Bekle Afrika Konya Geliyor

Hem Afrika’nın hem de Konya’nın kaderini değiştirecek bir proje olan ATTC hayata geçti. Hem Afrika hem de Konya ekonomisine büyük bir ivme kazandıracak projenin başkanı Wanle Akinboboye, Afrika’yı dünyaya açmak için Konya’yı merkez seçtiklerini söyledi.
Bekle Afrika Konya Geliyor

AFRİKA DÜNYA’YA KONYA’DAN AÇILACAK

ATTC. Bugün için pek bir şey ifade etmeyen bu kısaltma yakın tarihte hem Afrika’nın hem de Konya’nın kaderini değiştirecek bir büyük projenin kısaltması… Temelleri Konya’dan atılan ve bu topraklarda hayat bulan bu projede Afrika’nın 54 ülkesidünyaya Konya merkezli bu proje ile bağlanacak. Bu ticaret köprüsüyle hem Afrika hem de Konya ekonomisi büyük bir ivme kazanacak. İşte bu müthiş projenin ayrıntıları… 

“AFRİKA’NIN DÜNYAYA AÇILIMINI BAŞLATIYORUZ”

Afrika-Türkiye Turizm Merkezi (ATTC) ile birlikte Afrika’yı dünyaya açmayı hedeflediklerini dile getiren ATTC Başkanı Wanle Akinboboye “Afrika’nın en büyük sıkıntısı dışarıya açılamamaktı. Her ülke kendi içinde bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Birkaç yıl önce başlatılan bir çalışmayla Afrika’daki tüm ülkelerin bir birlik çatısı altında toplanması amaçlandı. Dünya’nın pek çok yerinde çok sayıda Afrikalı yaşıyor. Bu Afrikalıların da pek çoğu asıl vatanlarını ve nereden geldiklerini bilmiyorlar. Bu nedenle de bu birliği oluşturma ihtiyacı hissettik. Bu birlik sayesinde de Afrikalı olan, Afrika’yı seven insanları bir araya gelmiş oldu.Yapacağımız çalışmalarla Afrika’nın gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu oluşumu Nijerya Lagos’tan tüm dünyaya yaymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu duraklardan bir tanesi de Konya.” dedi

“LÜFTFİ ŞİMŞEK’İN ZİYARETİNDEN ÇOK ETKİLENDİK”

Afrika kültürünün yıllardır dünyaya doğru bir şekilde anlatılamadığından yakınan Wanle Akinboboye “Bu anlamda eski MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in Afrika ziyareti bizleri oldukça şaşırtmıştı. Lütfi Şimşek, MÜSİAD Konya Şube Başkanı iken işini gücünü bırakıp sadece ticaret için değil, Afrika ile birlikte ne yapılabileceğini konuşmak için geldi. Bu ziyaretin üzerine bende Konya’yı ziyaret etmeye karar verdim. Lütfi Şimşek’in‘Afrika’ya yardım edersek Türkiye’ye de yardım ederiz’ düşüncesi beni oldukça etkiledi. Sayın Şimşek’in ziyaret amacı sadece Nijerya ile çalışmak değil, tüm Afrika ile sağlam bağlantılar kurmaktı. Biz de birliğimiz ile oturup MÜSİAD ile iş birliği yapmaya karar verdik ve MÜSİAD ile işbirliği anlaşması imzaladık. Birliğimizde tüm Afrika ülkelerinin bayraklarını kullanıyoruz. Ayrıca 54 Afrika ülkelerinin tümüne bir başkan bir de başkan yardımcısı atayacağız. Birliğimizin Tanzanya Başkanı atandı ve bizimle birlikte Konya’ya geldi. Bunun dışında Gana, Fildişi Sahilleri, Etiyopya gibi ülkelerin de başkanları atandı. Hedefimiz yılsonuna kadar tüm Afrika ülkelerinin başkanlarını atayabilmektir. Bu oluşum Afrika ile ticaret yapmak isteyen herkese yardımcı olacaktır. Sadece Türkiye değil dünyanın pek çok ülkesi ile vesile ile işbirliği geliştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

AFRİKA’NIN DÜNYAYA AÇILIMINDA KONYA BİR MERKEZ

Afrika’nın dünyaya açılmasında Konya’yı bir merkez olarak seçtiklerini ifade eden Wanle Akinboboye“Bu birliği kurmadan önce 34 Afrika büyükelçimiz Konya’da bir araya gelmişti. Afrika’daki tüm büyükelçilerin başkanı konumunda bulunan Kongo Büyükelçisi de Konya’ya geldi. Birliğimizin amacı Afrika’yı dünyaya açmaktır. Bunu da Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük şehri Konya ile başlattık. Konya’yı Afrika’nın dünyaya açılmasında bir merkez olarak seçtik. İlerleyen dönemlerde Türkiye’de başka şehirlerde de şubeler açabiliriz. Şu anda ise öncelikli amacımız tüm Afrika’yı Konya’ya getirmektir. MÜSİAD’ın beni en çok etkileyen tarafı hem ticaret yapıp hem de ülkeler arası kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışmaları oldu. Bizim kurduğumuz birliğin de amacı sadece ticaret değildir. Ticari ilişkilerin yanında kültürel ilişkileri de geliştirmek istiyoruz. Bu sebeple yakın zamanda Afrika ve Türk müzikleri ile ilgili bir komisyon oluşturduk.” şeklinde konuştu. 

500 BİN TÜRK’ÜN NECAŞİ’Yİ ZİYARET ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Müslümanların ilk hicret yeri olan eski adı Habeşistan şimdiki adı Etiyopya’ya Müslümanların özellikle de Türklerin çok büyük ilgisinin olduğunu dile getiren Wanle Akinboboye“Afrika ile İslam âleminin geçmişten gelen bağları bulunuyor. İslam’ın ilk yıllarında Habeşistan’a yani şimdiki Etiyopya’ya hicret edildi. Bu anlamda Afrika, İslam dünyası için de ayrı bir öneme sahiptir. Habeş kralı Necaşi zamanında Afrika’daki ilk camii bugünkü Etiyopya’ya yapılmıştı. Son yıllardaki çalışmalarla Türkiye, bu camiyi restore ettirdi. Bu noktada Necaşi’ye gitmek adında bir turizm hareketi başladı. Türkiye’den pek çok insan burayı gezmek isteyeceğini düşünüyorum. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde 500 bin Türk burayı ziyaret edecektir.” diye konuştu. 

“TÜRKİYE İLE AFRİKA’YI BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRAN BAĞLARI VAR”

Wanle Akinboboye sözlerini şöyle tamamladı; “Dünyanın pek çok ülkesini gezmiş birisi olarak bir ülkenin asıl güzelliği doğal güzellikleri değildir. Bir ülkenin güzelliği o ülkede yaşayan güzel kalpli insanlarının olup olmadığında gizlidir. Eğer bir ülkede insanların davranışları size sıcak ve samimi ise o ülke güzel bir ülkedir. Yani bir ülkenin güzelliği insanındadır. Türkiye’de çok iyi ve sıcakkanlı insanlarla görüştüm ve bu insanlar da bu ülkeyi güzel yapıyorlar. Afrika’nın çok zengin bir kültürü ve değerleri var. Bunlar Türkiye’ye taşınabilir. Türkiye de her anlamda çok gelişmiş bir ülke ve bu gelişmişliğini Afrika’ya götürebilir. Türkiye ile Afrika ülkelerini birbirine bağlayan pek çok bağın olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de hem Afrika’yı Türkiye’ye özellikle de Konya’ya getirmek, Türkiye ve Konya’yı da Afrika’ya götürmek istiyoruz.” dedi.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ