Yerli aşı Turkovac'a yoğun talep
Yerli aşı Turkovac'a yoğun ilgi sürüyor. Aşı konusunda tereddüt yaşayan ve Turkovac'ı daha güvenilir bulan vatandaşlardan kimileri birinci doz için başvururken, kimileri de hatırlatma dozu için şehir hastanelerinin yolunu tutuyor.
Yerli aşı Turkovac’a yoğun ilgi sürüyor. Aşı konusunda tereddüt yaşayan ve Turkovac’ı daha güvenilir bulan vatandaşlardan kimileri birinci doz için başvururken, kimileri de hatırlatma dozu için şehir hastanelerinin yolunu tutuyor. Hiç aşı yaptırmayan veya hatırlatma dozu zamanı gelen vatandaşları aşı olmaya davet eden İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, “Yerli aşımız olan Turkovac, Konya Şehir Hastanemizde sorunsuz bir şekilde uygulanıyor. Aşılama süreci sorunsuz ilerliyor. Bize bildirilen herhangi bir yan etki de görülmedi” diye konuştu.
Covid-19 aşısı Turkovac'ın 2021'in sonunda acil kullanım onayı almasıyla Türkiye koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu. Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen Turkovac'ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı. 44 gönüllü üzerinde uygulanan Faz 1 aşamasının ardından ilk dozu 10 Şubat'ta yapılan Faz 2 çalışmaları ise 250 gönüllüyle yürütüldü ve her iki aşamada da aşıyla ilgili olumlu veriler elde edildi. Yerli Covid-19 aşısının Faz-3 kapsamındaki ilk dozu, 22 Haziran 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı Ankara Şehir Hastanesindeki programda yapıldı. Erdoğan, bu programda yerli inaktif Kovid-19 aşısının adının "Turkovac" olduğunu açıkladı. Faz-3 çalışmalarında daha önce koronavirüs geçirmeyen ve hiç Kovid-19 aşısı olmayan binlerce gönüllüye Turkovac uygulandı.
TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ KAPSAMLI AŞI GELİŞTİRME PROJESİ
Turkovac'ın Faz-3 kapsamında "hatırlatma dozu" olarak uygulandığı çalışmaya da Ekim 2021'de başlandı. Bu kapsamda, iki doz Sinovac aşısı olmuş gönüllülere tercihlerine göre hatırlatma dozu olarak Turkovac veya Sinovac aşısı uygulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım 2021'de Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" başvurusunun yapıldığını açıkladı. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" verdi. Acil kullanım onayı verilen yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’ın, 2021 yılının son günlerinde ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmasına başlandı.Turkovac, aynı anda yürütülen 8 ayrı klinik çalışmayla "Türkiye'nin en geniş kapsamlı aşı geliştirme projesi" olma özelliği taşıyor.
TURKOVAC’A YOĞUN İLGİ VAR
Aşı konusunda tereddüt yaşayan ve Turkovac’ı daha güvenilir bulan vatandaşlardan kimileri birinci doz için şehir hastanelerine başvururken, kimileri de hatırlatma dozu için şehir hastanelerinin yolunu tutuyor. İlk etapta şehir hastanelerinde uygulanmaya başlanan Turkovac’ın, önümüzdeki dönemde diğer sağlık kuruluşlarında da yapılacağı öğrenildi.
KONYA ŞEHİR HASTANESİ’NDE YOĞUN MESAİ
Konyalı vatandaşların yerli aşı Turkovac’a yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “Turkovac aşısı vatandaşlarımızdan yoğun ilgi görüyor. TURKOVAC aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlarımız, Konya Şehir Hastanesi'ne randevulu ya da randevusuz bir şekilde giderek sabah 8 ila gece 24 saatleri arasında aşılarını yaptırabilirler. Aşımız şu an için sadece 18 yaş üstü vatandaşlara uygulanabiliyor. Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayan Turkovac aşısını bugüne kadar Konya’da 3 binin üzerinde kişi tercih etti. Aşı yapılan vatandaşlarımızdan bugüne kadar bildirilen hiçbir ciddi yan etki olmadı” ifadelerini kullandı.
TURKOVAC HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Hiç aşı yaptırmayan veya hatırlatma dozu zamanı gelen vatandaşları aşı olmaya davet eden Koç, “Salgın hala devam ediyor ve bu salgından çıkışın tek çaresi de aşı çalışmaları. Yerli aşımız olan Turkovac, Konya Şehir Hastanemizde sorunsuz bir şekilde uygulanıyor. Şu ana kadar hiç aşı yaptırmamış kişiler Turkovac aşısını tercih edebilirler. Turkovac’ta, birinci dozdan dört hafta sonra ikinci doz uygulanabiliyor. Eğer kişi iki BionTech aşısı yaptırmış ve hatırlatma dozu gelmişse üçüncü dozunu Turkovac olarak yaptırabiliyor. Veya iki Sinovac aşısının üzerine üçüncü hatırlatma dozunu Turkovac olarak yaptırabiliyor. Fakat kişi birinci dozunu Biontech veya Sinovac yaptırmışsa ikinci doz olarak Turkovac yaptıramıyor. Ayrıca 18 yaşından küçüklere Türkovac aşısı uygulanmaması da önemli bir husustur” dedi.
TURKOVAC, VARYANTLARA KARŞI ETKİLİ
Turkovac’ın, varyantlara karşı da etkili olduğunu belirten Koç, “Turkovac aşısı tamamen yerli ve üzerinde uzun çalışma yürütülen bir aşıdır. Varyantlara karşı etkili olduğu da geçtiğimiz günlerde açıklandı. O yüzden vatandaşların da teveccühü yüksek. Turkovac aşısını, hatırlatma dozu olarak tercih eden vatandaşlar ile iki doz Turkovac aşısı olan vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı Aşı Kartı da tanımlanmış oluyor” şeklinde konuştu.
SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme