Huzura geldiler, vuslata erdiler

Bu sene "Dostluk Vakti" temasıyla düzenlenen Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne, yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Başta İranlılar olmak üzere; pek çok ülkeden misafir Mevlana Müzesi’ni ziyaret ediyor.
Huzura geldiler, vuslata erdiler

Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 749’uncu vuslat döneminde turistlerin ilgi odağı yine Mevlana Müzesi oluyor. Mevlana’yı ziyarete katılan yerli ve yabancı turistler aynı zamanda sema gösterilerine de katılarak o maneviyatı en derinden yaşadıklarının altını çizdiler.

zahra-gomari-azra-gomari.jpg

‘MEVLANA’NIN KİLİDİNİ ŞEMS TEBRİZ-İ AÇTI’

Mevlana’nın Mevlana olmasından Şems Tebrizi’nin büyük bir payının olduğunu vurgulayan Şeb-i Arus törenleri için İran’dan Konya’ya gelen Zahra Gomari, “Şems-i Tebriz-i bir anahtar Mevlana ise bir kilittir. Şems Tebriz-i o kilidi açtı ve onu büyük bir din adamı olarak yetiştirdi. Aynı zamanda yaradana olan aşkının ebediyete kadar sürmesini sağladı. Mevlana denildiği zaman içimde duyduğum manevi duyguyu tarif edemiyorum. Her yıl Şeb-i Arus törenlerinde Mevlana’nın gel çağrısına uyarak onu ziyarete geliyorum. Sema törenlerine katılıyorum ve her seferinde de beni çok etkiliyor. Mevlana Müzesi’ne geldiklerinde ona olan sevgisinden göz yaşlarını tutamayanları gördüm. Gerçekten o his o atmosfer çok başka. Özellikle de sema gösterileri olduğu zaman herkesin aynı anda ilahi bir aşkla orada dönmesi bana çok etkileyici geliyor. Soluksuz izliyorum. Ben bütün herkesin o manevi huzuru o manevi duyguya tatmasını dilerim. Bu törenlerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

img-1278.jpg

‘MEVLANA’NIN MANEVİYATI ÇOK ETKİLİYOR’

Şeb-i Arus için Konya’ya geldiklerini ve o manevi atmosferi yaşamanın mutluluğunu ifade eden Azra Gomari, “ Kardeşimle birlikte Şeb-i Arus törenleri için Konya’ya geldik. Mevlana’yı gerçekten çok seviyorum. İnsanda manevi bir duygu uyandırıyor. Öncelikle Mevlana’yla birlikte hayata daha güzel bir gözden bakmaya başladım. Sözleri, şiirleri hayata dair pek çok şey içeriyor. Mevlana Müzesi de her zaman beni etkiliyor. Bana ayrı bir huzur veriyor. Aynı zamanda sema gösterilerinin olması o ihtişam da beni çok derinden etkiliyor. Konya bizim özlem duyduğumuz bir şehir. Çünkü içinde Mevlana var. Konya’yı anlamlı olmasında Mevlana’nın çok büyük bir payı var. Aynı zamanda Konya’yı da çok seviyorum. Konya’ya geldiğimde bana burayı hatırlatan hediyelik eşyalar alıyorum. Umarım bir gün Konya’ya gelir ve umarım bir gün herkes bu manevi atmosferi tadar. Ben herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim. Bir sonraki yıl da Şeb-i Arus törenlerine gelmek isterim. Burada olduğum için çok mutlu ve çok huzurluyum” diye aktardı.

rebecca-siow.jpg

‘ÖN YARGILARIMDAN KURTULDUM’

Mevlana Türbesini ziyaret ettikten sonra İslam’a karşı olan ön yargılarından kurtulduğunu belirten Rebecca Siow, “Singapur’dan Türkiye’ye 4 gün önce geldim. 9 günlük bir tatilim var. Türkiye’ye geldiğimde ilk dikkatimi çeken şey derin bir kültüre sahip olduklarını görmekti. Tarihi açıdan çok zengin bir ülke. Her şey çok ilgimi çekti. Mevlana hakkında birçok bilgiye sahip oldum. Rehberimiz eşliğinde birçok şey öğrendik. Namazdan önce neden abdest alındığını öğrendim. Kadınların ve erkeklerin ayrı bir şekilde ibadet ettiklerini gördüm. Bunları öğrenmek benim ön yargılarımdan kurtulmamı sağladı. Çünkü bu ibadetleri sadece televizyon veya sosyal medya üzerinden görüyordum. Hz. Mevlana defnedildiği zaman babasının oğluna olan saygısından dolayı sandukasının ayağa kalktığında dair bir hikâyeyi dinledim. Beni en çok etkileyen şey bu oldu. Çok ilginç bir olay. Buraya tekrar gelmeyi çok istiyorum.” şeklinde konuştu.
• SÜMEYRA KENESARI/ BÜŞRA ERKUŞ
YENİ HABER GAZETESİ

img-1263.jpg

img-1265.jpg

img-1277.jpg

 Muhabir
 Muhabir
Etiketler :