Yerli ürün pazarı vatandaşı bekliyor

Meram ilçesi Hatunsaray bölgesinin 10 farklı köyünde ikamet eden 56 çiftçiye verilen sertifikalı eğitimler sonucunda Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliği ile Melikşah Pazar alanında “Yerli Ürün Pazarı” kuruldu.
Yerli ürün pazarı vatandaşı bekliyor

Meram ilçesi Hatunsaray bölgesinin 10 farklı köyünde ikamet eden 56 çiftçiye verilen sertifikalı eğitimler sonucunda Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliği ile Melikşah Pazar alanında “Yerli Ürün Pazarı” kuruldu. Tarladan sofraya gelen doğal ürünler tezgahta yerini alırken, pazarcı esnafı, vatandaşı ucuz alışveriş için bekliyor.

yerli-urun-pazari-2.jpg

Her hafta Cumartesi günleri kurulan pazarda, girişimcilik, hijyen ve sebze yetiştiriciliği konularında verilen eğitimler sonucunda sertifikalarını alan çiftçiler, doğal yöntemlerle yetiştirdikleri ürünlerini satmak için müşterilerini bekliyor. Eğitim ve sertifika almayan çiftçilerin ürün satamayacaklarının bilgisini veren Proje Danışmanı Muhammet Özen, rağbet oldukça satıcıların da gelip burada ürünlerini satacağını bunu önlemek amacıyla çiftçileri eğitimli kişiler olarak seçtiklerini vurguladı. Tarımsal faaliyetlerin devam ettiğini açıklayan Özen, bizim bu tarımsal eğitimlerimiz 31 ilçenin tüm köylerinde günlük eğitimler şeklinde devam ediyor. burada çiftçilerimize sebzedir, meyvedir bu tarz eğitimler veriyoruz. Yine bu tür talepler olduğunda değerlendirebiliriz” dedi.

ramazannn.jpg

“BİZDEN PARA TALEP EDİLMİYOR”

Üretici olarak Yerli Üretim Pazarının kurulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vehbi Kabak, “Kendi yetiştirdiğimiz ürünlerimizi burada halka aracı kullanmadan satacağız. Ben bazı pazarlara da çıkıyorum orada yer kiralıyorum 700 liraya, Bin 500 liraya. Biz burada para vermiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve Meram Belediyemiz imkân tanıdı bize. İrsaliye olarak Belediyeye katkı, temizlik parası vermiyoruz. Para konusunda kimse bizden bir şey talep etmiyor yani. Bir de biz burada ilaçsız, gübresiz mal satıyoruz. Mesela kışın seralardan geliyor. Hormonlu sebzeyi millete yediriyorlar, bizim yerli ürünlerimizi çok nadir alıyorlar. Örneğin, patlıcan kışın 15 liraydı, şimdi 2 buçuk lira. Biz halciye vermiyoruz, komisyoncuya vermiyoruz. Direk tüketiciye kendi ellerimizle imkan sağlıyoruz. Meram Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

vehbi.jpg

“KALABALIK OLAN YERLERİ GÖSTERMELERİ LAZIM”

Müşteri olmadığı için ürünlerinin satılamadığından yakınan Ramazan Tüzün, “Biz burada organik sebze, çilek, böğürtlen, ahududu çeşit çeşit hepsinden yetiştiriyoruz. Yalnız biz bu pazara geliyoruz ama çok fazla satış yapamıyoruz. Organik pazara geldik bize yer gösterdiler ama satılmıyor. Burada biz akşama kadar bekliyoruz malımız da kötü oluyor. Ben 5 haftadır buraya geliyorum. Satılmayınca bizim verdiğimiz emek de boşa gidiyor. Bu nokta da bizim ürünlerimizin satılacağı daha kalabalık bir yer göstermeleri lazım ki biz malımızı satalım ve para kazanalım. Bir de bu ürünlerin organik olduğunu bilinmesi lazım. Kimse bilmiyor ki organik olduğunu. Gelen rast gele alıyor” şeklinde konuştu. “KAZANCIMIZI ARACILAR ALIYORDU”

Yerli Üretim Pazarı olmadan önce aracıların kazançlarını toptan olarak aldıklarını ifade eden Meryem Yılmaz, “Bize eğitimden sonra satış belgesi verildi. Biz de 3 haftadan beri geliyoruz. Müşteri bekliyoruz ama müşteri de istediğimiz kadar yok. Buranın asıl pazarı Çarşamba günüymüş. Bize aynı gün pazarda yer verselerdi, gelen müşteriden biz de istifade ederdik. Böyle bir şey yapılması çok iyi oldu bir yandan. Bizim şimdiye kadar kazandığımız kazançları hep aracılar elimizden toptan alıyorlardı. Şimdi biz değerlendirelim diye düşündük. Burası ilk açıldığı zaman Belediye ücretsiz otobüsle vatandaşları buraya getirdi. Şimdi böyle bir şey yok biz devamını da istiyoruz. Fiyatlarımız da gayet iyi. İnce biber 3 lira, yaprak 20 lira, kabak 1 buçuk, bamya 10 lira, patates 2 buçuk lira, domates 2 buçuk lira, yeşil mercimek 8 lira, fasulye 8 lira, nohut 7 lira” diye açıkladı.

ramazan-002.jpg

“ÜRÜNLERİMİZDE İLAÇ KULLANMAYIZ”

Çiftçilikle uğraştığını ve ürünlerinde ilaç kullanmadıklarını belirten Mevlüt Tavşan şunları aktardı, “Yeni bir başlangıç olarak yerli Pazar tezgahları verdiler bize. Kendi yetiştirdiğimiz ürünü tüketiciye ulaştırmak maksadıyla Belediyemizin yaptığı hizmetle karşı karşıyayız. Bu ürünlerimiz de halden seradan gelen ürünler gibi değil. Genelde kendimiz tükettiğimiz için herhangi bir ilaç kullanmayız. Hayvan gübresi kullanırız. Yani ürünlerimiz çok doğal.  Satış yapmaya çalışıyoruz ama öyle yoğun bir müşterimiz yok. Burası kurulduğu zaman Belediye yetkilileri müşteriyi bize getireceklerini söyledi. Getirdiler de ama devamı olmadı. Bu konuda çok mağduruz ve yetkililerden gerekenin yapılmasını rica ediyoruz. Zaten pazarlara kasa kasa ürün yetiştirmiyoruz. Ürünümüz sınırlı bizim. Allah izin verirse ilerleyen zamanlarda iyileşmesini bekliyoruz.”

mevlut-tavsannn.jpg

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ