Yeşil maymun nasıl bir canlı türüdür?

Yeşil maymun, altın yeşili kürklü, solgun elleri ve ayakları olan bir köpeksi maymun türü. Kuyruğun ucu, uylukların ve yanak bıyıklarının arkası gibi altın sarısıdır. Diğer Chlorocebus türleri gibi alnında ayırt edici bir kürk çizgisi yoktur.
Yeşil maymun nasıl bir canlı türüdür?

Yeşil maymun, çok kuru Sahel ormanlarından, yağmur ormanlarının kenarlarına kadar çok çeşitli ormanlık habitatlarda bulunabilir. Yengeç gibi deniz kıyısındaki yiyeceklerle beslendiği bilinen kıyı bölgelerinde de yaygın olarak görülür. Ayrıca meyveler ve omurgasızlar da dahil olmak üzere çok çeşitli diğer yiyecekleri alır. Yeşil maymun, Senegal ve Gambiya'dan Volta Nehri'ne kadar Batı Afrika'da bulunur. Kuzeybatı Afrika'daki Yeşil Burun adalarına (yalnızca Santiago ve Brava adaları) 16. yüzyılın ikinci yarısı kadar erken bir tarihte getirildi. Batı Hint adalarından Saint Kitts, Nevis, Saint Martin, ve Barbados, adalarına Batı Afrika'dan gelen köle gemileri tarafından 17. yüzyılın sonlarında getirildi. Florida, Broward County'de 20. yüzyıl hayvanat bahçesi kaçaklarından türeyen küçük bir koloni var.

yesil-maymun-2.jpg

SÖZLÜ VE SÖZSÜZ İLETİŞİMİ VARDIR

Chlorocebus cinsinin diğer üyeleri gibi, yeşil maymun da oldukça sosyaldir ve genellikle gruplar halinde görülür. Genellikle 7 ila 80 kişilik gruplar halinde yaşarlar. Bu gruplar içinde, bakım davranışları ve cinsiyet ilişkileriyle kanıtlanan belirgin bir sosyal hiyerarşi vardır. Yeşil maymunların hem sözlü hem de sözlü olmayan iletişim kurduğu bilinmektedir. Yırtıcılar grubundaki diğerlerini uyarmak için kullandıkları farklı çağrıları vardır ve hatta belirli avcılar için özel çağrıları vardır. Parlak renkli cinsel organların gösterilmesi gibi beden dili de tehlikeyi iletmek için kullanılır, ancak aynı zamanda hakimiyet kurmanın bir yolu olarak da kullanılabilir. Yeşil maymunların duygusal durumlarını ifade etmek için yüz ifadelerini kullanabileceği de belgelenmiştir.

Etiketler :