Albaraka Türk’ten hat sanatına destek

Albaraka Türk Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, hat sanatına ne gibi destekler verdiklerini anlatarak, hat sanatının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Albaraka Türk’ten hat sanatına destek

Hat sanatını, İslami duyarlılık ile estetiğin altın oranda buluştuğu bir alan olarak tanımlayan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, tarih boyunca İslam topluluklarının ortak yazısının Kuran-ı Kerim olduğunu ve bu yazıyı geliştirme, güzelleştirme yolunda en çok katkı sağlayan medeniyetin Osmanlı olduğunu ifade etti. Günümüzde hat gibi geleneksel sanatları canlı tutmak ve geliştirmek için sürekli gündemde tutulması gerektiğine değinen Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, Albaraka olarak hat sanatının devamlılığını sağlamak için, bu sanata gönül verenleri teşvik ettiklerini aktardı.

“HAT DENİLDİĞİ ZAMAN AKLA ALABARAKA TÜRK GELİYOR”

Yarışmalar aracılığıyla destek oldukları yeni nesil sanatçıların eserlerinin de değer kazanması için girişimlerini sürdürdüklerinin bilgisini veren Hasan Altundağ,” Türkiye’nin ilk katılım bankası olarak, reel ekonomiye katkıda bulunduğumuz kadar gücümüzü aldığımız topluma sosyal bir katkı sunmanın gerekliliğine inandık. Biz, bu sosyal katkıyı öncelikle geleneksel sanatlarımızın en kutsalı sayılabilecek Hat sanatını ihya ederek sağlayabileceğimize inanarak bu işlere başladık. En önemlisi bu sanatlarla hemhal olan kişilerin belirttiği üzere hat denildiği zaman akla Albaraka Türk’ün geliyor olması bize en büyük motivasyon kaynağı olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“ HAT SANATININ HAK ETTİĞİ DEĞER İÇİN”

Albaraka Uluslararası Hat Yarışmaları ile 2005 yılından itibaren hat sanatının hak ettiği değeri kazanması için mütevazı bir katkıda bulunduklarını kaydeden Altundağ, amaçlarını, hat sanatının gönüllü emektarlarını desteklemek, bu müstesna sanata daha nice eseri yeni hattatlar elinden kazandırmak ve sanatkârların kaleminden taşan kutsi metinleri gelecek nesillere ulaştırmak olarak sıraladı. Üç yılda bir düzenlenen hat yarışmasının en son 2018’de neticelendiğinin bilgisini vererek’ Her yarışmamız belirlenen bir konu üzerinde ilerliyor. 2005 yılında başlayan yarışmaların 2008 yılında konusu “Yardımlaşma ve Yardımseverlik“, 2011’de “Adalet ve Kul Hakkı”, 2014’te İnfak yani “insanın sahip olduğu maddi ve manevi her şeyi, muhtaç olanlara hiçbir karşılık beklemeden vermek” ve 5. Yarışma olan bu yılki konusu ise “Dua” idi.” ifadelerini kullandı.

albaraka-turk’den-hat-sanatina-destek-(1).jpg

“ 20 ÜLKEDEN 200”ÜN ÜZERİNDE SANATÇI”

Yarışmaya 20 ülkeden 200’ün üzerinde sanatçının, 247 eserle katıldığının altını çizen Altundağ, “İslam Konferansı Teşkilatı’nın kültür alt organı IRCICA tarafından gerçekleştirilen yarışma, BAE Kültür Bakanlığı tarafından El Burde ismiyle düzenlenen organizasyon ve Albaraka Türk tarafından düzenlenen hat yarışması. Bu üç yarışma içinde jüri çeşitliği, ödül miktarı, katılımcı sayısı gibi değişik kriterlerle bir kıyaslanma yapıldığında, Albaraka Hat Yarışmasının ön plana çıktığı sanat çevrelerince sıklıkla dile getirilmektedir.  Yarışma sonrasında dereceye giren eserlerin tamamının tezhip yaptırılıp sergilere çıkması veya dereceye giremeyen eserlerin eser sahiplerine tekrar iade edilmesi gibi özelliklerimiz bu yarışmanın önemini artırmaktadır.” diye konuştu.

albaraka-turk’den-hat-sanatina-destek-(2).jpg

 “KALEMİN BEREKETİ KONYA’DA”

Altundağ, yarışmalarda dereceye giren hattatların eserlerini, İstanbul’la sınırlı kalmayıp yurt içinde ve yurt dışında pek çok sanatseverle buluşturmak amacıyla birçok sergi organize ettiklerini belirterek” Kalemin Bereketi Hat ve Tezhip Sergisi de, bu eserleri Anadolu’daki sanatseverlerle buluşturma amacıyla geçtiğimiz yıl yola çıktı.  Kalemin Bereketi 2018 yılında Bolu, Amasya, Manisa, Bursa, Çorum, Batman ve Samsun’un ardından kadim kültürü ile bir gönül şehri olan Konya’da.” ifadelerine yer verdi.

albaraka-turk’den-hat-sanatina-destek-3.jpg

“HAT İLE TANIŞMAK TOPLUMSAL BİR KAZANIMDIR”

Böyle sanatlara hiç aşinalığı olmayan sanatseverlerin Hüsn-i sanat ile tanışmaların toplumsal bir kazanım olduğunun önemine dikkat çeken Altundağ” Sergimiz Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında 17 Aralık’a kadar Mevlana Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Fuaye alanındaki sergimize herkesi bekliyoruz” dedi. Altundağ son olarak, bu yılın başında Albaraka Kültür Sanat ve Yayıncılık AŞ. adında bir iştirak şirketi kurduklarını, bugüne kadar Albaraka Türk bünyesinde sürdürülen sanat faaliyetlerini artık kurumsal bir çatı altında sürdürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ