Zimem defteri geleneği Konya’da yaşatılıyor

Konya’da, Osmanlı'dan gelen "Zimem Defteri" geleneği yaşatılıyor.
Zimem defteri geleneği Konya’da yaşatılıyor

Konya’da, Osmanlı'dan gelen "Zimem Defteri" geleneği yaşatılıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KONESOB) ve Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası’nın hayata geçirdiği proje ile esnafa borcunu ödeme güçlüğü çekenlerin borçları kapatılıyor. Hayır işlemenin önemine dikkat çeken Başkan Muharrem Karabacak, zimem defteri borçlarını kapatacak kişilerin Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odasına müracaat etmeleri gerektiğini duyurdu.

zimem-defteri-gelenegi-7.png

Proje hakkında bilgi veren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KONESOB) Başkanı Muharerrem Karabacak, “Konya’mızın bu güzel geleneği ziyadesi ile yeşertip yaşatacağına inancımız sonsuz. Nitekim bizler, vermenin sahip olduğumuz şeyleri azaltmadığına bilakis arttırdığına inanan bir milletiz. Paylaşmanın, yardımlaşmanın, destek olmanın, zor günde birlikte olmanın bereketi, neşesi, muhabbeti Konya’da ve Konyalıda olunca çok daha tezyin edilmiş olacak. Bu inançla birlik olarak bizler birçok esnafımızın veresiye defterini alıp yazılı borçları kapattık. Konya insanının gücü nispetinde bu iyilik hareketinden, bu kadim gelenekten geri durmayacağına olan güvenimiz tamdır” dedi.

zimem-defteri-gelenegi-5.png

‘ZİMEM DEFTERİNDEN BORÇ SİLME ALIŞKANLIĞI DEVAM ETMELİ’

Zimem defteri geleneğinin devam etmesi gerektiğini ifade eden Başkan Muharrem Karabacak, “Veresiye Defterinin sayfalarının veya tamamının hayırseverlerce satın alınması... Bu topraklarda iyiliğin, adı konulmamış bir tesiri ve şekli var. Ecdadın bir olma, birlikte olma, yardım etme, paylaşma, destek olma, omuz omuza durma gibi bir milleti “millet” yapan özellikleri daima canlı ve dinamik tutma arzusu geleneğinden göreneğine, sokağından mahallesine, ülkesinden tüm dünya ülkelerine ulaşmış durumda.  Zimem defterlerinin takibi, borçların kapatılması, defterin olduğu gibi alınması içinde birden fazla iyiliği, inceliği, güzelliği barındırmakta. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; çevremizde, mahallemizde hatta sokağımızda fark edemediğimiz, göremediğimiz muhtaçlar var. Kapıların ardında nasıl hayatlar yaşandığını çağımızın hızlı yolculuğunda gözden kaçırıyoruz. Lakin bu insanlar da alışveriş yapıyor ve belki de biriken borcu için başı önde gidip geliyor. İşte bu durumda olan kardeşlerimizi gözetmenin koruyup kollamanın, el uzatmanın bir imkan ve fırsatını sunuyor zimem defterleri” şeklinde konuştu.

zimem-defteri-gelenegi-6.png

‘SAĞ ELİN VERDİĞİNİ SOL EL GÖRMÜYOR’

“Sağ elimizin verdiğini sol elimiz görmeyecekse bundan daha güzel yol mu olur?” diyen Karabacak, şöyle konuştu: “ Zimem defterlerinin kapatılması insanlar arasındaki mahcubiyet ve minnet duygusuna da izin vermemiş oluyor. Borcu kimin kapattığı bilinmiyor ve ödeme yapan da çoğunlukla kimin borcunu kapattığını bilmiyor ve araştırmıyor. Mühim olan eylem; iyilik yapıldı “iyi” olduğu için yapıldı. İçinden geçtiğimiz şu günler hemen her kesimi derinden etkiledi. Özellikle elinin emeği ile nafakasını kazanıp, aldığı ürünü perakende satarak geçimini sağlamaya çalışan Esnafımız oldukça zorlandı. Esasen zimem defterini almakla sadece bir kişiye iyilik yapmış olmuyoruz. Borcunu ödeyemeyen müşteri ile birlikte, sermayesi tükenmiş, daralmış, kirası ödemesi birikmiş esnafımızın da nefes almasını sağlıyoruz. Tam karşılar mı bilmiyorum ama iyiliği ikiyle hatta üçle çarpmış oluyoruz. Nitekim yaptığımız iş borçluya, alacaklı esnafa yardım ve destek ile bir iyilik lakin asıl kazançlı yine biz oluyoruz; vermenin hazzı, tadılan o eşsiz his ve elbet sevap ile Allah Rızası…”

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

zimem-defteri-gelenegi-1.png

zimem-defteri-gelenegi-4.png