Yunanistan 1827’den beri Avrupa’nın maşası

Navarin Baskını, 20 Ekim 1827’de Yunanistan'ın Mora Yarımadasında yaşandı. 57 gemiyle birlikte 6.000 askerin şehit olduğu olay, denizcilik tarihinin de seyrini değiştirdi.
Yunanistan 1827’den beri Avrupa’nın maşası

Yunanistan’ın Navarin Limanı’nda bulunan Osmanlı donanmasının, 1827 yılında İngiliz, Fransız ve Rus donanmalarının ortak harekâtıyla beklenmedik bir biçimde baskına uğratılarak yok edilmesi, denizcilik tarihi açısından yeni bir dönemi başlattı. 20 Ekim 1827 tarihinde sabaha karşı Yunan birlikleri Navarin'e baskın düzenleyerek Türkleri katletti.

yunanistan-1827den-beri-avrupanin-masasi-4.jpg

YUNANLILAR YİNE AVRUPA’NIN ARKASINA SAKLANMIŞTI

Avrupalılar bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı takındıkları tutumu o gün de takınıyorlardı. Tıpkı bugün Yunanlılar’ı Türkiye’ye karşı maşa olarak kullandıkları gibi o gün de, Osmanlı Devleti’ni bölüp, parçalayıp, yıkmak için, tebaadan olan Rumları; Türklere karşı kışkırtıyorlardı. Tıpkı bugün Yunanlılar’ın Akdeniz’de yaptıkları vahşeti Türkiye’nin üzerine yıkmaya çalıştıkları gibi o gün de, Rumların yaptıkları vahşetleri, sanki Osmanlılar yapmış gibi propaganda yaparak lehlerinde kamuoyu oluşturuyorlardı. O yıllarda, bütün Hıristiyan dünyasına olduğu gibi, Yunanistan’daki Rumlara da, Kavmiyetçilik ideolojisiyle isyan fikrini aşıladılar. Neticede Osmanlı İmparatorluğu yerine Bizansı diriltmek hayaliyle Yunan isyanları başladı.

AVRUPA O GÜN DE YUNANİSTAN’I MAŞA YAPMIŞTI

1821’de Yunanlılar Osmanlı yönetimine başkaldırdıklarında, Osmanlı Devleti Ege’de de denizden bir direnişle karşılaşmıştı. Osmanlı ordusu bir yandan Mora Yarımadası’nda kara ordusu ile isyanları bastırırken, donanma ile de hem karaya asker ve silah çıkartıyor, hem denizde korsan harekâtını engellemeye yöneliyor hem de Yunan gemilerinin isyancılara silah ve cephane naklini önlemeye çalışıyordu. Navarin baskını öncesinde, üç büyük devlet İngiltere, Fransa ve Rusya, Yunanistan’ın bağımsızlığı konusunda anlaşmışlardı. İngiltere, Rusya ve Fransa aralarında bir antlaşma yaparak Yunanistan'a bağımsızlık verilmesini istediler. Sultan II. Mahmut'un bu isteği reddetmesi üzerine Baltık Denizine açılan Rus donanmasından bir filo, İngilizlerle birleşip, Akdeniz'e girdi. Rus-İngiliz gemilerine Fransız filosu da katıldı. İngiliz amirali Codrington kumandasındaki Fransa, İngiltere, Rusya müttefik donanması, Mısır'daki Kavalalı İbrahim Paşa kuvvetlerine karşı deniz harekâtını resmen başlatmış oldu.

yunanistan-1827den-beri-avrupanin-masasi-3.jpg

OSMANLI DONANMASI YAKILDI

Sultan İkinci Mahmud'un bu isteği reddetmesi üzerine Mora'nın Navarin Limanında demirlemiş olan Osmanlı donanması yakıldı. 57 Osmanlı-Mısır gemisiyle tam 6.000 askerimizi kaybettik. Müttefiklerin kaybı ise yalnızca 1.000 askerdi.

NAVARİN'İN SONUÇLARI

Navarin Baskını, denizcilik tarihi bakımından da önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Bu baskın, yelkenli donanmaların giriştiği son büyük savaş oldu. Bundan sonra denizcilikte yeni bir çağa girilmiş ve artık buharlı gemiler çağı başlamıştır. Navarin’de birleşen üç büyük devlet, 1915 Çanakkale Savaşı’na kadar bir daha bir araya gelemediler. Fransa, İngiltere, Rusya'nın elçileri, İstanbul'u terk ettiler. Faciaya Osmanlı Devletinin sebep olduğunu ileri sürüp, Rusya, Osmanlı Devleti'ne harp ilan etti. Facianın neticesinde; Avrupa devletleri Osmanlı Devletini rahat bırakmayarak, kısa zaman sonra Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasını sağladılar.

Etiketler :