"Kiraya bu yıl zam olmasın"

Konya’da bazı ev sahiplerinin kira fiyatlarına yüzde 25’e varan zamlar yaptıklarını ifade eden Emlakçı Mustafa Ali Çüngür, ev sahiplerine seslendi.
"Kiraya bu yıl zam olmasın"

Konya’da bazı ev sahiplerinin kira fiyatlarına yüzde 25’e varan zamlar yaptıklarını ifade eden Mustafa Ali Çüngür, ev sahiplerine seslenerek; “Gelin bu kiraları daha makul seviyede tutalım. En azından yaz mevsimine kadar kiracılara kolaylık sağlayalım. Enflasyonla topyekün mücadele kampanyası kapsamında bu yıl kiralara zam yapmayalım” dedi.

Bu yıl Konya’da, kiralık ev bulmakta oldukça zorlanıldı. Değerinin üstünde kira istenen evleri birçok vatandaş, mecburiyetten kiralamak zorunda kaldı. Kış aylarının yaklaşması nedeniyle yakıt gideri gibi fazladan ödemelerin de başlamasıyla, ev sahiplerinin kira fiyatlarında bir kolaylık sağlaması öngörülüyor. Vatandaşlar, kira fiyatlarına denge isterken, bu dengenin ancak konut yatırımının artması ile sağlanabileceği söyleniyor. Böylelikle, konut yatırımı sayesinde, yüksek fiyatlara kiralanan ihtiyaç fazlası konutların daha ucuza kiraya verilmesi bekleniyor.

10-1-2-(mustafa-ali-cungur).jpg

“BOŞ KALACAĞINA UCUZ KİRALANSIN”

Konya’da bazı ev sahiplerinin kira artırımında enflasyon odaklı zam yaptıklarını ifade eden Emlakçı Mustafa Ali Çüngür, “Ev sahipleri, mademki enflasyon arttı, benim de evim değerlendi. Ben de ev kiramı artırayım diyor. Yapılan zamlar ise bazı bölgelerde yüzde 25’lere varıyor. Bazı binalarda kiranın yüksekliğinden dolayı aylarca kiracı bulunamayan daireler var. Bu dairelerin aidat, yakıt, su, elektrik faturaları da ev sahipleri tarafından ödenmeye devam ediyor. Yine bu daireler boş kaldığı sürece kira geliri de sağlamıyor. Düşündüğünüzde, hem gelir sağlamıyor, hem masrafı var. Bu çok mantıklı değil aslında. Bin 200 TL’den müşterisini bekleyip 3 ay boş kalan bir daire, zamanında uygun fiyata verilse, yıllık bazda o 3 aylık zarardan daha karlı bir yatırım olur. Boş kalan bir daire mülk sahibi için özellikle kış mevsiminde maddi zarara sebep olur” diye konuştu.

“KİRALAR 4 AYDA YÜZDE 25 ARTTI”

İnşaat sektöründeki sıkıntıların konut fiyatlarındaki pahalılıkla doğru orantılı olduğunu söyleyen Çüngür, “Ev kiralarındaki artış, insanların satın alma işleminde zorlanarak kiralık evde oturmayı tercih etmelerine sebep oluyor. Kiralık evlere artan talep de, kiraların yükselmesini tetikliyor. Mayıs ayında 2+1 daireyi en son 800 TL’ye kiralarken, bu rakam biraz yüksek ama idare eder diyorduk. Şuanda aynı sitede yine 2+1, benzer özelliklerdeki dairelere bin TL isteniyor. Aradan geçen sadece 4 aylık sürede yüzde 25’ten fazla fiyat farkı oluşmuş durumda. Kiracılar bu daireleri gördüklerinde, ‘Burası yine iyiymiş. En azından daire iyiymiş. Bu dairenin yanından bile geçmeyecek dairelere bin 200 TL kira isteniyor’ şeklinde konuşuyorlar” dedi.

“ENFLASYONLA TOPYEKUN MÜCADELE EDELİM”

Konyalı mülk sahiplerine ve Emlakçılar Odası’na çağrıda bulunan Çüngür, “Enflasyonun artmasıyla neticede mülk sahiplerinin de giderleri arttı. Bunu anlayabiliyorum. Fakat bir daireden 200 TL eksik geldiği zaman hayat standardı düşecek profilde değil mülk sahiplerimiz. Belgemen Emlak olarak ev sahiplerine diyoruz ki, ‘Gelin bu kiraları daha makul seviyede tutalım. En azından yaz mevsimine kadar kiracılara kolaylık sağlayalım. Hatta ev sahipleri olarak enflasyonla topyekun mücadeleye sizler de katkıda bulunun ve bu yıl kira zammı yapmayın. Daireleriniz boş kalacağına vatandaşa da size de bir faydası olsun” diye konuştu. •SEYFULLAH KOYUNCU