Yine Suriye!... Ne oluyor?

Yine Suriye!... Neler oluyor? PENTAGON komutanları Suriye'den ayrılmıyor. Rejimin kontrolündeki yerlerde muhalif gösteriler düzenleniyor. Küçük çatışmaların yaşandığı bölgede olayların daha da büyümesinden endişe ediliyor.
Yine Suriye!... Ne oluyor?

Türkiye Suriye'de kalıcı bir barışın sağlanması ve düzensiz göçmenlerin evlerine dönmesi için elinden geleni yapmaya çalışırken. ABD'nin Suriye'de uygulamak istediği yeni plan rejim güçlerini ve Suriye kamuoyunu yeniden karıştırdı. Zaman-zaman ciddi çatışmaların yaşandığı Suriye'de olayların büyümesinden endişe ediliyor.

1.jpg

Türkiye, Pentagon'a karşı Suriye'de Rusya ve İran'ın da aktif olmasını istiyor

Emperyalist oluşumlar ve bunların kullandığı terör aparatları 12 yıl boyunca demokratik bir Suriye devletinin oluşmasına izin vermedi. Bu nedenle Türkiye, Pentagon'a karşı Suriye'de Rusya ve İran'ın da aktif olmasını istiyor ve yeni bir stratejiyi hayata geçirmek istiyor.

3.jpg

Türkiye'nin amacı sınırını dışarıdan korumak ve terör aparatlarını ortadan kaldırmak

Türkiye'nin hedefi rejim ile diğer Suriye paydaşlarının uzlaştırılması, ortak bir Suriye gücünün oluşturulması, meşru gücün Fırat'ın doğusuna geçerek emperyalist güçleri ve onlarla iş tutan aparatları temizlemesi ön görülmekte. Böylece Fırat'ın doğusunda bulunan ABD, PKK/ PYD, DEAŞ ve diğer Terör aparatlarının ortadan kaldırılması söz konusu olabilmektedir.

2.jpg

ABD genelkurmay başkanı ve CENTKOM komutanları Suriye'den ayrılmıyor!

Bu durumu fark eden ABD'nin bölgedeki varlığını korumak ve mevcut istikrarsızlığı kalıcı hale getirebilmek için yeni bir strateji üzerinde çalıştığı bilinmekte. Hatta bunun için ABD genelkurmay başkanı ve CENTKOM komutanları Suriye'den ayrılmıyor. Kitlesel halk hareketleri ile Esed'in devrilmesi, yerine ABD yanlısı birisinin getirilerek rejimin ve rejime bağlı güçlerin ABD kontrolüne geçmesi amaçlanmakta.

'Türk'e kefen biçenin sonu hep dramatik olmuştur'

Rejimin ABD lehine el değiştirmesi söz konusu olsa bile ABD'nin her türlü desteğine rağmen Türkiye'nin mevcut pozisyonundan ve terörle mücadelesinden geri adım atması söz konusu olamaz. ABD'nin Yunanistan'a desteğine rağmen Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'de durum üstünlüğünü sağlaması, Suriye'de de benzer şekilde rejimin Türkiye'ye karşı kullanılması ihtimali üzerinde baskı oluşturmaktadır. ABD ve Avrupa desteğiyle Türkiye'ye karşı yanlış hesaplar içerisine girenlere bir atasözü hatırlatmakta fayda var. 'Türk'e kefen biçenin sonu hep dramatik olmuştur' •SELÇUK ÖZKAN