Yine o ceket yine zafer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim günleri giydiği kareli ceket yine en çok konuşulan konulardan oldu. Mart 2014’ten beri her seçimde tercih ettiği mavi ekose ceketi seçim sonuçlarında galibiyet getirmişti.
Yine o ceket yine zafer

SEÇİM KAZANDIRAN MİLLİ İRADE CEKETİ’NİN SIRRI NE?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim günleri giydiği kareli ceket yine en çok konuşulan konulardan oldu. Mart 2014’ten beri her seçimde tercih ettiği mavi ekose ceketi seçim sonuçlarında galibiyet getirmişti. Erdoğan, sadece 7 Haziran 2015 seçimlerinde farklı bir ceket giymişti ve bu seçimde HDP’nin barajı geçmesiyle tek başına iktidar olma şansını yitirmişti.

Resmi olmayan referandum sonuçlarının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerinde daha önceki seçim zaferlerinde giydiği uğurlu ceketi vardı. Politik liderlerin siyasi performansları ve icraatları kadar, hayat tarzları, aile yaşamları, dış görünüşleri, kıyafetleri ve beden dilleri de kamuoyunun yoğun ilgisi altında. Bu sadece bizde değil, tüm dünyada böyledir. Geçmişten bugüne; Bülent Ecevit’in kasketi, Süleyman Demirel’in kimseye kaptırmadığı fötr şapkası, Turgut Özal’ın elinden düşürmediği kalemi, Tansu Çiller’in güneş gözlüğü ve fuları, Devlet Bahçeli’nin klasik araba sevdası hep ilgi çekti ve haberlere konu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da her seçimde giydiği ve başarı getiren mavi ekose ceketi ile dikkatleri çekmiş durumda. Ak Parti girdiği her seçimi kazandı ve sadece 7 Haziran seçimlerinde iktidar olma şanslarını kaybetmişlerdi. 2014’ten bu yana ise Erdoğan’ın ekose ceketini giymediği tek seçimin 7 Haziran olması ile birlikte halk ceketin uğurlu olduğuna inanmaya başladı. Özellikle sosyal medya da gündem olan ceket için çoğu kullanıcı ‘Milli İrade Ceketi’ şeklinde bahsediyor.

EKOSE DESENLERİ SAVAŞ RUHUNU TEMSİL EDİYOR

Üstelik ekose ceket modasına kendini kaptıran tek siyasi lider, Recep Tayyip Erdoğan değil. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, eşli Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker de ekose ceketi seven siyasiler arasında. Ekosenin tarihi aslında 18. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönem İskoç klanlarının giydiği, dize kadar inen ve kilt denilen etekler, ekose desenleriyle aslında bir savaş ruhunu temsil ediyordu. Bu etekler, o dönem için bir çeşit üniforma olarak da görülüyordu. Daha sonraları kraliyet ailesini temsil eden bu kumaş, 1900′lerin başında yayılmaya başladı. Modern moda kültürüne kazandırdığı ekose ceket, genellikle hafta sonu giyilen ve casual giyim için talep gören bir parça olarak öne çıkıyor. Görevleri gereği hafta sonları çok spor ve renkli giyinemeyen yüksek mevkideki kişiler, ekoseyi tercih ediyor.

“SİZDEN BİRİYİM”

Mart 2014’ten bu yana oyunu kullanmaya giderken seçim günü sembolü haline gelen kareli ceketi tercih eden Erdoğan, bu seçimde de geleneği bozmadı. Cumhurbaşkanı koyu mavi üzerine pembe, açık mavi, gri çizgiler bulunan ceketiyle oyunu kullandı. Referandumun resmi olmayan sonuçlarının gelmesiyle birlikte Erdoğan’ın imzası haline gelen kareli ceketler, 4. kez seçim zaferini kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan beden dili ve iletişim konusunda rakiplerinden öne çıkan, bu alanda özel çalışmalar yaptığı izlenimi veren bir lider. Başkalarının üzerinde bıraktığımız intibada söylediklerimizin etkisinin sadece yüzde 7 olduğunu, söylemek istediklerimizin yüzde 93’ünü davranışlarımızın, yüz ifademizin ve giysilerimizin anlattığını düşünürsek, Erdoğan’ın iletişim başarısının sırrını hafife alınamaz. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın giyim alışkanlıklarını değerlendiren modacılar ve hazır giyimciler, "Erdoğan dünyayı takip etmiyor, kendi modasını yaratıyor" diyor. Hafta sonları 'kareli ceket ve desenli gömlek' giymesi ise modacılar tarafından 'sizden biriyim' mesajı şeklinde yorumlanıyor.

“CHP’YE EKOSE CEKETLİ LİDER LAZIM”

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Erdoğan’ın kareli ceketleri sosyal medyada da gündem oldu. Twitter’da Erdoğan’ın moda tercihiyle ilgili olarak, “Seçim kazandıran ceket”, “CHP’ye kareli ceket giyen lider lazım”, “Reisin giydiği ceket Kemal Kılıçdaroğlu'ndan daha fazla seçim galibiyeti görmüştür”, “Kazandıran ceket yine görevini yaptı” yorumlarında bulunuldu.

“ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ”

Parlamenter sistemi sona erdiren 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin oylandığı 16 Nisan referandumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, oyunu yine mavi ekose ceketi ile İstanbul Üsküdar’da kullandı. Referandumu İstanbul’da takip eden Cumhurbaşkanı’nın, resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Huber Köşkü’nde yaptığı açıklamada üzerinde daha önceki seçim zaferlerinde giydiği uğurlu ceketi vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin desteğiyle tarihin en önemli Reformu’nun gerçekleştirildiğini belirterek, “Şimdi bazı televizyonlarda filan aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar’ı geçti, haberiniz yok" ifadelerini kullandı.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ