Yüz binlerce çocuk ölebilir

İç savaşın hüküm sürdüğü Yemen’de yüzbinlerce çocuğun yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybedebileceği belirtildi. Yemen için düzenlenen konferansta yeterli yardım toplanamamasına tepki gösteren BM Genel Sekreteri Guterres, durumu “Yemen ölüme mahkum edildi” sözüyle dile getirdi.
Yüz binlerce çocuk ölebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı ve kıtlık riskinin bulunduğu Yemen’e yardım için düzenlenen konferansta gereken 3,8 milyar doların toplanamadığını ve uluslararası toplumun “hayal kırıklığı” yarattığını belirtti. Guterres, hayal kırıklığını “Yemen ölüme mahkum edildi” yorumuyla dile getirdi. Sadece 1,7 milyar doların toplandığı konferansın ardından yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri, “Milyonlarca Yemenli çocuk, kadın ve erkek yaşamak için umutsuzca yardıma ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

2020’DEN DAHA AZ YARDIM

Konferanstan çıkan sonucu “hayalkırıklığı” diye niteleyen Guterres, BM’nin koronavirüs salgınının patlak verdiği 2020 yılında dahi daha çok yardım toplandığına dikkat çekti. BM üyesi ülkelere, dünyanın uzun yıllar sonra görülen en kötü kıtlık tehdidi karşısında bir kez daha durumu gözden geçirmelerini talep etti.

AKUT YETERSİZ BESLENME TEHDİDİ

BM’nin son verilerine göre 29 milyon nüfuslu Yemen’de 16 milyon kişi bu yıl açlık tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Halihazırda 50 bin kişinin kıtlık benzeri şartlarda açlıkla ölme tehdidiyle karşı karşıya. BM, mevcut durum karşısında 400 bin çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

PEKÇOK HAYATİ PROGRAM SON BULDU

Konferansta ABD 191 milyon dolar, Suudi Arabistan 430 milyon dolarla geçen seneye göre daha az bağışta bulunması dikkat çekti. Geçen sene yaşanan bütçe kesintileri Yemen’de verilen pekçok sağlık hizmeti ve gıda dağıtım programının sona ermesine neden olmuştu. Ülke nüfusunun üçte ikisinin yaşamak için ardıma ihtiyaç duyduğu biliniyor.

BAE’nin Sokotra işgali genişliyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’in güneyinde işgal altında tuttuğu Sokotra Limanı’na askeri sevkiyat yaptığı belirtildi. Yemen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Muhtar er-Rahbi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Abu Dabi yönetiminin, üst düzey askerlerini, Sokotra Limanı’na gönderdiğini ifade etti. Rahbi, mühimmat yüklü askeri bir geminin de limana ulaştığını aktardı. Askeri yetkililerin kimliklerine ilişkin bilgi verilmezken, BAE’den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Sokotra Valisi Remzi Mahrus da geçen hafta, BAE’nin, Sokotra Limanı’na askeri araç sevkiyatı yaptığını duyurmuştu. Yemen açıklarında Aden Körfezi’nin sonunda 6 adacıktan oluşan Sokotra’da Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasında kontrol sağlama mücadelesi yaşanıyor. Stratejik ve askeri araştırmalar alanında yayın yapan ABD merkezli SouthFront internet sitesi, 28 Ağustos 2020’de İsrail ve BAE’nin Sokotra’da askeri ve istihbarat tesisleri inşa etmek istediğini yazmıştı.