Doğal ürünler alıcısını bekliyor

Meram’da 2 yılda 14 mahallede 300 önder kadın çiftçi ile hayata geçirilen “Meram Köyleri Melikşah Pazarı’nda” etkinliği ile tarladan tezgaha gelen ürünler vatandaşın beğenisine sunuldu.
Doğal ürünler alıcısını bekliyor

Meram’da 2 yılda 14 mahallede 300 önder kadın çiftçi ile hayata geçirilen “Meram Köyleri Melikşah Pazarı’nda” etkinliği ile tarladan tezgaha gelen ürünler vatandaşın beğenisine sunuldu. 3 gün sürecek etkinlikte organik ürünlerin yanı sıra kurutulmuş meyveler ve bitki çayları da müşterilerini bekliyor.

7-1-1-043.jpg

Meram Kaymakamlığı, Meram Belediyesi, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Meram Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen “Meram Köyleri Melikşah Pazarı’nda” etkinliği düzenlenen törenle açıldı. Törene; Meram Belediye Başkan Vekili Seyhan Taşbaşı, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez, İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Fevzi Tosun, AK Parti önceki dönem Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Meram Belediye Başkan Vekili Seyhan Taşbaşı, son yıllarda gıda ürünlerinde görülen sıkıntıların temelinde doğallıktan uzaklaşmak olduğunu vurguladı. Bu süreçle beraber doğal gıdaların kıymetinin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Taşbaşı, “Küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek, gelecekte de sağlıklı nesiller yetiştirmenin bir gereği olduğu görülmektedir. Bildiğiniz üzere Meram; bu konuda oldukça şanslıdır. Bakir topraklarımızda yetişen sağlıklı ürünlerimiz adeta bir şifa kaynağıdır. Meram mahallelerinde sebze-meyve kurutma, paketleme ve pazarlama projesi hayata geçirilerek 300 önder kadın çiftçi ile ortaklaşa uygulandı” ifadelerini kullandı.

7-1-2-seyhan-tasbasi.jpg

“10 FARKLI PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Meram Ziraat Odası olarak birçok faaliyeti bölgede yürüttüklerinin altını çizen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Bu yürüttüğümüz projelerden bir tanesi de geçtiğimiz haftalarda Kayhüyük Mahallesinde, bu projenin bitim projesi olarak gerçekleştirdiğimiz ve çiftçilerimizin el emeği göz nuru yetiştirdikleri ürünleri kurutarak hem kendi sağlıkları hem de tüketicilerin sağlığı açısından çok daha faydalı konumda olan şartları sağladık.  Bizim projelerimiz sadece bununla sınırlı değildi. Meram Ziraat Odası olarak Meram’da, 10 farklı projeyi hayata geçirdik. Ayrıca sebze fideciliği yetiştiriciliği ile alakalı geçtiğimiz günlerde protokolümüzü imzaladık. Konya’da serada ilk defa sebze fidesi üretmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ali-ataiyibiner-003.jpg

TOPLAM ÜRETİM 225 BİN TON

Meram’ın meyve ve sebze ziraatı yönünden birçok alanda üretime katkı sağladığına dikkat çeken Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez, “40 bin dekar sebze üretim alanında yaklaşık 215 bin ton sebze, 8 bin dekar meyve üretim alanında ise yaklaşık 10 bin ton meyve üretilmektedir. Bu üretilen sebze ve meyvelerin 4’te 1’inin kurutulmaya gittiği düşünülmektedir. Bu üretim potansiyelinin kırsalda yaşayan kadınlarımızın enerjisi ile birleşerek aile ekonomisine katkı sağlayacak. 2 yılda 14 mahallede 300 önder kadın çiftçimize 420 saat uygulamalı eğitim vererek geçtiğimiz Eylül ayında projemizi tamamladık” diye konuştu.

niyazi-emre-cerez.jpg

“ESAS ÇİLE, HANIM KARDEŞLERİMİZİN”

Tarımsal üretimin zor ve zahmetli bir iş olduğuna vurgu yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Fevzi Tosun, “Bu işin esas çilesini hanım kardeşlerimiz çekiyor. Tarımsal üretimi yapmak kadar ürünleri değerlendirmekte ayrı bir meslek. Üretimde bir sıkıntımız yok. Ancak bu ürünlere artı değer katmakta sıkıntılarımız vardı. Son yıllarda uyguladığımız projelerle bu konuda aşama kat ettik” dedi. Kadınların başların tacı olduğunu aktaran AK Parti önceki dönem Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ise “Kadınlarımızın emekleri her zaman çok değerli. Bugünde görüldüğü gibi çok güzel projeye imza atıyorlar. Projeye katkıda bulunan bütün paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi.

fevzi-tosun.jpg

KONYA’NIN TEK ORGANİK İŞLETMESİ

Meram Dere’de organik arıcılıkla uğraştıklarını ifade eden üretici Ahmet Demirtaş, “Yaklaşık 30 yıldır organik arıcılıkla uğraşıyorum. Bunun 13 yılı da Organik Sertifikalı. Konya’da tek organik işletme biziz. Organik arıcılık olarak üretimlerimize devam ediyor. Şuanda üretilen konvansiyonel ürünlerde ilaç kalıntıları var. Organik üretimde; zirai ilaçlamadan ve karayollarından uzak olan arı, doğada ne bulduysa onu getiriyor” dedi. Meram Evliyatekke’de organik çilek ve elma üreticiliği yapan Mehmet Tüzün, “Çilek, elma gibi meyve üretimlerimiz var. Ayrıca doğal olarak yoğurt ve tereyağı üretimimiz var. Kimyasal ürün kullanmadan ürettiğimiz için vatandaşlarımız gönül rahatlı ile tüketebilirler” şeklinde konuştu.  •YİĞİT BERKAY ÇOPUR

husnuye-erdogan-002.jpg

img_1920.jpg

7-1-3-038.jpg

img_1914.jpg