Mehmet Akif Sarıbaş: Anadolu’nun tarihi hep cumaları yazıldı

Tarihçi-yazar Mehmet Akif Sarıbaş, Türkiye tarihine yön veren bütün önemli olayların Cuma günü yaşandığına dikkat çekti.
Mehmet Akif Sarıbaş: Anadolu’nun tarihi hep cumaları yazıldı

Türkiye tarihine yön veren bütün önemli olayların Cuma günü yaşandığına dikkat çeken tarihçi-yazar Mehmet Akif Sarıbaş ’15 Temmuz darbesinden sonra gündeme gelen –bütün darbe, muhtıra gibi menfi- gelişmelerin Cuma günü yaşanmasının yanında Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi TBMM’nin açılması gibi müspet olaylarında Cuma günü yaşandığına dikkat çekti. Sarıbaş’a göre müspette olsa menfi de olsa Cuma gününe denk getirilen bütün büyük hadiselerin ortak özelliği Türkiye tarihinin seyrini derinden değiştirmiş olması.

“DARBE VE MUHTIRALAR İÇİN SEÇİLEN GÜN; CUMA”

Tarihimizde sadece darbelerin değil muhtıralarında Cuma gününe denk geldiğini kaydeden Sarıbaş “27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 darbesi, 28 Şubat 1997 darbesi ve 27 Nisan 2007 e-muhtıra’ Cuma gününe denk getirilmiştir” diye konuştu. Darbe kelimesinin Vuruş, çarpış ve darp anlamı taşıdığını darbenin küçük kardeşi muhtıranın da bir şeyi hatırlatmak, uyarmak amacıyla yazılan yazı ve bir devletin başka bir devlete politik sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı, diplomatik nota anlamına geldiğini kaydeden Sarıbaş, Türkiye’de sadece darbe yada muhtıraların değil parti kapatma davaları için bile Cuma gününün seçildiğini söyledi.

“PARTİ KAPATMA DAVALARI BİLE CUMA GÜNÜ”

Refah Partisi hakkında açılan dava 16 Ocak 1998 Cuma günü kapatılma kararı verildiğini hatırlatan Sarıbaş “Yine Anayasa Mahkemesi 22 Haziran 2001 Cuma günü mesai bitiminde yaptığı basın açıklamasıyla Fazilet Partisi’nin ‘Laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemleri nedeniyle temelli kapatılmasına karar verildiğini bildirmiştir” diye konuştu. Son gelişmelerden biri de Ak Parti hakkında yine ‘Laikliğe aykırı eylemlere odak olma’ iddiasıyla açılan kapatma davasının da 14 Mart Cuma gününe rastladığını belirten Sarıbaş, Son olarak 15 Temmuz Darbesinin de yine Cuma gecesine rastladığını ifade etti.  

“ÖNEMLİ ZAFERLERİN YA BAŞLANGICI YA BİTİŞİ CUMA GÜNÜ”

Tüm bu darbelerin ve muhtıraların Cuma gününe denk gelmesinin bir tesadüf olmadığını belirten Akif Sarıbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Günümüzde ülke adına alınan bütün önemli kararların ve açıklamaların Cuma gününe denk gelmesinin en önemli sebebi hayatımızın tüm hücrelerine sokulan piyasaların ani reaksiyonlarının önüne geçmek birinci nedeni. İş günlerinin ziyan edilmemesi hatta dühü düz bir mantıklar insanların evlerinden çıkma zorunluluğu olmadığından onları daha kolay denetim altında tutabilmek ise ikinci önemli neden. 2 Günlük rahat hareket etme süresinde sistemi oturtup düzeni ele almak daha kolay olacaktır. Hafta sonu tatili olduğu için idari kurumlar ve tüm işyerleri, okullar yani insanların toplu halde oldukları bir anlamda zaten örgütlü bulunduğu mekanlar da kapalıdır. Buda darbecilerin işini kolaylaştırır.” Cuma gününün Türkiye tarihinde sadece darbeler ve muhtıralarla birlikte anılmasının bir hata olacağını söyleyen Sarıbaş “Neredeyse bütün büyük zaferler yada önemli seferlerin başlangıç tarihi olarak hep Cuma olarak belirlenmiştir. Mesela Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı Malazgit savaşı Cuma’ya rastlar. Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli dönüm noktalarından bir olan TBMM’nin açılması özellikle Cuma günü olarak planlanmıştır. 23 Nisan 1920 Cuma günü. Mustafa Kemal bir Cuma günü dualarla açtı TBMM’yi. Yine bir Cuma günü kapatılmak için bombalanacağını bilmeden” diye konuştu.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ