Yerli ve milli 5G ağında önemli gelişme

5G çalışmaları dünya ile beraber ülkemizde de hız kesmeden devam ediyor. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi için çalışmalar çalışmalar yapılıyor. Projede kritik testlerden biri bugün Ankara’da Ostim’de gerçekleştirildi. Kritik bileşen olarak kendisini gösteren radyolink için test başarılı oldu.
Yerli ve milli 5G ağında önemli gelişme

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı testte 12 km mesafeden 4K çözünürlüklü videolar gönderildi. Gönderimin başarılı bir şekilde sağlandığı aktarıldı. Projenin kamu – özel iş birliğiyle üretildiği de belirtildi.

Yerli ve Milli 5G ağı içi kritik test aşıldı

Proje kapsamında geliştirilen TR713-7GHz Radyolink demosu yapıldı. Demonun yapıldığı yer ise Ankara Ostim Teknopark oldu. Demodan önce proje hakkında sunum yapıldı. Sunumdan sonra 12 km uzaklıkta bulunan baz istasyonuna 4 adet 4K çözünürlüğe sahip video gönderildi. Bununla birlikte HAVELSAN tarafından geliştirilen “Diyalog” yazılımı üzerinden de görüntülü görüşme gerçekleştirildi.

 

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi hakkında açıklama yapan Bakan Varank, 5G’nin kritik bilişenlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Projenin 3 yıldır geliştirildiği aktarılırken, radyolinkin fiziki olarak birbirine bağlanamayan baz istasyonları gibi yapıları bağladığı belirtildi. Bu bağlama işleminin de radyo frekanslarıyla olduğu aktarıldı.

İlerleyen dönemde kırsal alanlara internet ulaştırılması içi ihaleye çıkılacağı belirtilirken, operatörlerin kullandığı ürünlerin yerliliğinin de sorgulanacağı aktarıldı.