Zirve sürerken Libya'da korkulan oldu! Tamamen durdu

Libya'daki taraflar ve uluslararası toplum Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanırken, ülkede sıcak gelişmeler yaşanıyor.
Zirve sürerken Libya'da korkulan oldu! Tamamen durdu

Libya'dan petrol sahalarının kapatıldığı haberi geldi. İki büyük sahanın kapatılması, Libya'da bütün petrol akışının durdurulması anlamına geliyor. Bununla da kalmayan Hafter güçleri, yine saldırmaya devam etti. Libya meşru hükümetinden çok sert petrol uyarısı gelmişti.

Libya'daki taraflar ve uluslararası toplum Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanırken, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler ateşkesi ihlal etti.

Başkent Trablus'ta belirli aralıklarla farklı şiddette patlama sesi duyulurken, kentin güneyinden siyah dumanlar yükselirken, Libya'da Berlin zirvesi sürerken son dakika haberi geldi. Libya'da petrol sahaları kapatılırken, petrol akışı tamamen durdu.

ATEŞKESİ İHLAL EDİP SALDIRI DÜZENLEDİLER

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin ortak Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Abdulmalik el-Medeni, yaptığı açıklamada, Hallatat ve Hallet el-Furcan bölgesinde Hafter milislerinin ateşkesi ihlal ederek havan saldırısı düzenlediklerini, kendilerinin de bu saldırıya karşılık verdiğini ve durumu kontrol altına aldıklarını ifade etti.

PETROL AKIŞI TAMAMEN DURDU

Libya'da günde ortalama 400 bin varil petrol üreten iki petrol sahası kapatıldı.

Libya'nın güneyindeki aşiretleri temsil eden bir grup, El Sahara ve El Feel petrol sahalarının kapatıldığını duyurdu. İki sahanın kapatılması, Uluslararası Barış Zirvesi öncesi Libya'dan bütün petrol akışının durdurulması anlamına geliyor.

Ülkenin doğusundaki petrol terminalleri de cuma günü kapatılmıştı.

Libya'nın güneyindeki iki petrol sahasından günde ortalama 400 bin varil petrol pompalanıyor. Cuma günü ülkenin doğusunu kontrol altında tutan Hafter'e bağlı aşiretler, bölgedeki pek çok petrol terminalini ve güneydeki üretim sahalarını ele geçirmişti.

HAFTER GÜÇLERİ PETROL LİMANLARINI KAPATMIŞTI

Libya'da petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı gruba yine Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla beş ayrı petrol ihraç limanının kapatıldığını duyurdu.

LİBYA HÜKÜMETİNDEN PETROL UYARISI GELMİŞTİ: CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR

Ülkedeki petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Libya'nın can damarının taraflar arasında tartışma konusu yapılmaması istendi.

BERLİN'DE TARİHİ ZİRVE!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferans başladı.
 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedefleniyor.

Haber 7