyen Türkmen, ‘’Siyaset her şeydir. Eğer başımızdaki hükümet iyi olmazsa biz hiçbir ülkeye yatırım yapamayız. Hatta kendi ülkemize dahi yatırım yapamayız. Şu anda ülkemizde siyasi bir belirsizlik var ve yatırımlar durmuş durumda. İhracat rakamları yüzde 6.5 azalmış. İhracatın azalması demek yatırımların durması demek. 4. Organize Sanayine onlarca fabrika yapılıyordu. Şu anda inşaatları durmuş durumda. Bu inşaatlar bitecek bir de bunların makine yatırımları var. Dolayısıyla şu anda durmuş durumda. İyi bir hükümet sanayici için her şeydir. Geçtiğimiz 12 yılda olduğu gibi. Siyasi istikrar çok önemli. Siyasi istikrar olmadan sanayici yatırım yapamaz. Bu İran için de geçerlidir, Türkiye için de’’ diyerek sözlerini tamamladı.

İRAN DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ

İran’a yönelik ambargonun kalkmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Natamak Otomotiv Genel Müdürü Ali Bostancı İran’ın dünya ekonomisine ivme kazandıracak bir ülke olduğunu ifade etti. Her yeni açılım bana göre olumlu olduğunu ifade eden Bostancı,’’ İlk giden, ilk başlayan ilk kazancı elde eder. Türkiye en yakın ülkelerden bir tanesi ve bizim İran ile yüzyıllardır bir etkileşimimiz var. Çok da benzer yönlerimiz var. Özal zamanından beri 3- 40 senedir İran ile ticarette bir ambargo olmasına rağmen rahat bıraktığı konular vardı. Dolayısıyla eski bir ticaretimiz var. Bundan sonra çok daha iyi olabilir. Konya için İran, Suriye, Irak, Mısır çok önemli ülkeler. Çünkü bu ülkelere pazarlama maliyeti sıfır. Onlar zaten buraya sürekli geliyorlar. Dolayısıyla da bu ülkelerden birisi de İran. Konya2da birçok fabrikanın gelişimine büyük katkısı olan bir ülke İran. Bu durum daha da artırılabilir daha da geliştirilebilir. İran Sanayisine baktığımızda bulunduğu konum dolayısıyla iki ülkenin siyasi politikaları sebebiyle daha çok farklı alanlarda sanayi kollarında gelişim göstermişler. Bunlara rağmen İran’da büyük bir izolasyon var’’ şeklinde konuştu.

ali-bostanci.jpg

ESKİ TÜRKİYE İLE YENİ TÜRKİYE ÇOK FARKLI

Ambargonun kalkmasının çok farklı boyutlarının olduğunu dile getiren Bostancı ‘’Başta devlet ve hükümet olarak bu konu iyice irdelenmeli. Serbest ticaretin önünü açacak ve Türk girişimcilerin işlerini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı. Ticaretin önündeki engeller kalkarsa birçok ülkeden İran’a yatırımlar olacaktır. Duyduğum kadarıyla İran’a yatırım yapmaya Almanya’da sıcak bakıyormuş. Diğer ülkeler de oraya yatırım yaparlarsa, Türkiye, Hindistan ve Çin dünyada üretici ülkeler olarak. Bunlara Tayland ve Endonezya gibi ülkeler de bazı alanlarda eklenebilir. Ambargonun kalkması bu noktada çok faydalı. Bu işi yönetmek lazım. Bir arada Orta Asya ülkeleriyle ilgili Türkiye ne yapabilir gibi sorular soruluyordu. Orada tam bir başarı sağlamadı. İran’da da şimdi böyle bir açılım var. Ben bu sefer başarılı olunacağına inanıyorum. Çünkü eski Türkiye ile şu andaki Türkiye çok farklı. Şimdiki Türkiye fırsatları değerlendiren lider bir ülke’’ dedi.

KONYA İRAN’I BİR HEDEF PAZAR İLAN EDEBİLİR

Konya’nın neler yapabileceği konusunda da açıklamalarda bulunan Bostancı, ‘’Konya Sanayisinin lider firmalarının zaten İran’da temsilcilikleri var. Ambargonun kalkmasıyla daha sık gidiş gelişler olacaktır. Orada en büyük sıkıntı paraydı. Para belli kanallardan geliyordu. Ticaretin önündeki o engel kalkarsa daha olumlu şeyler olacaktır. Konya İran’ı bir hedef Pazar ilan edebilir. Çünkü ambargo kalkmış ticaret serbest olmuş. Bir noktada da buna mecburuz. Çünkü Alman, İtalyan, İngiliz bir sürü ülke insanı, dünyada ekonomisi güçlü olan bir sürü ülke oraya gitmek, yatırımlar yapmak isteyecektir. Bu açılımı yalnız bırakmamak gerek. Bir de sanayici bilinçlendirilmeli, seminerle, toplantılar, görüşmeler yapılmalı. İnsanlar bu şekilde bilinçlendirilmeli. Çünkü bilinçli insan fikir üretir’’ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN- İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ