Çiftçi ambarını dolduruyor

Kurak geçen kış aylarının ardından Haziran ayı yağışları çiftçiye umut oldu. Konya Ovası'nda bu yıl bazı bölgelerde buğday hasadı, 15- 20 gün önce başladı.
Çiftçi ambarını dolduruyor

Kurak geçen kış aylarının ardından Haziran ayı yağışları çiftçiye umut oldu. Konya Ovası'nda bu yıl bazı bölgelerde buğday hasadı, 15- 20 gün önce başladı. Konya’da kıraç bölgelerdeki mahsullerde ve özelliklede arpada büyük rekolte görüldüğünü söyleyen Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, hububatta verimlilik yönünden bir sıkıntı görünmediğini söyledi.

7-1-2-036.jpg

Düzensiz yağışlar ve dolu nedeniyle önceki yıllara göre verim kaybı endişesi yaşanan hububatla ilgili açıklamada bulunan Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, rekolte kaybı beklemediklerini söyledi. Rekoltenin şimdilik beklenenden iyi seviyede olduğunu söyleyen Çevik, “Kıraçlarda ve arpalarda rekolte, dönümde 900 ile bin 100 kilo arasında değişiyor. Zaten şu andaki arpa fiyatları da 800-855 arasında gidiyor. Tabi bu fiyatlandırma kalitesine göre değişiyor. Buğdaylar ise yeni yeni geliyor. Bugün borsamıza aşağı yukarı 8 yüz ton mal gelmiş ama şuanda yağmurlar yağıyor tabi, bundan sonra kalitede ne olur ne olmaz onu bilemeyiz. Ama şu anda esperia dediğimiz yüksek proteinli mallar; bin 80, bin 70 ve bin 130 arasında satışsal anlamda gidiyor. Geçen sene devletimizin vermiş olduğu fiyata göre yüzde 13’lük bir artış oldu bu sene. Şuanda verimlilik yönünden bir sıkıntı görünmüyor” dedi.

7-1-4-018.jpg

EN VERİMLİ ÜRÜNLER KIRAÇ BÖLGELERDEN

En verimli ürünlerin kıraç bölgelerden, özellikle de Obruk ve Altınekin üzerinden geldiğini söyleyen Çevik, “Cihanbeyli tarafı da şimdi gelmeye başladı. Cihanbeyli tarafı da zaten lisans depolarına gidiyor. Burada tabi lisanslı depolara verilen ürünlerde bir avantaj oluyor. Çiftçinin stopaj muafiyeti oluyor. Çiftçimiz ürününü getirip lisanslı depodan ofise satarsa, 25 lira lojistik desteğini de alacak. Üretici eğer lisanslı depolar üzerinden işlem yaparsa aşağı yukarı totalde bir 70 kuruşluk avantajı oluyor. Tam net konuşulmaz ama, çiftçilerimiz şu şartlarda, bu verimlilikte, bu enerji maliyetlerinin düşüklüğünde, hem üretim kalitesinden hem de verimlilik yönünden memnun olabilirler, öyle gözüküyor. Ama hepimiz insanız tabi bazı çatlak sesler çıkabilir. Bazı bölgelerde deniliyor ki 700 kuruşa arpa düşmüş. Bana göre 700 kuruşa o insan veriyorsa onun bileceği iş ama devlet şu an da 825 ila 850 arası arpayı alıyor, çiftçi de oraya vermeli. Ama o çiftçi borçluysa, vadeli işlem yaptıysa tüccarla, o da onun yanlışıdır. Bu kendisinin iş bilmezliğindendir” diye konuştu.

7-1-5-004.jpg

ÜRÜNLERDE KALİTE GÜZEL GÖRÜNÜYOR

İç Anadolu bölgesinde 21 Haziran gün dönümünden sonra hasadın başlayacağını hatırlatan Çevik, şunları söyledi: “Ürünler bu sene 15 gün erken geldi iklimsel şartlardan ötürü. O yüzden öyle bir gecikmişlik falan yok. Şuandaki Anadolu’nun harmanı her zaman 6. ayın sonunda başlar ve 7. ayın sonuna kadar devam eder. Tabi ama burada şu önemli; yağışlar kaliteyi bozabilir. Şu anda hangi bölgelere yağdı nerelere yağdı bilemiyoruz. Yani bugün gelen mallara baktığımız zaman bir kalite bozukluğu görülmüyor. Ama bundan sonra gelecek mallarda bölgesel olarak hangi bölgeden gelecek mal yağışı nasıl alır onu bilemiyoruz. 193 kamyon mal geldi şu an için, bir bozukluk görünmüyor. Çiftçilerimize bir de öneride bulunmak istiyorum. Çiftçilerimiz, biçerdöverlerinin ayarlarını yaptırmış olan biçerdövercilere ekinlerini biçtirmeleri lazım. Çünkü hasat olurken ürünün kırılma olayları biçerdöverin devirleriyle alakalıdır. Mesela bir normal ekmeklik buğdaydaki devir ile makarnalık buğdaydaki devir aynı olmaması lazım. Biçerdöverciler bu pozisyonlara dikkat ederler ama etmeyenlerle de çiftçi kardeşlerimizin yılların tecrübesi ile kendilerinin konuşması lazım. Kendilerinin biçilirken arazilerinin başında olup takip etmeleri gerekiyor. Şunu da söylemek istiyorum. Piyasa şu an arz fazlalığı sürecine gidiyor. Arz fazlalığı olduğu yerde fiyat dengesizliği olur. Ama hükümet üreticinin faydasına birçok iş yapmıştır. Şuanda üretici depolama yeri yoksa lisanslı depolara ürün götürebilir. Elektronik ürün senedi oluşturabilir. Kendi üzerinde bu elektronik ürün senetlerini teminat göstererek finans kullanabilir. Kullanmış olduğu finansın yüzde 75 faizini de devlet karşılar. Yani piyasaya hızlı bir şekilde arz yapılmaması, kademe kademe yapılması önemli olandır. Bu da piyasanın stabil bir şekilde devam etmesinin önünü açar.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ