Yeniden buğdaya yönelmek gerek!

Geçtiğimiz hafta yağan kar yağışı az da olsa çiftçinin yüzünü güldürdü ancak kuraklık tehlikesi hala devam ediyor. Kuraklığın en fazla etkisini gösterdiği bölgelerden biri olan Altınekin’in Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kalıcı çözüm olarak az su tüketen ürünlerden arpa ve buğdayın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Yeniden buğdaya yönelmek gerek!

Geçtiğimiz günlerde Konya’da yağan kar, tarımda ne derece etkili odu? Bu yıl buğday üretiminde verim nasıldı? Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu,” Bu yıl buğday üretimi düşüşe geçti. Geçen sene birinci sıradaydı şimdi ikinci sıraya düştü. Birinci sırada mısır üretimi vardır. Çiftçi daha çok para kazandığı, daha çok gelir elde ettiği için mısır ekti. O nedenle suyu kıt olan bölgelerde Buğday ve Arpaya daha fazla destek verilip suyu az tüketen ürünleri ektirmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

bugday-1.jpg

‘MART VE NİSAN YAĞIŞLARI ÇOK ÖNEMLİ’

Konya tarımının umudunun Mart ve Nisan aylarındaki yağışlarında olduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, “Geçtiğimiz hafta yağan kar birkaç santimdi ama toprağın yeşermesini sağladı. En azından ekinleri sıkıntılı bir süreçten çıkarmış oldu. Rekolteyi konuşabilmemiz için önemli olan Konya ovasında ve diğer ovalarda Nisan ve Mayıs yağışlarını görmemiz gerekiyor. Nisan ve Mayıs aylarında bitkiler büyüme evresine geçecek ve o nedenle daha çok su ihtiyacı olacak. İklimimiz Nisan ve Mayıs’ta da kurak giderse büyük sıkıntılar olur. Maliyet artar, sulu tarım yapan çiftçilerimizin tarlasında ürün bitmez. Onun için çok önem arz ediyor. Mart ve Nisan aylarında yeteri adar yağış almazsa yer altından su almak zorunda kalırız bu da maliyetli olur. Bu aylarda barajlarda yüzde yüze yakın doluluk olması gerekirdi ama yüzde 80’lere düştü. O nedenle kara da ihtiyacımız var, yağmura da, soğuğa da sıcağa da ihtiyacımız var. Her mevsimde her şeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

bekir-kagnicioglu-006.jpg

‘ÇİFTÇİ GÜBRE EKEMEZSE İKİNCİ KURAKLIK OLUR’

Şubat ayının içerisinde çiftçilerin baharlık gübre ekimine başlayacaklarının bilgisini veren Kağnıcıoğlu şöyle konuştu: “Özellikle üre gübresiyle 18 46 dap gübresi dediğimiz gübre afaki bir şekilde artış sağladı. Bu da çiftimizi tedirgin ediyor. 15 gün önce 2 bin 400 lira olan bir üre gübresi bugün 3 bin lira oldu. Geçen sene bin 700-bin 800 olan üre gübresi bugün itibarıyla 3 bin lira, geçen sene 2 bin- 2 bin 300 lira olan dap gübresi bu yıl 3 bin 500 lira. Çiftçinin en çok tedirgin olduğu, yakındığı konu bu konudur. Gübre sezonu geldiği zaman gübre lobileri tarafından gübre fiyatları afaki bir şekilde yükseliyor. Bu işe Bakanlığımızın bir el atması gerekmektedir. Çünkü çiftçilerimiz en çok mustarip olduğu konular bunlardır. Eğer çiftçi gübre ekemezse ikinci bir kuraklık daha oluşur. Çifti mağdur olur ve ektiği ekinin mahsulü zayi olur, zor duruma düşer. Bakanlığımızın gübreye bir an önce müdahale edilmelidir.”

bugday-2.jpg

‘ENERJİ MALİYETİ AZALTILMALI’                                                                                                                                        

Kağnıcıoğlu, “Mısır gibi ürünler bölgede çok fazla su tüketmektedir ama az su tüketen ürünlere destek vererek yer altı suyunun ömrünü biraz daha uzatmış oluruz. Az su tüketen ürünler arasında arpa ve buğdayın kâr marjı daha yüksektir. O nedenle Bakanlığın bunu desteklemesi gerekmektedir.  Çiftçilerimizin en büyük girdi maliyetlerinden birisi de tarımsal sulamada kullanılan enerjidir. Bu enerjiye de bir an önce çözüm bulunması gerekir. Bunun üzerindeki fonlar kaldırılarak, özel tüketim vergisi kaldırılarak sulu tarımın daim olması için çözüm bulunması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

bugday-3-001.jpg

bugday-4.jpg