Hızlı yazmada dünya lideriyiz

28 Temmuz 1965 ‘te Ece Özbayrak Paris’te katıldığı Dünya Daktilo Şampiyonası'nda Türkiye birinci olmasının üzerinden 42 yıl geçti. O günden bugüne F klavye ile yarışmalara katılan Türk Milli Klavye Takımı 70 dünya şampiyonluğu kazandı
Hızlı yazmada dünya lideriyiz

2017 sonuna kadar, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak olan "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımı, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer alıyor.  Başbakanlık genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 2017 sonuna kadar kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak. Türkçe için özel hazırlanan "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, kazandığı 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada bulunuyor.  Klavyede yazım hızının ölçüldüğü dünya genelindeki yarışmalara 1965 yılından beri katılan Türk milli klavye takımı, bu tarihten itibaren 70’e yakın dünya şampiyonluğu kazanırken, 30'un üzerinde rekor kırıp "uçan parmaklar" olarak adlarından söz ettirdiler. Yarışmaya Q klavye ile katılan Amerika ve İngiltere'nin hiç şampiyonluğunun olmaması da Q klavyenin hızlı yazı yazmaya uygun olmaması olarak değerlendirildi.

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI YAZANI ECE ÖZBAYRAK

Ece Özbayrak, Paris'te 1965 yılında düzenlenen ilk yarışmaya, elektrikli daktiloyla katılarak 10 dakikada 5 bin 370 vuruşla 107 sözcüğü hatasız yazıp Türkiye'nin ve dünyanın ilk "en hızlı yazanı" olarak rekor kırdı. Milli takım, aradan geçen yıllar içinde 70’e yakın dünya şampiyonluğu elde ederken, en iyi skorunu 2012 yılında önce İnternet Dünya Şampiyonası'nda 24 madalyadan 4'ü altın, 9'u gümüş ve bronz olmak üzere toplam 13'ünü kazanarak aldı. Türk Milli Bilgisayar Klavye Takımı 2012 yılında 8 kategoride yapılan bu yarışların, 7'sinde de takım halinde dünya şampiyonu oldu. Daktilo yerine bilgisayar klavyelerinin kullanılması yazım hızını da etkiledi. Bilgisayara geçişle birlikte 10 dakikada 5 bin 370 vuruşla kırılan dünya rekoru, klavyeyle birlikte 6 binlere ulaştı.

hizli-yazma-daktilo-(2).jpg

İSMAİL KOÇ  / YENİ HABER