Kurbanda ihtiyaç sahiplerine bir "dost eli" uzanıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı için çalışma programını belirleyen Dost Eli Derneği  bu yıl 21 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek. Dernek; Konya’dan başlayarak bu yıl da binlerce kişiye Kurban bereketi taşıyacak
Kurbanda ihtiyaç sahiplerine  bir "dost eli" uzanıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı için çalışma programını belirleyen Dost Eli Derneği  bu yıl 21 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek. Dernek; Konya’dan başlayarak bu yıl da binlerce kişiye Kurban bereketi taşıyacak

Dost Eli Derneğinin yıllardan beri hayırseverlerin desteği ile yürüttüğü yardım çalışmalarında önemli bir yer tutan Kurban programı ile bu yıl yine birbirini tanımayan binlerce insan arasında manevi bir bağ kurulacak. Paylaşılan kurbanlar; insanlar arasındaki sevgi, saygı, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu kuvvetlendirerek umudunu yitirmek üzere olanlar için yeni başlangıçlara vesile olacak. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda bağışçıların talebine en iyi şekilde cevap verebilmek için şehrin önde gelen alış veriş merkezleri ile önemli noktalarına tanıtım stantları kurulacak. Kurban bağışı yapmak isteyenler Dost Eli Derneği merkez binasına gelerek bağışlarını yapabilecekleri gibi yine derneğin tanıtım ve bağış stantlarına Kurban bağışında bulunabilecekler. Ayrıca bağışçılar internet üzerinden kredi kartı ile (https://dosteli.org.tr/online-bagis) adresinden online bağış ve derneğe ait internet sitesinde verilen banka hesap numaralarından da (https://dosteli.org.tr/banka-hesap-numaralari) bağış işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Konya ve ilçeleri, Benin, Burkina Faso, Çad, Etiyopya, Nijer, Tanzanya, Fildişi Sahili, Zimbabve, Afganistan, Bangladeş, Filipinler (Moro), Filistin, Gürcistan, Pakistan, Moğolistan, Yemen, Suriye, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya olmak üzere topla 21 tane ülkede kurban faaliyetleri gerçekleştirilecek. 2001’den bu yana kurban faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Dost Eli Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, 2005 yılında da Afrika ve Nijer ile tanıştıklarını, hemen ardından ramazan ve kurban faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiklerini söyledi. Şuanda 44 ülkede aktif olduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, Türkiye dahil toplan 21 tane ülkede kurban faaliyetlerinin devam edeceğini duyurdu.

dost.jpg

“ÇÜNKÜ BİZİM DUAYA İHTİYACIMIZ VAR”

 Yurt dışındaki ülkelere neden yardım yaptıklarını açıklayan Başkan Mehmet Seçer, “Güçlü bir medeniyetin torunları olarak, bizim dedelerimiz oralarda sürekli var olmuşlar. İnşallah onu tekrar canlandırma adına ve o medeniyetin devamı adına bunu yapmak zorundayız. Çünkü bizim duaya da ihtiyacımız var. Biz şuanda merkezde yaklaşık bine yakın aileye her ay iki ya da üç kilo civarında et veriyoruz. Hem gıdalarını veriyoruz hem etlerini veriyoruz. Ve zaten şuanda kurbanda bize gelen etleri hemen akabinde dağıtıyoruz. Uzun süre kesinlikle bekletmiyoruz.  Merkezde yani Türkiye içi verilen kurbanları da Hadim, Bozkır, Karapınar, Ereğli, ılgın gibi yerlere gönüllüler vasıtasıyla aynı gün dağıtıyoruz.” dedi.

dost-11111.jpg

“ÖZELLİKLE 21 ÜLKEDE AKTİFİZ”

Özellikle 21 ülkede aktif olarak yardım yaptıklarını kaydeden Mehmet Seçer, “Şuanda faal olduğumuz ülkelerde yetimhanelerimiz var, cami yaptırıyoruz kuyu yaptırıyoruz. Mesela Pakistan’da sel oldu. Bir seferde deprem oldu. Bir köy yaptırdık. 30 tane ev, 51 tane kuyu yaptırdık. Zaten Nijer’de kuyumuz var artı yetimhanelerimiz var. Mesela ben şimdi Benin’e gideyim iki tane mescidimiz var yapılan. Hem onların inşallah açılışını yapacağız. Hem de Müslüman olan köyler var orada kurban keseceğiz hem de mescit siparişi vereceğiz yani bir gittiğimizde bir sürü iş yapıyoruz. Mesela şuan Çad’da 35 tane kuyu yapılıyor. Giden arkadaşlar hem o kuyunun açılışını yapacaklar hem de kurbanları kesip dönecekler.” ifadelerini kullandı.

dost-eli.jpg

“HER AY YARDIM İÇİN TIR GÖNDERİYORUZ”

Yurt dışındaki ülkelere çeşitli yardımlar yapıldığını kurbanı da ekstra bir yardım olarak yaptıklarını dile getiren Seçer, “Suriye’de iki tane giyim mağazası var. Bir fırınımız var. Sürekli onlar aktif. İdlib, Maaret el Numan gibi bölgelere dağıtımlar sürekli yapılıyor. Buradan her ay hemen hemen bazen bir bazen iki tane tır gönderiyoruz. Burada Türkmenlerden oluşan beş arkadaşımız var. Onların da hem çadırlara hem de oradaki insanlara yardımlarında devam ediyorlar. Kurban da yaptığımız faaliyetleri destekleme adına ekstra bir faaliyet oluyor. Mesela orada Müslüman olan köylerde mescit yapacağız ya bazen kalpleri ısınsın diye Hristiyanlara da veriyoruz ve sonradan gerçekten netice alıyoruz. Mesela bir köy tamamen Müslüman oldu onlar da mescit istiyor diyorlar.” şeklinde konuştu.  

“BİZ FARKLI BİR MEDENİYETİN TORUNLARIYIZ”

Uzun yıllar boyunca Batının yardıma muhtaç ülkeleri sömürdüğünü hatırlatan Seçer şunları aktardı: “Kendileri gitmiş görünüyor ama kendilerini destekleyen insanlar Afrikalı olup da hala onların yandaşları olanlar var. Onların vasıtasıyla sömürmeye devam ediyor. Ama biz öyle değiliz millet olarak. Bizim en kötü dediğimiz bir iş adamı bile oraya gitse biz onlara şahit olduk oranın bir sıkıntısı varsa mutlaka onları gidermek için çabalıyorlar. Biz farklı bir medeniyetin torunlarıyız. Mesela Endonezya’ya gidiyorsunuz. Kupang adasında yardım dağıtıyorsunuz seviniyorsunuz başardım diye. Arkasından bir bakıyorsunuz adam diyor ki zaten biz size 500 senedir dua ediyorduk. Orada benim dedemi nereden tanıyorlar diyorsun meğer o AÇE’de bizim birliğimiz varmış. Endonezya’nın en uç kısmındaki o bölgeye hâkimmişiz. Portekizli korsanlar oraları talan ederken bizim dedeler gitmiş o adaları onlardan kurtarmışlar.”

kurban.jpg

“5 BİN HİSSEYE YAKIN KURBAN KESMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Seçer, “Bu sene Allah nasip ederse 5 bin hisseye yakın kurban kesmeyi düşünüyoruz. Ortalama havuz yapmışız milim milim hesap etmemiz mümkün değil. Kiminde düşüktür, kiminde yüksektir. Biz ortalama olarak Balkanlarda da Afrika’da da bu şekilde keseceğiz. Bize ulaşamayanlar için ulaşsınlar diye elimizden geleni yapıyoruz. Evi yanan barkı yanan sıkıntıda olan insanlara biz zaten ulaşıyoruz. Biz zaferden sorumlu değiliz. Ben bana düşeni yapacağım. Ülkem için oraya gidip dua kapılarını aralamak zorundayız ve ben bunu başardım.” diyerek yapılan yardımların önemini dikkat çekti. Seçer son olarak, ”Biz dev bir çınarız diyoruz eyvallah ama bu çınarın kökleri nerede? Birisi Ortadoğu’da birisi Afrika’da var, yani çıkıyor. Ama o kökleri kesmeye çalışmışlar. Ben şimdi gidip o kökleri suluyorum. Daha güçlü olsun, yeşersin diye. Allah’ın izniyle de güçlü olacak. Şuanda ümmetin tek güvencesi biziz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ