Bayram bereketiyle geliyor!

Konya’da bayram alışverişi yoğun olarak yaşanıyor. Çarşı esnafı alışverişte durgunluktan dert yanarken, büyük mağazalardaki alışveriş yoğunluğu göze çarpıyor. Alışveriş durgun olsa da olmasa da diğer aylara göre esnaf, çok daha fazla satış yapıyor.
Bayram bereketiyle geliyor!

Çarşıda, 1 haftadır bayram alışverişi telaşı yaşanıyor. Vatandaşlar, giyimden ayakkabıya, şekerden kolonyaya, kahveden tatlıya varana kadar bayram alışverişi için çarşının yolunu tutuyor. Özellikle son 2 günde, alışveriş yoğunluğu ciddi oranda artarken birçok yerde bayrama özel satış yerleri bile kuruluyor. Giyim, ayakkabı ve bayram şekeri üzerine satış yapan esnaf, bu yıl ki alışverişlerin geçen bayramlara göre daha durgun olduğunu belirtirken, tatlıcı esnafı ise bu bayramda yoğunluğun daha fazla olduğu görüşünde. Seyyar olarak ürün satmaya çalışan vatandaşlar da vatandaşların çoğunun mağazalardan alışveriş yaptığı için seyyarlarda satılan giyim ürünlerine rağbet etmediğini söylüyor. Fakat hem çarşıda hem de alışveriş merkezlerinde alışveriş yoğunluğu gözlemlenebiliyor.

7-1-6-001.jpg

HALK MAĞAZALARA YÖNELDİ

İplikçi Cami arka tarafına seyyar satıcılar için oluşturulan alanda pantolon satan Yalçın Renklioğlu, “Bayram alışverişi durgun geçiyor. Diğer bayramlarda alışveriş yoğunluğu daha fazlaydı. Bence yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş görebiliyoruz. Aşağıya yukarı her bayramda burada satışlar yapıyoruz. Ben pantolon üzerine satış yapıyorum. Geçen yıllarda pantolon daha fazla satıyorduk. Halkımızın mağazalara yönelmesinin de bu duruma etkisi var. Mağazalardaki aynı fiyat ürünle kıyasladığımız bizim ürünümüzün kalitesinde bir farklılık yok. Hatta fiyatı daha uygun. Ama ürün seyyar arabaya çıkınca insanımız farklı bakıyor.” dedi.

DİĞER BAYRAMLARA GÖRE DÜŞÜK

Tarihi Bedesten Çarşısı’nda ayakkabı dükkanı bulunan esnaf Cüneyt Uzunçolak, “Biz bu yıl ki Ramazan Bayramı alışverişinin daha hareketli geçeceğini düşünüyorduk. Fakat ürün satışları beklentimizin altında gerçekleşiyor. Burada oluşan trafik ve otopark sorununun satışların düşük gerçekleşmesine etkisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşların alışveriş merkezlerine yönelmesinin de etkisi var. Ama park yeri önemli bir sorun. Diğer bayramlara göre satışları oranladığımızda yüzde 50’ye yakın düşüş var diyebiliriz. Beklentimizin kat ve kat altında satış yapıyoruz. Fiyatlarımız da uygun. Bayram alışverişinde ilk düşünülen çocuklar olduğu için en çok çocuk ayakkabısı satılıyor. Sonrasın da en çok bayan ayakkabısı satılırken, erkek ayakkabısı daha az satılıyor. Otopark sorunumuz çözüldüğünde alışverişlerin artacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.   

Daha önce balıkçılık yapan fakat sezonun kapanmasıyla işyerini bayram dolayısıyla şeker ve lokum şatış yerine çeviren esnaf Nazım Elibüyük ise, “Her yıl bayramlarda şeker ve lokum satışları yapmaktayız. Fakat bu yıl ki satışlarımız geçen yıl ki bayramlara göre durgun. Yaklaşık yüzde 30’luk bir durgunluk gözlemliyoruz. Fiyatlarımız caziptir. Her keseye göre şeker ve lokum bulunmaktadır. Kilosu 5 liraya, 10 liraya bile şeker var. Normalde balıkçılık ile uğraşıyoruz ama her yıl Nisan ayının ortasında sezonumuz kapanıyor. Sonrasında meyve ile sebze satıyoruz. Bayram dolayısı ile işyerimizde sadece şeker ve lokum satışı yapmaktayız. Her bayram bu şekildedir.” şeklinde konuştu. 

7-1-4-006.jpg

Tatlı satışı yapan bir esnaf da, “Tatlı satışlarımız bu bayramda çok güzel. Siparişlere zor yetişiyoruz. Yoğun çalışıyoruz. Fiyatlarımız da uygun olduğu için vatandaş tercih ediyor. Satışlardan çok memnunuz. Geçen yıl ki bayramda tatlı satışlarımız daha düşüktü. Bu bayram çok şükür iyi gidiyor. Vatandaşlar çoğunlukla sarma tatlıyı daha çok tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

SALİH KÖPRÜLÜ/YENİ HABER GAZETESİ