Atatürk’e Konya’da mola verdiren marka eski günlerine döndü!

Konya’nın bilinen en önemli markalarından biri olan Fenni Fırın yeniden canlandı. Gödene TOKİ Konutları’nda yoğun ilgi gören Fenni Fırın, Atatürk’ün Konya’da mola verilmesi için talimat vermesine sebep olacak kadar güzel ekmek üretiyordu. At arabası ile Fenni Fırın ekmeği dağıtan Ekmekçi Hayk’ın ve Fenni Fırın’ın hatırası günümüzde yeniden yaşatılmaya başladı.
Atatürk’e Konya’da mola verdiren marka eski günlerine döndü!

Ekmek fiyatları 7 TL olunca dar ve orta gelirli insanlar, yaşadıkları mahallelerde yeni açılan Fenni Fırın Büfelerinde satılan 5 TL'lik ekmeği alabilmek için kuyruk oluşturmaya başladılar. Ekmeğe zam gelmeden önce hiç kuyruk olmayan Gödene'de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Fenni Fırın Ekmek Büfeleri hem hijyenik hem çıtır ve taze ekmek satışı ile ilgi toplamıştı. Yeni Haber Gazetesi Araştırmacı Ömer Tokgöz’ün bölgeden aktardığı bilgilere göre, 5500 hanelik Gödene Toki Konutları ve Seyrantepe Blokları ile Emekli Konakları ve dar gelirli insanların oturduğu bölgede fenni fırına yoğun ilgi gösteriliyor.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu.jpeg

1 AYDA 1 HAFTA TASARRUF MÜMKÜN

3 kişilik bir ailenin asgari günde 5 ekmek tüketmesi ve 7 liralık ekmek alması halinde günde 35 TL, haftada 245 TL, ayda ise 980 TL ödemesi gerekiyor. Aynı aile 5 TL’ye halk ekmek büfesinden ekmek alırsa günde 25 TL, haftada 175 TL ayda ise 700 TL harcıyor ve normal ekmek fiyatına göre ise 280 TL kar ederek tutumlu davranmış oluyor, bir haftalık ekmeği bedavaya getiriyor. Başka bir hesapla, ilave ayda 36 ekmek daha alabiliyor.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-001.jpeg

GÖDENE TOKİ SAKİNLERİ ÇOK MEMNUN

Gödene Mahallesi'nde TOKİ Toplu Konutlarında yaşayan semt sakinleri, ev taksiti ödediklerini, okul ve ulaşım masrafları ile site aidatları ve yakıt bedelleri göz önüne alındığında tasarrufun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bu önemli hizmetine teşekkür ettiklerini belirtiyor. Ancak çok geniş ve engebeli bir arazide, engelli, yaşlı, hamile insanların yürümekte zorlandıklarını, 20-30 dakika kuyrukta beklediklerini belirterek, uygun noktalara ilave 2 tane daha satış büfesi açılmasını talep ediyorlar. Acil olarak ise mevcut büfeye ikinci bir satış personeli verilmesinin kuyruklarda bekleme süresini azaltacağı ifade ediliyor.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-002.jpeg

“CUMHURİYET’İN ÖVÜNÇ YAPILARINDAN BİRİDİR”

Fenni Fırın’ın Konyalıların şehir hafızasında önemli bir uğrak noktası olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Ömer Tokgöz, “1928 yılında belediye tarafından Macar bir firmaya elektrikli olarak yaptırılan fırın olan Fenni Fırın, el değmeden hamur karılması ve tamamen elektrikli pişirme tekniği nedeniyle fenni yani ilmi usullere göre çalışan fırın anlamında isim verilen bir fırındı. 1930-50 yılları arasında kara fırın denilen ve yaş fırın olarak çalışan odun ve diğer yakıtlar kullanıldığı için mahalle arası ve çarşı pazar içinde duman, is, pas nedeniyle hem sağlıklı olmaması hem de çevre temizliği sağlamak nedeniyle simit fırınları hariç kapatılmıştır. Fenni Fırın, genç Cumhuriyetin övünç yapılarından biridir Konya’da. İlkin yakıtı Tunçbilek’ten at arabalarıyla gelirken sonradan Konya’nın ilk elektrik motorlu sanayi tesisi olur. O dönemde Konya’ya gelen resmî konuklara gezdirilen yerlerden biri de burasıdır. O günün Konya’sında şehrin ekmeğini sekiz-on fırın karşılamaktadır. Ama bunların içinde Fenni Fırın’ın ekmeği başkadır” diye konuştu.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-003.jpeg

“ATATÜRK EKMEK ALMAK İÇİN KONYA’YA BİR DAHA GELMİŞTİR”

Fenni Fırın’da üretilen ekmeğin Atatürk tarafından çok beğenildiğini söyleyen Tokgöz, “O yıllarda bir gün Atatürk’ü Adana’ya götüren tren Konya’da
mola verir. Bu mola esnasında trenin ekmek ihtiyacı Fenni Fırın’dan karşılanır. Yolda ekmeği tadan Atatürk, ekmeğin üreticisini sormadan edemez. Ardından da Ankara’ya dönüşte buradan tekrar ekmek alınması talimatını verir. Adana dönüşü tekrar Konya’da mola veren trene Fenni
Fırın’dan bir küfe ekmek alınır” diye ifade etti.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-004.jpeg

“EKMEKÇİ HAYK KONYA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİR”

Konyalıların Ramazan ayında özellikle Fenni Fırın’dan ekmek aldığını söyleyen Tokgöz, “Meşhur Ekmekçi Hayk Konya ile özdeşleşmiştir. Sonradan Müslüman olarak Faik ismini alan Hayk’ın at arabası ile evlere doğrudan dağıttığı Fenni Fırın ekmekleri bu yönüylede marka olmuştu. Atı ve arabası kendine ait olan ve sattığı ekmek başına kârdan hisse alan Hayk, aylık veresiye sattığı ekmeklerin hiç yazılı kaydını tutmasa da bütün ekmek abonelerinin bir ay boyunca kaç ekmek aldığını günlük adetleriyle aklında tutardı. Ekmekçi Hayk vefatından bir hafta önce şehadet getirip Faik ismini almış (d:1910 v:1982) olarak Musalla Mezarlığı’na defn edilmiştir” dedi.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-005.jpeg

KONYALILARIN BULUŞMA NOKTASI OLDU

Fenni Fırın’ın 1986 yılında yol ve imar için kaldırıldığını söyleyen Tokgöz, ancak hala Konyalıların buluşma ve yol tarifi olarak Fenni fırın ismini ve noktasını kullanmaya devam ettiğini belirtti.

ataturke-konyada-mola-verdiren-marka-eski-gunlerine-dondu-006.jpeg

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :