Yerli üretici destek bekliyor

Kadınlar Pazarı civarında tezgah açan yerliciler, tarlalarında ve bahçelerinde kendi yetiştirdikleri organik meyve ve sebzeleri satıp gelir sağlamak için belediyeden kirasını ödemek kaydıyla yer tahsis edilmesini istiyorlar.
Yerli üretici destek bekliyor

Kadınlar Pazarı civarında tezgah açan yerliciler, tarlalarında ve bahçelerinde kendi yetiştirdikleri organik meyve ve sebzeleri satıp gelir sağlamak için belediyeden kirasını ödemek kaydıyla yer tahsis edilmesini istiyorlar.

Kadınlar Pazarı civarı ve diğer semt pazarları etrafında tezgah açan yerli sebze ve meyve üreticileri, kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri rahatça satabilmek için destek bekliyorlar. Belediyelere kira ve vergi ödeyen diğer esnafı mağdur etmek istemediklerini belirten üreticiler, mevcut durumda zabıtaların kendilerine satış izni vermediğini öne sürerek, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Belediyelerden, vergi ve kira ödemek koşuluyla kendilerine yer göstermeleri konusunda yardım isteyen yerli üreticiler, yaşadıkları zorlukları dile getirdiler.

yerl-retc.jpg

“BİR ÇÖZÜM BULUNSUN İSTİYORUZ”

Zabıtaların kendilerine rahat vermediğinden yakınan yerli sebze satıcısı Durmuş Yaman, “Şurada bizim ne zararımız var ki? Hiçbir zararımız yok. Biz kendi bahçemizde ürettiğimiz meyve ve sebzeleri satıyoruz. Kadınlar pazarındaki esnaf biz kira ödüyoruz diyerek bizi şikâyet ediyorlar. Zabıta hemen elimizden alıp götürüyor ürünlerimizi. Ya çöpe atıyorlar ya da aş evlerine götürüyorlar. Bu konuda bir formül bulunmasını talep ediyoruz” dedi.

yerl-1.jpg

“VERGİ ÖDEMEYE HAZIRIZ”

Domates, salatalık, biber, fasulye gibi ürünler satan Emine Çolak ise, “Tarlada yetişiyor bunlar. Belediyeden bize yer verilecekti ama verilmedi. Bu pazarımızın adı kadınlar pazarı ama şimdi hep erkekler var. Kadınlar kendi yetiştirdiklerini şimdi halde satıyorlar. Buralarda satış yapmamıza imkan verilmiyor. Buradaki insanlar kendi bahçesinde organik yetiştiriyor geliyor burada satıyor. Şimdi biz içeride olsak vergimizi veririz ama bizi içeriye de koymuyorlar. Onlar devamlı esnaf olduğu için vergi ödüyorlar. Belediye bize bir yer göstersin, tamam biz de vergimizi verelim. Biz de ne gerekiyorsa onu yapalım” şeklinde konuştu.

yerl-2.jpg

“BUNLARI SATABİLECEĞİMİZ BİR YER İSTİYORUZ”

Kendi ürünlerini satacakları bir yer istediklerini belirten Ayşe Kuyucu, “Biz hırsızlık mı yapmıyoruz. Kendi emeklerimizle ürettiğimiz ürünleri satmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz organik ürünleri halka sunuyoruz. Biz ürünlerimizi satabileceğimiz bir yer istiyoruz. Vatandaşlar ilgi gösteriyor, çünkü doğal ve ucuz ürünlerimiz var. Kimseyle bir sorunumuz yok, herkes rızkını kovalar.  Ben haftada 3 gün buraya geliyorum. Bu 3 günü bana zehir ediyorlar. Aracılar para kazanıyor ama biz kendi bahçemizin malını satamıyoruz. Benim malım neden vurguna gitsin? Niye malımı değerlendirmeyeyim bana bu fırsat neden verilmesin?” diye konuştu.  

yerl-7.jpg

“BİZİM RIZIK KAPIMIZ BU”

Haftada 3 gün tezgah açtığını ifade eden Pakize Aktaş, “Biz de para kazanıp evimize rızık götürmek istiyoruz. O yüzden biz kendimize hak istiyoruz. Biz, 3 gün de olsa elimizin emeğiyle anlımızın teriyle rızkımızı kazanmak istiyoruz. Çalışıyoruz biz hırsızlık yapmıyoruz. Ben de bir rızık için koşuyorum burada” diye anlattı. Zabıtaların yaklaşımı konusunda dert yanan Aktaş, “Bizim çocuklarımıza rızık kapısıdır burası. Bizim gibi yerli üreticiler olmasa da sebze ve meyve üretimi 4 aracının eline kalsa bu memleketin hali ne olacak?  Herkes kendi rızkını arıyor burada. Zabıtalar bize bu kadar sert davranmasalar olmaz mı? Biz belediyelerimizden destek istiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri çöpe mi atalım. Bize yardımcı olsunlar, hem biz kazanalım hem de insanlar doğal ve ucuz ürün tüketsinler” ifadelerini kullandı. yerl-nbnbnb.jpg

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ