Zamana karşı yarış: Deprem felaketinde ölü sayısı 2 bini aştı!

Fas'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları sürerken acil durum kuruluşları uzak bölgelere yardım ulaştırmak için mücadele ediyor. Fas, 4 ülkenin de yardımını kabul etti, zamana karşı bir yarış var. Hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 681'e, yaralıların sayısı 2 bin 501'e yükseldi.
Zamana karşı yarış: Deprem felaketinde ölü sayısı 2 bini aştı!

Fas'ın El-Huz bölgesinde geçtiğimiz cuma günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor bir yandan ise can kaybı artıyor. Resmi sayılara göre, Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 681'e, yaralıların sayısı 2 bin 501'e yükseldi.

Şiddetli sarsıntı nedeniyle binalar çöktü, yollar ulaşıma kapandı, köprüler yıkıldı, deprem ülkenin kuzey kıyısı gibi uzak noktalarda bile hissedildi. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’in eski kent bölümü de hasar aldı.

3 günlük yas ilan edilen ülkede kan bankası, su, gıda, çadır ve battaniye stoklarının artırılması için sivil savunma birliklerinin konuşlandırıldığı açıklandı. Fakat en büyük hasarı alan uzak yerlere depremden saatler sonra da ulaşmanın mümkün olmadığı belirtildi. Deprem nedeniyle kopan kayalar, sarsıntıdan en ağır hasarı alan yerlerin bulunduğu Atlas Dağları’na giden yolların bir kısmını kapattı. Marakeş’in 55 kilometre güneyinde, dağların içindeki bir vadide bulunan küçük Amizmiz kasabasında birçok bina yerle bir oldu.

Hastanelere girilemeyen yerlerde hastalar, çadırlarda tedavi ediliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir hastane yetkilisi, cumartesi günü 100 civarında cesedin getirildiğini söyledi. Yetkili “Ağladım çünkü çok ölen vardı, özellikle de küçük çocuklar. Depremden beri hiç uyumadım. Hiç birimiz uyumadık” dedi.

FAS'A UZANAN YARDIM ELLERİ

Fas’a uluslararası yardım teklifleri de hızla artıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 ay önce asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimize yardıma hazırız" mesajı verdi.

İngiltere, Fas yönetiminin acil durum görevlileri, kurtarma uzmanları, arama köpekleri ve ekipmanlarından oluşan ekiplerin gelişini kabul ettiğini duyurdu. İspanya ve Katar da resmi yardım istekleri aldıklarını ve arama kurtarma ekipleri yollayacaklarını belirtti.

Fransa da yardıma hazır olunduğunu ve Fas’tan resmi isteğin gelmesini beklediklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Yardımı istedikleri an gönderilecek” dedi.

Etiketler :