Yerli sezonu kapanıyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte konservelik ürünler tezgahlardaki yerini aldı. Salçalık domates, kapya biber ve turşuluk ürünler yoğun talep görüyor. Kaliteli konservelik için iki haftalık bir zamanın olduğunu söyleyen pazar esnafı, konservelik almanın tam zamanı olduğunu belirtti.
Yerli sezonu kapanıyor

Kış ayının yaklaşmasına az bir zaman kala vatandaşları kışa hazırlık telaşı sardı. Konservelik için iyi bir alternatif olan pazar, bol çeşitli ürünleri uygun fiyata bünyesinde bulunduruyor. Geçen seneye göre talebin biraz düşük olduğunu vurgulayan pazarcı esnafı, konservelik ürün alırken dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

pazar-1-002.jpg

‘GEÇEN SENEYE GÖRE TALEP DÜŞTÜ’

Salçalık ve sosluk için domates satışlarının olduğunu ve 20 yıldır pazar işiyle uğraştığını söyleyen Hasan Demir, “Bursa domatesi salçalık ve sosluk için tercih edilir. Kapya biberi genellikle közlemek için tercih edilir. Sabah kahvaltıda tüketmek için iyi bir alternatif oluyor. Kapya biberin salçasını da yapıyorlar ancak kapya biberin maliyeti daha yüksek oluyor. O nedenle salça için domatesi öneriyoruz. Biberin kilosu 3-4 lirayken domatesin kilosu 1 buçuk lira. Bir de kornişon dediğimiz kışlık turşularımız var. O da kışlık olarak daha çok ilgi görüyor. İnsanlar 1 hafta içerisinde gelip kışlık ürünlerini alabilirler. 1 hafta sonra salçalık ürünler çok fazla kalmaz. Kalsa bile şu anki kaliteyi bulmaları çok zor. O nedenle vatandaşlar ellerini çabuk tutsunlar. Salçalık domates almanın şu anda tam zamanı. Bu yıl konservelik ürünlere olan talep yüzde 50 oranında düştü. Geçen sene talep daha yüksekti. Pandemi dönemi insanları maddi yönden etkiledi. O nedenle insanların alım gücü düştü. İhtiyaçları olmasına rağmen konservelik ürün alamıyorlar” şeklinde konuştu.

hasan-demir.jpg

BEKLEMİŞ ÜRÜNDEN KONSERVELİK OLMAZ!’

Konservelik yapmanın tam zamanı olduğunu vurgulayan Çelik Sebze Meyve Organik Tarım Ürünleri Sahibi Mustafa Çelik, “İlerleyen zamanlarda konservelik sezonu bittiği zaman fiyatlar daha çok düşer. Ürünlerimizin hepsi kaliteli ve yerli üründür. Konya’da her çeşit ürünümüz var. Turşuluk, kurutmalık fasulye, biber, kabak, domatesimiz var. Dört çeşit domates, iki çeşit salatalık, dört çeşit kornişon turşuluklarımız var. Kornişonlarımız 3 liradan başlar 10 liraya kadar çıkar. En iyisi 10 liradır. İri boyları ise 5 lira civarındadır. İnsanlar konservelik alırken malın tazeliğine çok iyi baksınlar. Beklemiş ürün olup olmadığına dikkat etsinler. Beklenmiş ürünleri alırlara o zaten konserve olmaz ve çürür. Ne kadar taze olursa o kadar iyi olur. İnsanlar eskisi gibi konserveliğe talep göstermiyor. Yılın 12 ayı Türkiye’de her türlü sebze ve meyve var. Bu işe 15 yaşında başladım. Normalde salatalığı Mart ayına kadar görmezdik. Mart- Nisan ayları gelse de bir salatalık satsak derdik. Bu anlamda üretimin çok arttığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

mustafa-celik.jpg

‘YERLİ SEZONU KAPANIYOR’

Pazar esnafı Mükerrem Yılmaz konservelik sebzeler hakkında şöyle konuştu: “Su sorunu yaşadığımız için geçen seneye oranla ürünlerden daha az verim aldık. Bu nedenle fiyatlar bu yıl biraz daha yüksek seyrediyor. Geçen sene verim çoktu, bu sene az. Su sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yoksa böyle giderse gelecek senelerde fiyatlar biraz daha artabilir. Fiyatlarımız şu şekilde: Domates 3 buçuk ile 4 lira arasında, patlıcan 5 lira, salatalık 5 lira, kabak 5 lira, kıl biber 7 buçuk lira, fasulye 6 lira. Talebin geçen yıla göre daha çok olduğunu söyleyebiliriz.  İnsanlar fiyatlar daha da çok artar korkusuyla hemen gelip konservelik sebzelerden alıyorlar.  İnsanlar kışlık alışverişlerini son zamana bırakmasınlar. Konservelik sebzeler tükenmek üzere o nedenle ellerini çabuk tutsunlar.  Yerli sezonu 15 gün sonra kapanıyor. 15 gün sonra yerli mal ürünü bulmak çok zorlaşır. Ondan sonra yaban malı gelir.”

mukerrem-yilmaz.jpg

KONSERVELİK DOMATESTE KURTLANMAYA DİKKAT!

Pazar Esnafı Mevlüt Yıldız şu anda konserve fiyatlarının normal fiyat aralığında olduğunu söyledi. Mevlüt Yıldız, “Salçalık domates 1 buçuk lira, salçalık biber 2 buçuk lira aralığındadır. Biber fiyatlarımız 4-4 buçuk lira arasındadır. Konservelik patlıcanımız 2 buçuk lira salatalığımız 3 liradır. Şu anda marketlere nazaran fiyatların hepsi pazarda daha ucuzdur. Vatandaşlarımız alışveriş için her zaman pazarı tercih edebilirler. Ürünlerin hepsi markete göre bedava denilecek ucuzluktadır. İnsanların konserve yapmak için 3 hafta veya 1 ay gibi süreleri kaldı. Bu süreden sonra uygun fiyata bu sebzeleri bulmaları imkansız. Şimdiden zaten fiyatlar yükseliyor. Vatandaşlar konservelik alırken özellikle domatese çok dikkat etsinler. İlerleyen dönemlerde domates kurtlanabilir. O nedenle vatandaşların konservelik domatesleri şimdiden almaları gerekir” diyerek uyarıda bulundu.

mevlut-yildiz-2.jpg

pazar-4-002.jpg

img-3693.JPG

pazar-2-002.jpg

pazar-3-001.jpg

 

pazar-5.jpg

 

 

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ