Yumurtada fiyat artışı durmuyor

Yumurta ve tavuk fiyatları son dönemde büyük artışa geçti. Türkiye genelinde yumurta üretiminde Afyon’la birlikte söz sahibi iki şehirden biri olma özelliği taşıyan Konya’da üreticiler fiyat artışının kurla ilişkili olduğunu söylüyor.
Yumurtada fiyat artışı durmuyor

Yumurta ve tavuk fiyatları son dönemde büyük artışa geçti. Türkiye genelinde yumurta üretiminde Afyon’la birlikte söz sahibi iki şehirden biri olma özelliği taşıyan Konya’da üreticiler fiyat artışının kurla ilişkili olduğunu söylüyor. YUM-BİR Konya Şube Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Yem için aldığımız ham maddelerin; mısırın, soyanın, ayçiçeği küspesinin, vitamin desteklerinin hepsinin dövize bağlı olarak artması yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu” dedi.

Yem fiyatlarının dolara bağlı olarak artması yumurta fiyatlarının zamlanmasına neden oldu. Şu anda yumurta üretiminin yeterli olduğunu ancak yılbaşından sonra yem konusuna bir çözüm bulunmazsa üretim kapasitesinin düşeceğini belirten Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Konya Şube Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Yeni hayvan girişleri çok az, yaşlı hayvan çok fazla. Ocak ayının üçünden sonra yaşlı hayvanların da verimlilik süresi artık tamamen bitecek ondan sonra yeni hayvan da gelmediği için üretim kapasitelerimiz biraz daha düşecek” ifadelerini kullandı.

yumurtada-fiyat-1.jpg

‘YUMURTA FİYATLARI YÜZDE 65 ZAMLANDI’

Yumurta fiyatlarının yüzde 65 oranında zamlandığının bilgisini veren Başkan Saraçoğlu, “Konya’da 14 bin 400 tavuk var. Ortalama 8 buçuk 9 milyon arasında yumurta çıkar. Konya hem yumurta ihracatı yapar hem de çevre şehirlere yumurta tedarikçiliği yapar. En büyük yumurta üreten iki il Afyon ile Konya’dır. Bu iki şehir tüm Türkiye’nin ve aynı zamanda ihracatın takribini karşılıyor. 220-230 dolarlık ayçiçeği küspesinin tonu 335 dolara çıktı. Yani yüzde 35 civarında zam aldı. Soya küspesi 380-400 dolardı, bugün 545 dolara fiyat verdiler.  Devletin açıkladığı mısır taban fiyatı bin 350 liraydı şu anda bin 850 liraya mısır bulamıyoruz. Üreticideki yumurta fiyatları 44 kuruşla 65 kuruş arasında boyutuna göre değişiyor. Üreticiler, yem fiyatlarından dolayı yumurtaya yüzde 30 oranında zam koydu. Paket, ambalaj ve marketlere giriş fiyatıyla birlikte yumurta yüzde 65 oranında zamlandı. Şu anda fiyatlar ciddi manada çok yüksek. 18 ay sürekli zarar ettiğimiz için ülke genelinde üretim kapasitelerimizde düşüş var” şeklinde konuştu.

‘KURULU HAYVAN KAPASİTESİNDE DÜŞÜŞ VAR’

Saraçoğlu, Konya’nın kurulu hayvan kapasitesinin 17 milyon 400 bin civarından 13 milyon civarına düştüğünün belirterek, “Birinci ikinci ayda bunun 8 milyona kadar düşme ihtimali var. Çünkü bir tane civcivi büyütüp de yumurtlar hale getirecek rakam 31 lira civarındadır. Zarar eden tavukçunun böyle bir bütçesi yok. İflas edenler, konkordato çekenler oldu. Sektörden çıkanlar oldu şu anda ciddi bir daralma var” dedi. Hayvan büyütme oranında düşüş yaşanmasının nedenin insanların ekonomik gücünün olmamasından kaynaklandığını ifade eden Saraçoğlu, “ Bugün bir tane bin tane civciv 2 bin 800- 3 bin liradır. Bu hayvanlar bir hayvan 7 buçuk lira yem yiyerek yumurta üretecek. Onlar küçük olduğu için protein kaynaklı beslenmesi lazım. Konya’daki kümesler 100 bin civarındadır. 100 bin hayvanı büyütürsek 3 milyon 100 bin civarında bir para lazım. Bu da şu anda pek çok tavukçu arkadaşta mevcut değil” şeklinde kaydetti.

‘YUMURTA FİYATLARI DÜŞMEZ!’            

Yeme bir çare bulunmadığı takdirde yumurta fiyatlarında bir düşüş yaşanmayacağına dikkat çeken Saraçoğlu, “Yumurta fiyatlarının düşmesi tamamen maliyete bağlıdır. Şu an bu fiyatlar maliyetin çok az üzerindeki fiyatlardır. Bir kere dolar kurunun düşmesi lazım. İkincisi; soya ve mısır, ayçiçeği küspesinin bulunması lazım. Şu anda Türkiye’de ve Konya’da mısırın hasat zamanıdır. Taban fiyat bin 350 lira, gerçek fiyat bin 850 lira olduğu için çiftçi buna iki bin lira gözüyle bakıyor. Arz- talep dengesi ters yönde çalıştığı için de fiyatlar yükseliyor. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Çiftçi de, besici de aynı sorundan mustariptir. Yem ham maddelerini sübvanse edilmezse daha birçok sıkıntı yaşayacağız. Yemden dolayı önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılar yaşanacak. Dolar kuru yükseldiği sürece bizim yem girdilerini bulma şansımız hiç yok. Dolaylı yoldan etkilediği için de yumurta fiyatları düşmez” ifadelerine yer verdi.

İHRACATTA DA ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Suriye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Dubai, Umman, Irak gibi ülkelere yumurta ihracatı yaptıklarına değinen Saraçoğlu, “ Ağustos ve Haziran aylarında yumurta tüketimi artar. Haziran Ağustos aylarında turizm, yumurta sektörünü destekler ama bu sene pandemiden dolayı turist çok gelmediği için o süreçte piyasalarda git gide sıkıntılar oluştu. İnsanlar ürettiklerini satamadılar. Üretimden yüzde 50 zararlara sattık, şimdi de onların sıkıntısı çekiyoruz. Fiyatların iyileşmesi için Bakanlığın bu konulara acil bir el atması gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ