Yılmaz Taşcı: Doğru meslek için doğru bölüm önemli

Öğrencilerin hayatlarının geri kalanını etkileyecek meslek seçimlerinde kendileri için doğru bölüm seçmeleri gerektiğini vurgulayan Konya Başak Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yılmaz Taşcı, “Öğrenciler, hayatının geri kalanında severek yapacağı doğru mesleği, bu doğrultuda da doğru bölümü seçmelidir” dedi.
Yılmaz Taşcı: Doğru meslek için doğru bölüm önemli

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği süreç geldi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2020 tercih süreci ÖSYM tarafından bugün resmen başlatıldı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarına katılan adaylar elde ettikleri puanlarla üniversite tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. ÖSYM Başkanı Aygün’ün yaptığı açıklamada yer alan bilgilere göre bugün başlayan tercihler 14 Ağustos’ta sona erecek. Adaylar tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

“TÜM ÖĞRENCİLERİMİZ ÜLKEMİZ İÇİN BİR DEĞERDİR”

Türkiye’deki her öğrencinin gelecekte ülkenin kaderini belirleyecek bireyler olduğuna dikkat çeken Konya Başak Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yılmaz Taşcı, “Öncelikle sonuçlar ne olursa olsun, tüm öğrencilerimiz bu ülke için bir değer olduğunu bilsinler. Sınavların bir son değil yeni bir başlangıç olduğunu akıllarından çıkarmasınlar.  Her yıl olduğu gibi bu sene de hem üzülenler hem de sevinenler oldu. Her bir öğrencimiz bu ülkenin kaderini belirleyecek ve yön verecek bireyler olduklarını hiçbir zaman unutmasınlar. Seçecekleri ve mutlu olacakları bir meslek; sadece kendileri için değil, bu ülke içinde büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

dogru-meslek-icin-yilmaz-tasci.jpg

“ÖĞRENCİLER KENDİLERİ İÇİN DOĞRU MESLEĞİ SEÇMELİDİR”

Öğrencilerin severek yapacakları ve kendileri için doğru olan meslek adına üniversite tercih etmeleri  gerektiğini dile getiren Yılmaz Taşcı, “Doğru meslek seçimi gerçekten zordur. Doğru meslek seçimi gerçekten zordur. Öğrenciler, hayatının geri kalanında severek yapacağı doğru mesleği, bu doğrultuda da doğru bölümü seçmelidir. Bu süreçte kararlarında etkin rol oynayan bazı kişiler elbette ki olacaktır. Değer verdikleri kişilerin düşünceleri onlar için önemlidir ancak mesleği icra edecek kişi de öğrencilerdir. Yani son kararı kendileri vermek zorundadır. Üniversite bir dönüm noktasıdır. Üniversite tercihlerinde çok dikkatli olmalılardır. Sırf birileri mutlu olsun ya da 'kazanamamış' demesinler diye kesinlikle puanlarının yettiği üniversiteyi tercih etmemelilerdir. En çok istedikleri üniversiteden başlayarak listelerini düzenlemeli, pişman olacakları bir yeri yazmamalılardır” dedi.

“REHBER ÖĞRETMENLERDEN DESTEK ALINMALI”

Tercih aşamasında rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek alınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz Taşcı, “Öncelikle kendimizi tanıyalım. Öncelik sıramızı belirledikten sonra alternatif seçeneklerimiz olup olmadığını sorgulayalım. Alanları ve meslekleri tanımaya çalışalım, bu konuda rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek alalım. Bu meslek bana uygun mu diye düşünelim. Üniversite sınavında başarılı olmak seçeceğiniz meslekte ve hayatta başarılı olacağınızın garantisi değildir. Son olarak içinde yaşadığımız süreç ve gelecekle ilgili birçok mesleğin hayatımızdan çıkacağını ya da önem sırasını kaybedeceğini de aklımızdan çıkarmayalım” şeklinde konuştu.

GELECEĞİN MESLEKLERİ HAKKINDA İPUÇLARI

Öğrenciler adına geleceğin meslekleri adına Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın sözlerinden alıntılar yaparak açıklamalarda bulunan Yılmaz Taşçı, sözleri şöyle noktaladı: “Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın 22 Nisan 2020’de Twitter’da bir ifadesinde şu cümlelerini hatırlatmak isterim: “Bundan sonra bio-güvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği çok daha büyük önem kazanacak. Biyolojik ürünler, tedavi yöntemleri ve aşılar, bio-terör tehdidi, halk sağlığının ve ulusal güvenliğin ana başlıkları arasında yer alacak.”  Bu İfadelerin bizlere geleceğin mesleklerini düşünmemiz hakkında da ipuçları vermekte diye düşünüyorum. Bir eğitimci olarak gençlere tavsiyem;  Mazisi güçlü olan bir milletin evlatları olarak kendi toplumuna yabancılaşmadan insanlığı kucaklayacak bir nesil olma sorumluluğuyla, hayallerini yaşamak ve topluma faydalı olmak adına bilgiyi ürüne, ürünü esere dönüştürecek meslekler seçmeleri olacaktır”

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ