Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş: Verdiğimiz sözleri tutuyoruz

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş,seçim öncesi verdikleri tüm sözleri bir bir yerine getirdiklerini belirtti.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş: Verdiğimiz sözleri tutuyoruz

Seçim öncesi verdikleri tüm sözleri bir bir yerine getirdiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Belediye Başkanı olarak 3 tane vebal taşıdıklarını dile getirerek, “Bunun bir tanesi İslami vebalimiz, ikincisi resmi vebalimiz var, üçüncü olarak da bizi buraya koyan bir siyasi irade var. Ve bu siyasi iradenin tercihine saygı gösterip destek veren vatandaş var ve bunlara karşı da vebalimiz var. Biz bu sorumlulukların farkında olarak, 69 mahallemizin tamamında bizzat vatandaşımızın ayağına giderek hizmet üretiyoruz” dedi.

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Başkan Yardımcısı Ahmet Şenyiğit, Yeni Haber’i ziyaret etti. Göreve başladığı 6 aylık dönemi gazetemize değerlendiren Başkan Kavuş, “Göreve başladığımız zaman, 5 yılın çabuk geçeceğini söylemiştik. Göreve başlayalı 6 ay oldu ve dediğimiz gibi de zaman çok çabuk geçti. Ama biz vakit kaybetmiyor, zamanımızı güzel değerlendiriyoruz. Sahada verdiğim ve çokça tekrar ettiğim sözlerden bir tanesi; bir başkan gibi değil, iki başkan gibi koşturmaktı. Yani uyku saatlerimiz haricinde gece gündüz koşturmaya devam ediyoruz. Çünkü Meram, Meram olduğundan bu yana zayıf ve güçsüz yönleri hep olan bir ilçe oldu. Bunun bazı sebepleri var. İlçe sınırları dahilinde yerleşim alanı dar olan bir bölgeye sahibiz. Sit alanları, askeri alanları, korunan su havzası ve eski yerleşim bölgesi de çok olan bir ilçeyiz. Dolayısıyla buna bağlı olarak da gelirleri az olan bir bölgeyiz. Sürekli dönüşüm ve imar meselelerinin de gündemde olduğu bir bölgeyiz aynı zamanda. Bu sebeple Meram’da yönetim zorlukları hep var ve hep oldu. Ben kendi dönemimi isimlendirirken Toparlanma Dönemi olarak nitelendiriyorum. Bir yandan geçmişten gelen işlerin toparlanması, bir yandan da kendi dönemimiz için planladığımız işleri yapabilmek istiyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği bir ekonomik süreç var. Bu sıkıntılar sebebiyle yeni bir iş üretmek çok zor. Elimizde olan bütün imkanları zorlayarak, öncelikli işlerimize yoğunlaşacağız” dedi.

meram-belediye-baskani-mustafa-kavus-1.jpg

“VATANDAŞIN ÖNCELİKLİ İHTİYACINA CEVAP VERİYORUZ”

AK Parti Belediyeciliğinin temelinde; fiziki, sosyal ve kültürel belediyeciliğin olduğunu hatırlatan Kavuş, “Bu hizmetler tabi birbiriyle bağımsız çalışır, biri birinin önüne geçmez. Eğer paranız varsa bu alanın üçünde de farklı hizmetler yaparsınız. Ama gelirin az olduğu dönemde ise sıralama tamamen temel ihtiyaçla doğru orantılı değişir. Vatandaşın öncelikli ihtiyacı neyse, bizim önceliğimiz de o olur. Şuanda temel ihtiyaç dediğimiz şey daha çok soğuk veya sıcak asfalt, kumlamalar, kilitli taşla yapılan köy yolları gibi ihtiyaçlar. Yani vatandaşımızı tozdan, kirden, günlük hayatını aksatacak engellerden kurtarmak adına bu hizmetler önceliklidir. Tüm bunlar birinci problemken, biz ikinci, üçüncü ihtiyaçlara yönelemeyiz. Yani belediyeciliğin asli görevlerini tamamlamadan, daha spesifik görevlere yönelemeyiz” diye konuştu.

meram-belediye-baskani-mustafa-kavus-2.jpg

“69 MAHALLE İLE İLGİLİ ÖZEL ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”

Meram’da bulunan 69 mahalle ile ilgili olarak özel bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Kavuş, “Seçim zamanı aldığımız bazı notlar vardı. 69 mahallemizin tamamında bizzat vatandaşımızın ayağına giderek 5 maddelik bir liste oluşturduk. Mahallede yaşayan vatandaşlarımıza, mahallenizdeki 5 ihtiyacınızı ve sıkıntınızı yazın diyerek taleplerini aldık. Şuanda 69 mahallemizin 61 tanesini göreve geldiğim günden bugüne kadar tekrar ziyaret ettim. Ziyaretlere en uzak mahallelerimizden başladık. Sadece merkezdeki birkaç mahallemiz kaldı. Günlük hayatımız burada geçtiği için merkezimizdeki mahallelerimizle de sürekli iletişim halindeyiz. Seçim zamanı yaptığımız çalışmalar, sonra anketlerden elde ettiğimiz veriler ve kendi yaptığımız ikinci mahalle ziyaretlerinde de eksiklikleri ve başlattığımız çalışmaları yerinde incelemiş olduk. Bazılarında da anlık talimatlar vererek sorunu yerinde çözmüş olduk. Dolayısıyla, paramızı verimli kullanarak çözüm üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

meram-belediye-baskani-mustafa-kavus-3.jpg

“TOPLU KONUTLAR YÜKSELİYOR: İŞLEYİŞTE SIKINTI YOK”

Meram’da devam eden toplu konut çalışmaları ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Kavuş, “Göreve geldiğimizde devam eden 2 kooperatifimiz ve temeli atılmış bir kooperatifimiz vardı. Belediyemiz bizzat işin içinde değil ama bu kooperatiflerin olduğu bölgelerde dönüşüme katkı sağlamak için öncülük ediyor. Özellikle o bölgelerde dönüşümün önünü açmak adına atılmış adımlardı. Şuanda inşaatlar sıkıntısız devam ediyor. Temeli atılan projemizi de hızlandırdık. Şahsım olarak bizzat işin içinde olmadım fakat ben vatandaşımızın adına bu inşaat çalışmalarını sürekli denetliyorum. Hem evraklar üzerinden hem inşaatlar üzerinden kontrollerimizi yapıyoruz. Projeyi yürüten arkadaşlar da işi bilen arkadaşlar, işlerini güzel yapıyorlar. Gayet de hızlı gidiyor. Gidişattan memnunum” şeklinde konuştu.

“MERAM BİRAZ ARSA FAKİRİ”

Belediyelerin gelirlerinde arsaların önemli bir paya sahip olduğunu belirten Kavuş; “Belediyelerin iki tane gelir kalemi var. Bunun bir tanesi devletten gelen payla, emlak vergileri ile oluşan kısımdır. Bunlar bazen cari giderleri karşılamaya yeter, bazen de yetmez. Bunun yanında, yatırım yapabilmenin tek yolu arsa üretip arsa satmanızdır. Bekletilir, arsa değer kazanır, vakti geldiğinde o arsa satılır. Böylece piyasadaki yatırımcıların da önü açılmış olur. Bu konuda da açıkçası belediyelerin elindeki arsa tükenmez. Bu konuda Meram biraz arsa fakiri. Yeni arsa üretmek Meram’da çok zor. Yani Meram’da bir yeri yıkmadan yeni bir şey inşa etmek mümkün değil. Şu süreçte Meram’a çeşitli arsalar kazandırdık. Tabi Konyalı bir Bakanımız var. Allah kendisinden razı olsun. Bir senedir görev yaptığı süre içinde 8-10 yıldır bakanlık yapıyormuşçasına Konya’ya katkı sağladı. Bunlardan bizim payımıza düşenler de oldu. İnşallah bunlar bize yıl sonuna doğru nefes aldıracak” dedi.

meram-belediye-baskani-mustafa-kavus-4.jpg

“GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ İNANCIMIZIN GEREĞİDİR”

Tasarruf tedbirleri konusuna da değinen Kavuş; “Her şeyden önce şu an dört büyük ilçe ve büyükşehir belediye başkanı bir arkadaş grubuyuz. Biz projelerin üzerinde çalışırken dahi beraber çalışıyoruz. Şuanda yaptığımız işlerde ortak politika üretiyoruz. Bazı ihaleleri de bundan sonra ortak yapacağız. Bu bizim mal veya malzeme alırken ciddi avantajımıza olacak. Daha önce yüzde 3 indirim aldığımız yerlerden yüzde 13’lere varan indirim alacağız. Bu da birlikteliğin getirdiği bereketten kaynaklanıyor. En önem verdiğimiz şeylerden birisi de halkla ilişkiler meselesidir. Biz bu gönül belediyeciliğini partimizin mottosu olmasından ziyade inancımızın gereği olarak, bir Müslüman olarak yapıyoruz. 6 aydır kapımız halkımıza açık. Biz belediyedeyken gelip de görüşmeden giden olmadı. O yüzden benim halk günüm yok. Bunun dışında 69 mahallenin 61’ini dolaştık. Hafta sonları nişanlara, düğünlere katıldık. Yani vatandaşla hemhal olabileceğimiz neresi varsa oraya gitmeye çalışıyoruz” diye belirtti.

meram-belediye-baskani-mustafa-kavus-5.jpg

“GÜZELLİKLERİ DE, OLUMSUZLUKLARI DA SAHİPLENİRİM”

Meram’da ortaya çıkan bazı problemlerin çözümünde ellerini taşın altına soktuklarını dile getiren Kavuş, “Sadece iyi, olumlu hizmetlerin yanında olumsuz yönleriyle de geçmişte yapılan hizmetleri sahipleniyoruz. Bildiğiniz gibi farklı problemlerimiz var. Gedavet meselesi var. 3 yıldır devam eden Konevi Kültür Merkezi sorunu var, Şükran Mahallesi var. Bunlar artık benim meselem. Ben belediye başkanıysam şuan görev yaptığım süre boyunca güzellikleri de, olumsuzlukları da sahiplenirim. Bu bakış açısında olmazsanız zaten hata yaparsınız. Açıkçası en büyük gayem bugün geçmişten gelen bu kusurlu işleri bu dönem tamamlayıp, benden sonraki süreç için bir problem bırakmamak. Alt yapımız hala eksik. Birçok mahallemizde doğalgaz yok. Çünkü dönüşüm tamamlanmadığı için firma doğalgaz vermiyor ki şuan onun için de çabalıyorum. Önümüzdeki hafta inşallah bir sonuç alacağız. Bu süreci bu şekilde yönetmek zorundasınız asla geçmişle ilgili bu manada bir suçlama yapmam yapamam da zaten” dedi.

“3 TANE VEBAL TAŞIYORUZ”

Belediye Başkanı olarak 3 tane vebal taşıdıklarını dile getiren Kavuş, “Bunun bir tanesi İslami vebalimiz. Burada Allah’ın çizdiği Müslüman profili neyse öyle yöneticilik yapmak zorundayız. Hak- hukuk, helal- haram çerçevesi içerisinde. İkincisi resmi vebalimiz var. Kanunun, hükümetimizin çizdiği bir çerçeve var. Bu çerçevenin dışına çıkmadan herhangi bir kanunsuz veya resmiyetin dışında bir işe bulaşmadan dönemimizi tamamlamamız lazım. Üçüncü olarak da bizi buraya koyan bir siyasi irade var. Ve bu siyasi iradenin tercihine saygı gösterip destek veren vatandaş var ve bunlara karşı da vebalimiz var. Bu üçünü yerine getirdikten sonra zaten Allah’ın izniyle başarılı bir dönem geçirmiş olursunuz. Aslında en önemli vebal birinci vebaldir. Bunun farkında olarak koşturuyoruz. O yüzden de oyumuzu artıralım, daha çok insan sayısı olsun değil, bu bir vebaldir. Bugüne kadar alınmış en yüksek oyu aldık, bu biraz insanın gururunu okşuyor, bir yandan da omuzumuzdaki yükü artırıyor.  Bunların farkında olmak önemli. Farkındaysanız ona göre çalışıyorsunuz. Farkında olamazsanız zaten bu hizmetinize de yansıyor. Bütün bunlarla birlikte çalışmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ