Hak mı, batıl mı?

Yüzyıllardır yapılan, bir çok kişi tarafından benimsenen fakat dini bir temeli bulunmayan gelenek ve yaşayış biçimi haline gelen bazı davranışlar var.
Hak mı, batıl mı?

Yüzyıllardır yapılan, bir çok kişi tarafından benimsenen fakat dini bir temeli bulunmayan gelenek ve yaşayış biçimi haline gelen bazı davranışlar var. Gidenin arkasından su dökmek, cin kelimesine üç harfli demek, nazar için iki defa tahtaya vurmak bunlardan bazıları. Bunların hak mı yoksa batıl mı olduğu sorularının cevaplarını Konya Müftü Yardımcısı Hamza Küçük yanıtladı.

8-1-3-055.jpg

Günlük yaşamımızda hepimizin en az bir defa yaptığı fakat dini temeli bilinmeyen davranışlar var. Günümüzde ise internet ve televizyon aracılığıyla doğru ve ya yanlış her şey çok kolay şekilde yayılabildiği bu inanışların başında eşiğe basmamak, 40. gün mevlit okutmak, bebeklerin 40. gün yıkanması, kurşun döktürmek vb. şeyler geliyor.

“YAPMAMAKTA FAYDA VAR”

Batıl inançların dinin bir parçası olarak yapılmasının günah olduğunu söyleyen Müftü Yardımcısı Hamza Küçük; ”Hurafe boş, batıl inanışlar anlamına gelir. Asılsız rivayetler ve efsaneler, dinde olmayan ve sonradan dine eklendiği belli olan asılsız inançlar, uğursuzlukla ilgili inanışlar ve yorumlar da bunlardandır. Bunlar insanlar tarafından uydurulan şeylerdir. Din adı altında yapılması günahtır ama kültürel olarak yapılmasında bir sakınca yoktur. Fakat yine de yapmamakta fayda var.” şeklinde konuştu.

8-1-2-056.jpg

“KURAN-I KERİMİ ÖRNEK ALIN”

Küçük, Kuranı Kerim’in örnek alınması gerektiğini vurgulayarak; “Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır; Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Müslümanların Kuran ve hadis kaynaklı olmayan, insanlar tarafından uydurulmuş şeylerin peşine düşmeden ve bilinen kitaplardan okuyarak hareket etmeliler” dedi. Küçük, bazı kişilerin, sözlenen çiftlerin yüzüklerine ve gelinlere kırmızı kurdele takılması, kurşun döktürmek, nazar boncuğu süslemeleri, başı tutarak su içme, mezarların fazla süslenmesi gibi bazı inanışların İslamiyet temelli olmadığını bildiği halde istemsiz yaptıklarını bazılarının da bu inanç biçimlerini insanların hala yapmaya devam ettiğini aktardı. Küçük, kimileri tarafından da batıl inanç olarak bilindiğini söyledi. •SÜMEYRA KENESARI