• Haberler
  • Gündem
  • Yusuf Sayın: Türkiye güçlendikçe engellemeler artacak

Yusuf Sayın: Türkiye güçlendikçe engellemeler artacak

Referandum etkinliklerine izin verilmesinin Erdoğan karşıtı ve Almanya destekli bir bloğun tepkiselliği olduğunu ifade eden Yusuf Sayın Türkiye'nin günden güne dış politikada gücünü ve kudretini artırdıkça bu şekilde engellemeler çıktığını söyledi.

Referandum öncesi çalışma yürüten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Almanya’da yapacağı referandum etkinliğine izin verilmedi. Ardından Hollanda ve Avusturya’da Türk yetkililerin düzenlemeyi planladıkları referandum etkinliğine izin vermeyeceklerini açıkladılar. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın konuyu Yeni Haber’e değerlendirdi.  Referandum etkinliklerine izin verilmesinin Erdoğan karşıtı ve Almanya destekli bir bloğun tepkiselliği olduğunu ifade eden Yusuf Sayın,  Avrupa’nın bugün ülkesinde yaşayan Türk ve Müslüman nüfusla bütünleşmeyi bu şekilde ırkçı ve dışlayıcı tavırla sağlayamayacağını söyledi.

TÜRKİYE’NİN SON ZAMANLARDAKİ HAMLELERİNE KARŞI

Bu durumda lobicilik faaliyetlerinin de etkili olduğunu düşündüğünü belirten Sayın, “Türkiye’de hayır bloğunda yer alan kesimlerin Avrupa’daki girişimlerinin de yansıması niteliğini taşıyor. Türkiye’nin dış politikada son zamanda yapmış olduğu hamlelerine karşı hamle niteliği taşıyor. Türkiye’de özellikle son birkaç yıldır terörle mücadele bağlamında yürüttüğü operasyonlarda Almanların desteklediği bazı terörist grupların ya da suça karışmış olan şahısların tutuklanmasına karşı yapılan bir misilleme olduğu da anlaşılıyor. Bu Merkel’in bir dış politika perspektifi olarak bakılabilir. Önceki Başbakanlar döneminde Türkiye ile ilişkiler böyle değildi” diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL

Bu durumun Almanya ve diğer ülkelerde ilk kez yapılmadığını altını çizen Sayın, “Gezi Parkı olaylarında göstericilerin arkalarında onlara talimat veren sarışın mavi gözlü Alman ajanlarını da unutmamak gerekiyor.  Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde Türk ve Müslüman nüfus göz önüne alındığında bu sürdürebilir bir durum değil. Zira Almanya’da da seçimler var. Bu hamle Merkel’i de zor duruma düşürecek bir hamledir. Bir taraftan 4 milyonluk Türk nüfusunun oyları nereye gidecek. Geri durmak zorundalar. Yoksa sosyal olarak da Alman toplumu için sorunlara yol açar. Almanya’ya gidildiği zaman taksiciden bürokratlara kadar Türk nüfusunun ağırlığı var” şeklinde konuştu.

TÜRKLER ALMANYA’NIN BİR PARÇASIDIR

“Türkler Almanya’nın bir parçasıdır” diyen Yusuf Sayın, “Almanların Türklere bakış açısın orada yaşayan Türkler açısından kesinlikle sorunlu bir yaklaşım. Yani Almanya’daki Türklerle iyi ilişkilerin yolu Türkiye ile samimi ilişki kurmaktan geçtiğini düşünüyorum.  Aynı şekilde Almanya ile iyi ilişkiler kurmak Türk nüfusu açısından da önemli. Ama misilleme ise bizim ülkemizde faaliyet gösteren yüzlerce Alman STK ve Alman nüfus var. Bizde kalkıp STK’ları mı kapatalım ya da sınır dışı mı edelim. Ya da Alman siyasetçiler ülkemize geldiklerinde Diyarbakır’daki görüşmelerini mi engelleyelim? Misilleme ise Türkiye fazlasıyla yapacak güce sahiptir” ifadelerini kullandı.

DÜŞMANLIKLAR ÜZERİNE GELECEK İNŞA EDİLMEZ

Türkiye’nin günden güne dış politikada gücünü ve kudretini artırdıkça bu şekilde engellemeler çıktığının altını çizen Sayın, “Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına da Devlet Bahçeli destek vermiştir. Erdoğan Almanya’da bir havalimanına indiğinde bunu kim engelleyecek? Açıklama yapmasını Alman polisimi engelleyecek? Burada Davos’u hatırlamakta fayda var. Türkiye halkının devletinin ve yöneticilerinin yanında olması gerekiyor. MHP’nin hamlesi çok yerinde ama neden CHP’den böyle bir hamle görmedik. Türkiye günden güne ağırlığını artırdıkça bu tür engellemeler normal. Avusturya bu ırkçı yaklaşımıyla nereye kadar gidebilir.  Avusturya’da yaşayan Türk ve Müslüman aileler var. Avusturya olsun Hollanda olsun Almanya olsun düşmanlıklar üzerine bir gelecek inşa edemezler. Bütünleşme üzerine bir gelecek inşa edilebilir. Ülkelerinden o kadar yaşayan Türkleri geri göndermeyi mi düşünüyorlar. Bizde şimdi ülkemizdeki Suriyelilerin Avrupa’ya geçişlerinde esneklik mi yapalım? O zaman Avrupa’nın hali ne olacak” dedi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme