Yılmaz Öztuna tarih alanında devrim yaptı

Tarihçi yazar Yılmaz Öztuna vefatının 10.yılında Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği programla anıldı.
Yılmaz Öztuna tarih alanında devrim yaptı

İl Halk Kütüphanesi konferans salonundaki toplantıda tarihçi Prof. Dr. Caner Arabacı, Öztuna hakkında bilgiler verdi, dinleyicilerin sorularını cevapladı. Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü daha önce yapmayı planladıkları programı Arabacı’nın rahatsızlığı nedeniyle ertelediklerine vurgu yaparak katılımcılara teşekkür etti.

Arabacı, Yılmaz Öztuna’nın Tuna boyları beylerinden köklü bir aileye mensup olduğunu anlattı. Osmanlı arşivinde henüz yayınlanmamış 150 milyon belge bulunduğuna dikkat çeken Arabacı, “Yılmaz Öztuna tarih alanında bir devrim oluşturmuştur. Ben ortaokul ve lise de öğretmen olduğum yıllarda bazen Öztuna’nın kitabından ders anlattım ama yüksek lisansa başladığımda hocalar ambargo koydu” diye konuştu.

yilmaz-oztuna-tarih-alaninda-devrim-yapti-1.jpg

‘ÜLKE YERLİ BİR YAZARA KAVUŞTU’

Öztuna’nın insanları yeniden düşünmeye sevk eden eserleriyle birlikte Türkiye’de tarihe bakışın değiştiğini ve ülkenin batılı kaynaklardan başka yerli bir yazara kavuştuğunu işaret eden Arabacı, “O henüz 16 yaşındayken ve Fransa’ya gitmeden önce ansiklopediyi yazamaya başladı. Kendisi 40 eser yazdığı söylemiştir ama torunu eser sayısının 90’a vardığını söylemektedir. 1960’a kadar kendilerine ait handa ticaret yapan Öztuna 1961’den sonra hayatını kalemi ile kazanmaya başladı. İkinci eşi, handan dükkân kiraladığı sırada tanıştıkları aslen Seydişehirli olan hanımefendidir. 1969 yılında Adalet Partisinden Konya milletvekili seçildi. 9 Şubat 2012 tarihinde de Ankara'da vefat etti, İstanbul'da Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi” diyerek konuşmasını tamamladı. Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Güçlü, Arabacı’ya günün anısına kitap takdiminde bulundu.

Etiketler :