Yeşilay, 11 milyon öğrenciye bağımlılıktan kurtulma eğitimi verdi

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk:- "Yeşilay tarafından, Türkiye'nin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları, eğitim sistemi göz önüne alınarak hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim programı kapsamında, bugüne kadar 11 milyon öğrenciye bili
Yeşilay, 11 milyon öğrenciye bağımlılıktan kurtulma eğitimi verdi

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay tarafından Türkiye'nin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları, eğitim sistemi göz önüne alınarak hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim (TBM) programı kapsamında, bugüne kadar 11 milyon öğrenciye bilinç düzeylerini arttırma eğitimi verildiğini belirtti.

Yeşilay Genel Başkanı, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağımlılıkla mücadele alanında dünyanın en köklü kurumlarından biri olan Yeşilay'ın, toplumun tüm katmanlarını bu konuda eğitmek, okul ve aileyi bir araya getirip, toplum tabanlı mücadele başlatmak amacıyla 2013'te TBM'yi hayata geçirdiğini söyledi.

Öztürk, TBM kapsamında, Türkiye'deki toplumsal ve sosyolojik yapının yanı sıra, mevcut eğitim sistemi de göz önüne alınarak, bağımlılıkla mücadelede etkin bir eylem planı oluşturulduğunu aktardı.

Yeşilay'ın kuruluş amacının, bağımlılıklarla mücadele etmenin yanı sıra halkın bilinç düzeyini yükseltmek olduğunu ifade eden Öztürk, Yeşilay'ın 98 yıllık tarihi boyunca hep bu faaliyetleriyle öne çıktığını, bağımlılıkla ilgili eğitim ve iletişim çalışması yaptığını dile getirdi.

Yeşilay'ın bugüne kadar farkındalık çalışmalarına ağırlık verdiğine dikkati çeken Öztürk, 2003 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle Yeşilay'ın rehabilitasyon çalışmaları da yapmaya başladığını ve TBM'yi hayata geçirdiğini anlattı.

TBM'nin, hem içerik hem de ulaştığı kitle anlamında dünyanın en geniş ve kapsamlı eğitim programı olduğunu vurgulayan Öztürk, "Yeşilay tarafından Türkiye'nin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları, eğitim sistemi göz önüne alınarak hayata geçirilen TBM programı kapsamında, bugüne kadar 11 milyon öğrenciye bilinç düzeylerini arttırma eğitimi verildi." dedi.

- "Sağlıklı hayatı anlatmak lazım"

Yeşilay'ın amacının, bugüne kadar yapılmamış olan bir eğitim programını hayata geçirmek olduğunu aktaran Öztürk, şöyle konuştu:

"TBM'nin içeriğinde alkol, tütün, teknoloji ve uyuşturucu madde bağımlılığı yer alıyor. Sağlıklı hayata dair delilleri de içeriyor. Anaokulunda çocukların anlayabileceği pedagojik formasyonlar geliştirdik. İlkokul, ortaokul ve liseler için ayrı, yetişkinler için ayrı içerikler oluşturuldu. Anaokulundaki çocuğa ilk önce sağlıklı hayatı öğretiyoruz. 'Bir insanda sağlıklı yaşama becerisini geliştirirseniz, bu kişi bağımlı olmaz' ilkesiyle yola çıkıyoruz. Kişiye ilk başta sağlıklı hayatı anlatmak gerekiyor. Bunu anaokulunda öğretiyoruz, ilkokula geçtiğimizde teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı hayat eğitimi var. Ortaokulda bu eğitimlere bir de tütün bağımlılığını ekliyoruz. Lise öğrencilerine de artık alkol ve uyuşturucu madde eğitimi veriyoruz."

Öztürk, Yeşilay'ın yaklaşık 500 rehber öğretmene bağımlılık eğitimi verdiğini ve bu eğitimlerin sürekli olduğunu kaydederek, "Dünyanın en büyük eğitim programını geliştirmek için 2013'te yola çıktık ve şu anda bu amacımızı gerçekleştirdik. TBM, hem içerik hem ulaştığı kitle olarak şu anda kendi alanında dünyanın en geniş kapsamlı eğitim programıdır. Amacımız, 20 milyon öğrenciye ulaşmaktır." diye konuştu.

"Yeşilay, bağımlıların topluma entegrasyonu için çalışıyor"

Yeşilay'ın, bağımlılıkla mücadelede bütüncül bir bakış açısı ile her alanda etkin faaliyetler yürüttüğüne dikkati çeken Öztürk, "Yeşilay ışığı, asırlar geçse de hiç sönmeden daha da büyüyerek yanmaya devam etsin, her geçen gün daha çok insan bu ışığın aydınlığında, kaybolmaktan kurtulsun." değerlendirmesinde bulundu.

Yeşilay'ın, insan sağlığına hizmet etmek ve sağlıklı bireyler oluşturmak temel hedefiyle hareket ettiğine değinen Öztürk, şöyle devam etti:

"Bizim 5 ana başlıkta mücadelemiz var. Uyuşturucu maddeler, tütün, alkol ve buna daha sonradan eklenen teknoloji ve kumar. Bu 5 maddeye bakarak Yeşilay için, insan beden ve ruh sağlığını bozan, insan aile ve sosyal yapısını deforme eden alışkanlıklar üzerine mücadele eden çok önemli bir halk sağlığı kuruluşudur diyebiliriz. Yeşilay'ın hedefi, sağlıklı hayat bilincini toplum merkezine oturtmaktır. İnsanın yaşadığı çevrenin değişmesi, doğanın değişmesi, yediklerimizin değişmesi ve benzeri gelişmeler bile bizi etkiliyorken, zararlı maddeler ve zararlı birtakım faaliyetlerle uğraşmak sağlık açısından çok büyük tehdit oluşturuyor. Biz de bu amaç ve vurguyla eğitimlerimizi planlıyoruz. Bu anlamda geniş çerçevede Yeşilaycılık dediğimizde, sağlıklı hayatı öngören ve bunu isteyen geniş bir kitleden bahsediyoruz."

Öztürk, Yeşilay'ın 1920 yılından bu yana bağımlılıkla mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeşilay, ülkemizin güzide bir markasıdır. Bu markanın bütün dünyaya yayılmasını görmek en büyük mutluluğumuz. Yeşilay'ın asırlık birikiminin, kültürünün ve mücadelesinin din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tüm dünyadaki insanlara ulaşması bizi gururlandırıyor. Yeşilay'ın asırlık birikimi, dünyada örnek oluyor."

- "Yeşilay, tüm bağımlılıklarla mücadele eden bir kuruluş"

Yeşilay'ın herkes için farklı anlam taşıdığını, ancak, mücadele ettiği alanlar itibarıyla çok önemli bir görevi olduğunu anlatan Öztürk, Yeşilay'ın tütün, alkol, uyuşturucu maddeler, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının çözümü için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti.

"Yeşilay'ın diğer ülkelerde benzer amaçla kurulan sivil toplum kuruluşlarından önemli bir farkı var" diyen Öztürk, şunları söyledi:

"Yeşilay, tüm bağımlılıklarla mücadele eden bir kuruluş. Dünyanın birçok ülkesinde uyuşturucu, alkol ve tütünle mücadele eden sivil toplum kuruluşları var. Ama bunların hepsi ayrı ayrı kuruluşlar. Biz 1920’de alkol bağımlılığı mücadelesi ile başlayan süreçte bilinçlendirme amaçlı kurulmuş bir sivil toplum kuruluşuyduk. Ama giderek bu mücadele alanını genişlettik. Hangi görüş ve ideolojide olursa olsun sağlıklı yaşamak isteyen hiç kimse, Yeşilay’ın temel ilkelerine 'hayır' diyemez."

Öztürk, önleyici tarafta önemli eğitim projeleri gerçekleştiren Yeşilay’ın bu faaliyetlerindeki derinliği arttırarak, çocuklara ve gençlere sağlıklı hayat becerileri sunan bir eğitim modeli oluşturduklarını, hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan, bağımlı kişilerin topluma entegrasyonunun sağlanmasına öncelik verdiklerini anlattı.

Önümüzdeki dönemde hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan bağımlı kişilerin topluma entegrasyonunun sağlanması konusuna öncelik vereceklerinin altını çizen Öztürk, "Bu soruna bir sivil toplum bakış açısı sağlayacak bir “Yeşilay Modeli” geliştirip ülkemizde ve dünyada akredite edilmiş bir rehabilitasyon sistemi üretmeyi ve uygulamaya geçirmeyi hedeflemekteyiz." dedi.


Kaynak: