Dostluk ve samimiyetin adı: Gülce Kahve

Konya’da Demirci İş Merkezi’nde bulunan Gülce Kahve’de farklı çeşitlerde kahve, çikolata ve şekerlemelerin yanı sıra dostluk ve samimiyet ön plana çıkıyor.
Dostluk ve samimiyetin adı: Gülce Kahve

Konya’da Demirci İş Merkezi’nde bulunan Gülce Kahve’de farklı çeşitlerde kahve, çikolata ve şekerlemelerin yanı sıra dostluk ve samimiyet ön plana çıkıyor. İşletmenin üst katında bulunan sohbet alanında çok sayıda değerli yazarın eserleri yer alırken, özel dizi ve filmlerin kapakları duvarları süslüyor. İşletme Sahibi Fatmagül Akman, Gülce Kahve'nin hikâyesini Yeni Haber okurlarıyla paylaştı.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Memleketim Mardin Midyat, doğum yerim ise Balıkesir Bandırma’dır. 16 yıldır Konya’ da ikâmet ediyorum. Elhamdülillah Türkiyeliyim. Konya’ da yaklaşık bir buçuk yıldır küçük bir kahve işletmem var. İlahiyat mezunuyum ama esnafım. Çünkü maalesef çoğu kişi okuduğu işi yapmıyor. Ben de onlardan bir tanesiyim.

gulce-kahve-konya-8.jpg

Geçmişte iş tecrübeniz oldu mu?

Farklı sektörlerde satış ve muhasebe alanında çalıştım. En son 2018’de ayrıldığım işin ardından kendi işyerimi açmaya kararı aldım.

gulce-kahve-konya-10.jpg

Gülce Kahve’nin açılış hikâyesini anlatır mısınız?

Burayı açmak için karar verme aşamasının ilk basamağı aslında nasiple mümkün oldu. Ben nasibe çok inanırım. Allah nasip etti ve ben böyle bir karar verdim. Altı aylık bir süreç sadece olur mu diye düşünme ve istişareler şeklinde geçti. Sonrasında çalıştığım yerden istifa edip Gaziantep’ten Konya’ya döndüm ve işletmemi açtım. Çok zor oldu ama Allah gerçekte nasip etmeyeceğini düşündürtmüyormuş. Çok şükür istediğimiz gibi gerçekleşti.

gulce-kahve-konya-12.jpg

Gülce ismi nereden geliyor?

Gülce benim hayatımın bir parçasıdır. Tıpkı kolum, elim, ayağım gibi hayatımın her alanını kapsayan bir parçadır. Ufak tefek eşyalar alır üzerine isim yazdırırsınız veya bilgisayarınızda bir klasör açarsınız ve ona verirsiniz. Bunlar sizin için özeldir, sizden olur. İşte ben bunların hepsini Gülce ile yaptım. En sonunda Gülce benim niyetimin karşılığı oldu. Çok isim düşündüm ama Gülce’ den başkasını bulamadım. Gülce, rahmetli Ömer Lütfi Mete’nin şiiridir. Aşk şiiri olarak bilinir ama aslında Ömer Lütfi’nin bir Allah dostuna yazdığı tasavvufi şiirdir.

gulce-kahve-konya-1.jpg

İşletmenizde bulunan ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Dükkânımızın adı Gülce Kahve ama kahvenin yanı sıra çikolata, şekerleme, pişmaniye, bazı yöresel ürünler, draje çeşitleri, kuruyemiş ve baharat çeşitlerimiz mevcuttur. 20-25 metrekare şirin bir dükkanımız var ama yaptırdığımız raf ve düzenlemeler ile fazlaca ürünler yer alabiliyor. Hediyelik ürünler, hediyelik tepsiler, isteğe göre çocuklar için özel ürünlerimiz bulunmaktadır. Emojili ve arabalı çikolatalarımız bulunmaktadır. Dükkâna çocuklar sıklıkla geliyor ve gelince çıkmak istemiyorlar.

gulce-kahve-konya-foto-3.jpg

Kahvelerinizi nasıl temin ediyorsunuz?

Yaklaşık 25-30 çeşit kahvemiz var. Üretimi bize ait değil. Sadece Türk kahvemizi kendimiz çekiyoruz. Ama aromalı kahvelerimizi ve Mardin’ den gelen özel kahvelerimizi tedarikçi firmalardan temin ediyoruz.

gulce-kahve-konya-11.jpg

Gülce Kahve’de sunduğunuz hizmetleri anlatır mısınız?

İşletmemiz üç katlıdır. Bodrum katı depo olarak kullanıyoruz. Giriş katımız satış bölümüdür İkinci katımızı ise muhabbet mekânı olarak tasarladık. Kitap kafe olarak hizmet veriyor. Kütüphanemiz, dergilerimiz bulunmaktadır. Yedi güzel adamdan, Neşet Ertaş’ tan, yeri bizlerde özel olan dizi ve filmlerin kapaklarına kadar birçok yayına yer verdik. Buraya gelenlerin ilgisini çekiyor. Çünkü, insanlar muhabbet istiyor, huzur istiyor. Bu kadar karışmış bir kafe sektörü içerisinde, bu şekilde muhabbet mekânı olsun istedik ve tasarladık.

gulce-kahve-konya-5.jpg

Burayı oluşturma sürecinizde en büyük destekçiniz kimler oldu?

Ailemle çalışıyorum, bu benim en önemli şansımdır. İşletme açmaya ilk karar verdiğimde yaptığım istişarelerde en çok sorulan şuydu; destekçiniz kim, yanınızda kim var? Bu sorulara sadece ailem diyebildim. Onlar olmasa her şey çok zor olurdu. Annem , babam ve kardeşlerimin haklarını ödeyemem. Maddi manevi destekçim oldular. Şu anda da birlikte çalışıyoruz.

fatmagul-akman-gulce-kahve-konya-haber-2.jpg

İşletmenizde her kesme hitap ediyor musunuz?

Hizmet verdiğimiz yoğun grubumuz öğrencilerdir. Öğrenciler sakin bir mekan olduğu için ders çalışma ve soru çözümlerinde burayı tercih ediyorlar. Kadınlar ise çay içip kitap okuyacakları rahat bir mekân olduğu için tercih ediyorlar. Bazı yerel ve genel dergi toplantıları burada düzenleniyor. Beyler akşam iş çıkışlarında tercih ediyorlar. Onun dışında kendimiz her ay kadınlara özel ney dinletileri yapıyoruz. Bu alanda eğitimli öğrenci arkadaşlarımız ney, tanbur, keman, gitar çalarak bize eşlik ediyorlar. Misafirlerimizle muhabbet etme imkânı buluyoruz.

gulce-kahve-konya-6.jpg

Müşterileriniz burada kendilerini nasıl hissediyor?

İşletmemizde çay 1 TL’dir. Bir sene öncede aynı fiyattı hala aynı duruyor. Zam yapmadım ve yapmayacağım. Çünkü çay benim için vazgeçilmezdir, su gibidir. Bazı müşterilerimizle çok samimiyiz. Onlar buraya gelince kendi evleri gibi görüyorlar. Bende ev sahibine çay ikram edemiyorum dolayısı ile çaylarını kendileri alıyorlar. Ben de ev sahibinden para almıyorum. Yani burada kendilerini çok iyi hissediyorlar. Diledikleri gibi zaman geçirip rahat şekilde muhabbet edebiliyorlar.

gulce-kahve-konya-7.jpg

Ticari kaygıyı fazla gözetmediğiniz bir işletmeniz var. Neler düşünüyorsunuz?

İşletmemizde girişi aynı ama katları farklı olan iki ayrı ortamımız var. Adeta birbirlerinden farklı dünya gibiler. Gülce Kahve’de hem maddiyat hem de maneviyat bulunuyor. Aslında olması gereken de budur. Sadece maneviyat düşününce kaybediyoruz, sadece maddiyat düşünürsek iki kere kaybediyoruz. O yüzden buraya geldiğinizde manevi bir dünyanın kapılarını açıyoruz hissedebilene, giriş katta da nefsine hoş gelecek gıdaları bulabiliyorlar. Çok fazla ticari kaygı gütmememin sebebi de budur. Ticaret yaparken maneviyatımızı da unutmamamız gerekiyor.

fatmagul-akman-gulce-kahve-konya-1.jpg

Kaliteli kahve içmek isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, kahvenin içerisine süt bile karıştırsanız, o artık kahve değildir. İçecek olur ama ona artık kahve diyemeyiz. O yüzden kaliteli kahve içmek isteyenler sade tercih etmelidir. Ayrıca ilk açtığımız dönemde dibek kahvesi bu kadar meşhur değildi. Müşterilerime dibek kahvesini anlatmak için çok uğraştım. Bu kahvenin adı aslında dövüldüğü için dibek kahvesidir. Her firma kendine özgü malzemeleri karıştırıp döverek yapar. Türk kahvesinin belli bir toz oranı vardır. Dibek kahve dövüldüğü için telvesi olmaz. Yapılırken Türk kahvesinde bir tatlı kaşığı kahve yeterlidir ama dibek kahvesinde toz olmamasından kaynaklı bir buçuk tatlı kaşığı kullanılması gerekir. Dibek kahvesi harmut tozu, sahlep, süt tozu, menengiç damlası, kaküle aromaları ile zenginleştirilen bir kahve çeşididir. Çok da faydası vardır. Çünkü içerisindeki baharatlar zengindir ve çok faydalıdır.

RÖPORTAJ: HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU

gulce-kahve-konya-9.jpg