Yerli sezonu kapandı, fiyatlar yükseldi!

Ekim ayında gıda fiyatları yüzde 7 oranında artarken, bu artış sebze ve meyve fiyatlarını da etkiledi. Bu hafta pazar tezgahında fiyatı en yüksek olan ürün ise biber oldu. Kadınlar Pazarı Esnafı, gıdada yaşanan enflasyonun yanında, yerli sezonunun kapanmasının da bu artışta etkili olduğunu söyledi. Öte yandan, meyve fiyatlarının da geçen seneye oranla yüksek seyrettiği görüldü.
Yerli sezonu kapandı, fiyatlar yükseldi!

Sebze ve meyve fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Kadınlar Pazarı Esnafı Hilmi Erol, “Yerli sezonu kapandı fiyatlar uçtu. 5 liralık biber 10 lira oldu. 6 liradan aşağıya domates kalmadı. Zaten domatesten de para kazanamıyoruz. Halk domates yesin diye 25 kuruş kâr koyarak satıyoruz. Meyve fiyatları da çok yükseldi. İncirin kilosu 25 lira, çileğin kilosu 25 lira, cennet hurması 15 lira, kivi 20 lira, armut 10 lira. Neye elimizi atsak cep yakıyor. Şu anda 2 buçuk lira olması gereken mandalina 4 lira. Portakal 7 buçuk lira. Elma 5 lira. Fiyatların yükselmesinin nedeni yerli sezonunun bitmesinden kaynaklanıyor. Yerli ürün hiç kalmadı. Bir de kış ayına girdiğimiz için yeteri kadar ürün yok. Bu da haliyle fiyatları etkiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte insanlar daha çok c vitamini olan ürünlere talep gösteriyorlar. Mandalina, limon, elma, portakal gibi ürünleri alıyorlar. Yetkililerin fiyatların yükselmesine bir el atmaları gerekiyor. Çünkü önümüz kış ve insanlar domates, salatalık, mandalina, elma gibi ürünleri alamazsa ben satamayacağım. Ben satamazsam halden ürün alamayacağım. Hiçbir ürüne yüzde 100 zam gelmemesi lazım. Biz de anlam veremiyoruz ama bu tür şeylerin önüne bir an önce geçilmesi lazım” şeklinde konuştu.

hilmi-erol-002.jpg

‘KASIM-ARALIK AYLARINDA FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLAR’

Kasım- Aralık ayında bazı ürünlerin fiyatlarının düşebileceğini söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı Ramazan Serin, “Bu sene yaz sezonunda sebzeler az geldiği için fiyatlar yüksek seyrediyordu. Şu an sebzelerin yaz ayından daha hesaplı olduğunu söyleyebiliriz. Pandemi döneminin ilk başlarında sarımsak çok fazla talep görüyordu ve fiyatlar çok yüksekti. Ancak şu an sarımsağın kilosu 15 lira. Soğanlar 2 lira, patatesler 3 buçuk lira. Pandeminden bu yana fiyatlar bayağı bir düştü. Sebze ve meyvelerin bazılarında fiyatlar artarken bazılarında ise düştü. Kış sezonunda biber, salatalık fiyatları biraz yükseldi. Ancak bu ürünler Kasım-Aralık ayında düşmeye başlar. Fiyatların yüksekliğinden dolayı şu an kadınlar pazarımızda aşırı bir yoğunluğumuz yok. Geçmiş dönemlere göre alım gücü düştü. İnsanlar ister istemez her şeyden kısmaya başladı. 5 kilo alacaksa 2-3 kilo ancak alıyor. Geçmiş dönemlere göre satışlarımız da düştü. Yerli sezonu kapandı ve ürünlerimizin neredeyse tamamı Antalya’dan geliyor” diye konuştu.

ramazan-serin.jpg

‘BİBERDE ÜRETİM EKSİKLİĞİ VAR’

Artık ucuz meyve ve sebze döneminin eskide kaldığını vurgulayan Kadınlar Pazarı Esnafı Fikret Sumak, “Sebze ve meyve fiyatlarımız yaz ayı fiyatlarıyla hemen hemen aynı. Çok bir değişiklik yok ama genel olarak baktığımızda fiyatlar hep yüksek. Çünkü insanlar bilinçaltlarında 1 liraya 2 liraya domates, salatalık almaya alışmışlar. Bu yüzden fiyatlar insanlara çok yüksek geliyor. Artık onlar eskide kaldı. 1-2 liraya domates salatalık bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Yaz ayında bile yerli domates ve salatalık 5 liraya satıldı. Domates fiyatları 4 liradan başlıyor 8 liraya kadar çıkıyor. Salatalık 4 lira, patlıcan 5 lira. Biber fiyatları 10 liraya kadar çıktı. Biber fiyatlarının artmasının nedeni de üretim eksikliğinden kaynaklanıyor. Geçen sene markette çalışırken biberin kasasını 10 liraya satıyordum. Kilosu 1 liraya bile gelmiyordu. Çünkü çok fazla üretim vardı. Bu sene tam tersi oldu. Limon fiyatlarımız 3 lira civarındadır. Bu sene domateslere hep kurt geldiği için doğru düzgün domates yok. İyisi de çok pahalı oluyor” diye aktardı.

fikret-sumak.jpg

‘YERLİ SEZONU ÇOK GEÇ BAŞLADI ÇOK ERKEN BİTTİ’

Bu yıl yerli sezonunun çok erken bittiğini vurgulayan Kadınlar Pazarı Esnafı Adem Arpasırtı, “Ekim ayında gıda fiyatlarının artması sebze ve meyve fiyatlarına da yansıdı. Şu an fiyatlar çok yükseldi. Domates 7-8 lira, taze fasulye 10 lira, salatalık 6 lira, marullar 7 lira, biberler 15 lira, patlıcan 7 lira, kabaklar 8 lira. Tezgahımızda fiyatı en fazla artan ürünümüz domates, salatalık ve biberdir.

img20211026112940.jpg

Biber özellikle fiyatıyla dikkat çekiyor. Biber fiyatının yükselmesinin nedeni yerli sezonunun bitmesi, ara boşluk vermesi ve kış ayının gelmesidir. 5 liraya da limon var 10 liraya da limon var. İnsanlar ağırlıklı olarak sebze ve meyve ürünlerini tercih ediyorlar. Domates, salatalık, patlıcan ve biber bunlar vazgeçilmez ana maddelerdir. Meyve fiyatları geçen seneye oranla aynı seyrediyor. İncir 25 lira, Mandalina 5 lira, armut 13 lira, cennet hurmasının kilosu 15 lira, elma 8 lira, muz 15 lira. Meyve fiyatlarımız geçen sene de bu seviyelerdeydi. Bu sene yerli sezonu kapanmadan önce istediğimiz kadar yerli ürün elde edemedik. Bu yıl yerli sezonu çok geç başladı ve çok erken bitti. O yüzden fiyatlar yüksek kaldı” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

adem-arpasirti.jpg

img20211026105656.jpg

Etiketler :