Konya SGK’dan kayıt dışı çalışmayın uyarısı

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, sosyal gelir adaletsizliğinin artmaması ve çalışanın yasal haklarının güvence altına alınması için işçi ve işverenlere uyarılarda bulundu. İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, yaptığı uyarı ve bilgilendirme açıklamasında, “Kayıt dışı çalışmayın. Çalıştırmayın. Olumsuz durumlarla karşılaşıldığında İl müdürlüğümüze ve ilgili kurumlara ihbar yapın!” dedi.
Konya SGK’dan kayıt dışı çalışmayın uyarısı

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 2021 yılı rehberlik ve bilgilendirme programı konusunda açıklama yapıldı. Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, kayıt dışı çalışmanın bireysel ve ülke ekonomisine büyük kayıplar oluşturduğunu söyledi. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin her geçen gün arttığını söyleyen Müdür Yavuz, İl Müdürlüğünde bu kapsamda işyerleri, ilgili diğer STK'lar, basın-yayın kuruluşları ile toplantılar ve yüz yüze görüşmelerde bilgiler verildiğini söyledi. Kayıt dışı istihdam edilen çalışanların ortadan kaybolan haklarını da sıralayan İl Müdürü Yavuz, “Emeklilik hakkı, malullük aylığı, ölüm aylığı, işsizlik sigortası hakkı, her türlü sağlık ve izin hakları, ücret ve kıdem tazminatı hakkı gibi haklardan yoksun kalmaktadır. İşverenler açısından kayıt dışı istihdam; işverenlerin idari para cezalarınamaruz kalmasına, yararlanılan teşviklerindurdurulmasına, iş kazası durumunda ağır idari ve mali yükümlülükler ile karşılaşmalarına neden olmaktadır. Aynı zamanda kamuda vergi/prim kaybı, emekli/çalışan dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması,gelir dağılımının bozulması gibi zararlara yol açmaktadır” diye konuştu.

sgkdan-kayit-disi.jpeg

İHBAR EDİN

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya aldığı ücretin doğru bildirilip bildirilmediğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol olduğunu söyleyen İl Müdürü YAVUZ, sigortalıların PTT'den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov. tr adresinden sorgulama yapabileceklerini dile getirdi. Yavuz ayrıca 7 gün 24 saat "ALO 170" Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini, tüm Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurarak da sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç üzerinden bildirildiğini kısa sürede öğrenilebileceklerini belirtti. İl Müdürü Yavuz, çalışanlar sigortasız çalıştırılmaları ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirilmesi halinde, ihbar ve şikayetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi "ALO 170", Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerindenveya en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine iletebileceklerini de sözlerine ekledi.

Etiketler :