Yenilebilir sanat yapıyor

Küçük yaşlardan beri pastacılık mesleğine merakı olan Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği (KOGAT) Üyesi ve Pasta Şefi Ömer Ulus, yaptığı butik pastalarla görenleri hayran bırakıyor. Pastayı yenilebilir sanat haline dönüştüren Ulus, “Siz hayal edin, hayat ettiğinizi bize anlatın, biz ürüne dönüştürelim” dedi
Yenilebilir sanat yapıyor

Ailesinden gelen bir merak üzerine pastacılık mesleğine ilgi duyan Pasta Şefi Ömer Ulus, en zor şekilleri bile pasta haline getirebiliyor. Her yaş grubunun istediği şekillere yönelik pasta yapabilen Şef Ömer Ulus, A’dan Z’ye herkesin hayallerini süslemeyi başarıyor.  Konya’da butik pastaya olan ilginin giderek arttığını dile getiren Ömer Ulus, “Biz mesleğe ilk başladığımız yıllarda butik pasta diye bir şey yoktu. Butik pasta eğitimini de almadık. Sonra Türkiye modernleştikçe görsel pastalar arttı ve bu Konya’da da yaygınlaşmaya başladı. Görüntüsü güzel olduğu için ilgilimizi çekti ve gerçekten Can Ekmek Unlu Mamulleri olarak Konya’da en çok butik pasta yapan işletmelerden biri olduk” dedi.  

yenilebilir-9.JPG

‘BUTİK PASTA KİŞİYE ÖZELDİR’

Butik pastanın kişiye özgün bir pasta türü olduğunun bilgisini veren Ulus, “ Butik pasta; lezzetiyle damağa, görüntüsüyle gözlere hitap eder. Yani tamamıyla farklı bir pastadır. Butik pasta denildiği zaman akla sadece şeker hamuru gelmemesi gerekmektedir. Sadece şeker hamurlu bir pasta demek değildir. Kişiye özel olduğu için kreması, çikolatası, muzlusu olmaktadır. Normal pastalarda sadece bir seçenek olur ama butik pastada hepsini birleştirebilirsiniz, çıkarabilirsiniz. Dışarıdan baktığınızda pasta işi çok kolay bir iş gibi görünüyor. Ama gerçekten işin içinde olunca çok stresli bir iş. Ustabaşı olduğum için bir yandan imalat ortamının huzurunu sağlamaya çalışıyorum. Bir yandan müşterilerimizin istediği gibi bir pasta olması için çabalıyorum.  İnsan bazen çok yoruluyor ama yine de çok zevkli bir iş” şeklinde konuştu.

yenilebilir-8.JPG

‘KOÇ İLE KOYUNU EVLENDİRDİM’

Butik pastayla ilgili bir anısından bahseden Ulus, “ Bir gün sipariş geldi ve benden koçla koyun figürü yapmam istendi. İlk başta normal karşıladım. Sonra koçla koyunun evlenmesi şeklini yapacağımı öğrendim. Benden devasa büyüklükte bir pasta istediler. Çok yüksek bir maliyeti vardı. Biz bir gün boyunca hiç uyumadık imalatta o pastayı yaptık. Bu pastayı yaptırmak isteyen kişinin, bir kuzusu varmış. Her yere onunla birlikte gidiyormuş. Küçükken aldığı kuzu büyüdükten sonra evlenmesi gerektiğini düşünmüş. Tabi böyle bir şey mümkün olmadığı için bu hayalini bana aktardı. Ben de pastada şekil olarak koç ile koyunu evlendirdim.  Bazı pastalar geliyor 10-15 dakika uğraşıyoruz. Bazı pastalar geliyor 1 hafta öncesinden hazırlığına başlıyoruz. Bir hafta üzerinde uğraştığımız şey benim için bir sanattır” diye belirtti.

yenilebilir-1.jpg

‘İNSANLAR TANIDIKÇA BUTİK PASTA ÇOĞALIYOR’

İnsanlar tarafından butik pastaya yoğun bir talep oluşmaya başladığını ifade eden Ulus, “Bizi en çok üzen şey ise bir hafta uğraştığımız bir pastanın sadece bir bıçak hamlesiyle bozulmasıdır. Can Ekmek Unlu Mamulleri olarak çoğu yere göre bizim fiyatlarımız uygun olduğu için butik pastaya talep artıyor. İnsanlar tanıdıkça, gün geçtikçe butik pasta çoğalıyor. Çünkü butik pasta, insanın duygusuna hitap ediyor. Her türlü şekil ortaya çıkıyor. Yani insanlar yeter ki hayal etsin ve hayat ettiğini bana anlatsın. Ben ilginç pasta siparişi almasını çok seviyorum. Her ne kadar zorlansam da ilginç bir pastayı yaparken sonradan gelen tepkiler çok hoşuma gidiyor. Butik pasta kişiye özel bir pasta olduğu için bizim bir hafta mühletimiz oluyor. Gece bile butik pastayı düşünerek uyuduğum zamanları biliyorum. Mesela yarın pasta siparişim varsa sürekli onu düşünürüm nasıl yapabileceğime dair kafamda kurgularım. Bu yüzden de bugüne kadar yapamadığım bir pasta olmadı” diye aktardı.

yenilebilir-2.jpg

‘DIŞ DÜNYAYLA BAĞLANTIMI KESİYORUM’

Pasta yapmanın psikolojik boyutuna değinen Ulus, “İnsan pasta yaparken dış dünyayla bağlantısını kesiyor. Kendini tamamıyla o pastaya adıyor. Aslında pastacılık İçinde onlarca mesleği barındırıyor. Pastacılık mesleğinde boyacılık, sıvacılık var. Tasarlamak için mimarlık da var.  İnsan dış dünyayla bağlantısını kestiği için psikolojik olarak rahatlıyor. Ortaya da gerçekten çok güzel bir şey çıkarırsa o günü çok mutlu geçiriyor” dedi. Pastacılığa merakı olanlara pasta yapma eğitimi vereceklerini açıklayan Ulus, “İlk hafta temel pastacılık üzerine ders vereceğiz. Eğitim; orta, ileri ve profesyonel seviye olarak devam edecek. Ve en son nokta olarak butik pasta eğitimi vereceğiz. Eğitim fiyatlarımız 399 TL olacak. Eğitime katılmak isteyenler işletmenin internet sitesine ve benim şahsi hesabıma başvuru yapabilirler. Gerçekten faydalı bir eğitim olacak. Kesinlikle öğreteceğimizin garantisini veriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

yenilebilir-4.jpg

KONYA’YA ULUSAL DEĞER KATACAK’

2013 yılında ekmek ile başladıkları yolculuklarına baklava, simit, poğaça, kuru pasta, butik pasta yapımıyla devam ettiklerini söyleyen Can Ekmek Unlu Mamulleri İşletme Sahibi Yunus Emre Can, “Biz firma olarak da online pasta siparişine öncülük edebilecek bir projenin yapım aşamasındayız. İnsanlar, internetten hem kendi pastalarını tasarlayıp hem de pasta siparişi verebilecekler. Bu projeyi ilk başta pilot bölge olarak Konya’da başlatıp ikinci adımda İstanbul’dan devam ettireceğiz. Ulusal bir marka olacak ‘pastacılık.com’ internet adresini oluşturma aşamasındayız. Bu internet adresimizin Konya’mıza ulusal bir değer katacak olmasının heyecanı içerisindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

yenilebilir-5.jpg

yenilebilir-6.jpg

yenilebilir-7.jpg