Bakan Pakdemirli: "Tarımda yerlileşmek önemli"

Konya’da düzenlenen ‘Tarım Zirvesi’ ve ‘81 İlden Gelen Gençlerle Genç Çiftçi Zirvesi’ programlarına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Tarım bana göre savunma sanayisinden daha önemli" dedi.
Bakan Pakdemirli: "Tarımda yerlileşmek önemli"

Bakan Pakdemirli, konuşmasının başında programa katılan Denizbank Genel Müdürüne hitaben, "Çiftçimizin faiz miktarlarını düşüreceksiniz, bunun takipçisiyim" sözleri salondaki çiftçilerden büyük alkış aldı. Konya'ya son 16 yılda 7 milyar lira hibe verdiklerine dikkat çeken Pakdemirli, “Orman ve su işlerinde de 7 milyar lira yatırımın gerçekleştirildi. Konya'nın patates üretiminde de önemli bir şehir. Üretim 567 bin tonla yüzde 300’ün üzerinde arttı. Tarım bana göre savunma sanayisinden daha önemli. Çünkü füzeleriniz, uzay mekiğiniz, helikopter ve uçağınız olabilir ama buzdolabınız boşsa bunların hiçbir anlamı yok. O yüzden tarımın önemini hakikaten bilmemiz lazım. Türkiye'de görüyorum birçok insan yazmadan katip, okumadan alim. Herkes bu konuda yorum yapmaktan çekinmiyor. Mutlaka bu işin ciddiyetini ele alıp siyasetiyle, iktidarıyla, muhalefetiyle, STK'larıyla topyekun bu zor ev ödevi yapmamız gerekiyor. Bu ev ödevi ne, yüzde 50 tarımsal hasılayı artırmamız lazım. Çok akıllıca, doğru iş planıyla, üreticiyle el ele aşacağımız bir iş. Türkiye'de her şey kötü mü, yok. Avrupa'da tarımsal hasılada birinciyisiz. Bunun lamı cimi yok. Bu sizlerin başarısı. Uluslararası istatistiklerle ön plana çıkmış rakamlardır. Bunlara dahi muhalefet şöylesin, böylesin diyebiliyor. Rakamlar üzerinde oynamayalım" dedi.

--(6).jpg

“ZİRAAT DEĞERLİ HALE GETİRİLMELİ”

Türkiye'de et ithalatının sürekli konuşulduğuna vurgu yapan Pakdemirli, “Bugün itibarıyla bir hesap yaptık, 6 ay, 1 sene daha Türkiye'nin ithalata ihtiyacı yok gibi gözüküyor. Vatandaş 6 kilo et yiyorken, şimdi 15 kilo et yemeye başlamış. Bu, bir yılda tabii, altını çizelim. Bir yılda 15 kilo vatandaşımız et yemeye başlamış. Balığı 2002'de 6 kilo yiyormuşuz, şimdi 5 kilo yiyoruz. Gıdadan sorumlu bakan olarak ben de doğru diyet tavsiyesinde bulunmayı kendime ödev ediniyorum. Doğru diyet ile balığı yiyeceğiz, tavuğu yiyeceğiz, eti de yiyeceğiz. Ayrıca ziraat, eskiden olduğu gibi değerli hale getirilmesi gerekiyor. Bu hafta YÖK'te rektörlerle bir araya geldik. Görüş alışverişinde bulunduk. Bakanlık olarak özellikle ziraat fakültesini seçecek arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ve özellikle üniversitenin ilk 15 bininde olan, 20 bininde olan arkadaşlarımıza bir burs programı üzerinde çalışmaya başladık, yakın zamanda açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

--(5)-002.jpg

“TÜRKİYE’NİN YARINLARI GENÇLER TARAFINDAN İNŞA EDİLECEK”

Bakan Pakdemirli, daha sonra Konya’da bir otelde düzenlenen ‘81 İlden Gelen Gençlerle Genç Çiftçi Zirvesi’ne katıldı. Burada da gençlerin tarımsal üretimde aktif olarak yer alması gerektiğine vurgu yapan Pakdemirli, “Türkiye’nin yarınları gençler tarafından inşa edilecek. Verimli bir sektör olan tarımın, kişisel gelişim, ekonomik getirisi ve motivasyon açısından memurluktan daha iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. En önemlisi, ne iş yapıyorsanız yapın, en iyisi olmaya bakın, en iyisini yapmaya çalışın. Bu işten az para kazanırsınız, çok para kazanırsınız, hiç fark etmez. İşin hakkını verdiğiniz sürece mutlaka, Ahmet takdir etmiyorsa, Mehmet takdir etmiyorsa, başka birisi takdir edecek ve belli bir noktaya geleceksiniz. Her zaman da başarı yok bu işlerde. Başarısızlık da zaman zaman iyidir. Her zaman başarı olursa olgunlaşmanız eksik kalacaktır" diye konuştu.

--(1)-003.jpg

“TÜRKİYE'NİN ROL KAPMASI GEREKİYOR”

Başarı hikâyelerinin arkasında sabır ve gayretin olduğunu aktaran Pakdemirli, “Önünüze açılan yollarda mutlaka zaman harcayın ve işinizin ustası olmaya bakın. Değişen dünyada Türkiye'nin rol kapması gerekiyor. Almanya otomotivde, beyaz eşyada, Çin her türlü ürün üretiminde... Hollanda tarımda dünya 2'ncisi, ABD dünyada öncü rol oynuyor ama Türkiye'ye de tarımla ilgili bir elbise bence biçebiliriz. Biçmemiz de lazım Tarımla ilgili önemli adımların atılması, gençlerin bu sektör için teşvik edilmesi gerekiyor. Dünyanın gittiği yer itibarıyla Türkiye'nin mutlaka kendine göre bir konum alması ve bu konum içinde tarımın ve gıdanın ön plana çıkarılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

--(3)-003.jpg

 “YERLİ TOHUM KULLANMAMIZ LAZIM”

İthal tohum alındığında yanında hastalığı da bir şekilde bizlere sattıklarının altını çizen Pakdemirli, “Ayrıca ithal tohum aldığınızda şu veya bu şekilde katma değer yurt dışında kalıyor. İthal tohum yerine mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım. Bu konuda başarımız fena değil. 2002'de 150 bin ton olan üretimimiz bugün 1 milyon 50 bin tona ulaşmış. Yani Türkiye'de genel itibarıyla baktığımız zaman enseyi karartacak bir durum yok ama bugünün başarısı, yarının garantisini getirmiyor. Yarınların başarısını sizlerle elde edeceğiz" diyerek sözlerine son verdi.

--(2)-003.jpg

“KONYA, TÜRKİYE’DE LİDER KONUMDA”

Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Tarım Zirvesi’nde konuşan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Konya, tarımsal 20 konuda Türkiye’de lider konumda. En fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvan, buğday, arpa ve pancar üretimi gibi alanlarda lider durumda. Bunun yanı sıra tarım makinelerinin üretiminde de Türkiye üretiminin yüzde 65’ini sağlıyor. Yine tarım makinelerinin ihracatında da 165 ülkeye ihracat yapmak suretiyle birinci sırada. Bunlar gösteriyor ki, ilimiz tarım ve hayvancılıkta ezelden beri olmak üzere önder rolünü devam ettiriyor. Fakat sulama gibi konulardaki sıkıntıları aşabilmek için DSİ Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı ve KOP İdaresi gerçekten çaba sarf ediyorlar. İnşallah bu toplantılar ve istişareler sonunda bu sorunlar aşılacaktır” şeklinde konuştu.

--(4)-003.jpg

“TARIMIN BAŞKENTİ, KONYA”

Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Tarım Zirvesi’nde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Konya’nın 9 bin yıl önce de tarım şehri olduğunu vurguladı. Çatalhöyük’ün insanların birlikte yaşadığı ve tarım yaptıkları ilk yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Altay, “O günden bugüne kadar Konya, tarımın başkenti ve merkezi olmaya devam etti. Bir taraftan tarımsal üretim yapılırken bir taraftan da tarımsal sanayide önemli aşamalar kaydedildi. Bugün Tarım Zirvesi’nin Konya’da yapılması bu açıdan çok kıymetli” diye konuştu. Tarım Zirvesi'ndeki protokol konuşmalarının ardından Hürriyet Ekonomi Yazarı Noyan Doğan, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Hürriyet Ekonomi Yazarı Erdal Sağlam, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ve DenizBank Orta Anadolu Bölge Müdürü Cem Turgut Gelgör'ün de katılım sağladığı panel düzenlendi. Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı da ziyaret eden Pakdemirli, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR